Patru ani de inchisoare pentru o judecatoare din Iasi

Patru ani de inchisoare pentru o judecatoare din Iasi

by November 4, 2011 0 comments

Judecatoarea de la Curtea de Apel Iasi Georgeta Buliga, acuzata de procurorii anticoruptie de luare de mita si trafic de influenta, a fost condamnata definitiv, prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), la 4 ani si 6 luni de inchisoare cu executare. Instanta suprema a respins, vineri, recursul Georgetei Buliga impotriva condamnarii decise de Curtea de Apel Bacau in luna mai.
Astfel, instanta din Bacau a decis, pe 20 mai, sa o condamne pe Buliga la 4 ani si sase luni de inchisoare pentru luare de mita si trafic de influenta, fiindu-i interzise mai multe drepturi. Buliga este arestata preventiv din noiembrie 2010, perioada care se va deduce din pedeapsa decisa de ICCJ.
Buliga a inaintat, dupa arestarea preventiva de la sfarsitul anului 2010, cerere de pensionare, de care CSM a luat act, insa decretul nu a fost semnat de catre seful statului. Anterior, judecatoarea a fost suspendata din functie, dupa momentul arestarii preventive.
Procurorii DNA au trimis-o in judecata, in decembrie 2010, pe judecatoarea Georgeta Buliga, de la Curtea de Apel Iasi, pentru luare de mita si trafic de influenta. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, la sfarsitul lunii februarie 2010 – inceputul lunii martie 2010, Georgeta Buliga, in calitate de judecator la Curtea de Apel Iasi, a pretins si primit de la Liviu Popescu suma de 4.000 de euro, sustinand ca banii sunt pentru colegele sale de complet, judecatoare la aceeasi instanta. Cu aceeasi ocazie, Buliga a pretins si o suma pentru sine, al carei cuantum nu l-a precizat.
Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca Liviu Popescu sa obtina o solutie favorabila intr-un proces civil de partaj, pe care Popescu il avea cu fosta sotie, dosarul fiind in stadiu de recurs. Georgeta Buliga si celelalte doua judecatoare faceau parte din completul investit cu solutionarea acestui dosar ce viza, in principal, un apartament in municipiul Iasi, un teren in judetul Iasi si doua autoturisme.
Din datele stranse de procurori a reiesit ca Judecatoria Iasi si Tribunalul Iasi au constatat ca fosta sotie a lui Liviu Popescu avusese o contributie de 90% in dobandirea bunurilor comune si au decis sa ii atribuie o mare parte din acestea. Potrivit procurorilor, la data de 12 martie 2010, completul din care facea parte Georgeta Buliga a modificat aceste hotarari, dandu-i castig de cauza lui Liviu Popescu. Ulterior pronuntarii acestei decizii, Georgeta Buliga i-a mai cerut lui Liviu Popescu inca 1.000 euro, sustinand ca banii sunt pentru una dintre membrele completului de judecata.
Pe 26 noiembrie 2010, Liviu Popescu i-a dat judecatoarei Buliga suma de 1.000 de euro solicitata pentru colega sa de complet. Tot atunci Buliga a acceptat si 3.000 de euro care i s-ar fi cuvenit ei, pentru “ajutorul” dat in obtinerea unei hotarari favorabile lui Liviu Popescu.
Georgeta Buliga a fost prinsa in flagrant pe 27 noiembrie 2010, cand a primit suma de 3.000 de euro.
Pe de alta parte, Liviu Popescu, cel care i-ar fi oferit mita judecatoarei, a fost condamnat la 1 an si 6 luni de inchisoare cu suspendare, inca din luna ianuarie, prin decizia Curtii de Apel Bacau.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.