Seful de la DGIPI acuzat de camatarie si relatii „nepotrivite“ cu lumea interlopa

Seful de la DGIPI acuzat de camatarie si relatii „nepotrivite“ cu lumea interlopa

by November 7, 2011 1 comment

Seful de la DGIPI, Cristian Latcau este un personaj controversat, fiind acuzat de politisti, dar si de parlamentari de camatarie si relatii “nepotrivite” cu lumea interlopa. Acum o luna demisia lui era pe masa ministrului Traian Igas. Insa a fost salvat, pentru moment de protectorii sai, cea mai importanta pila a lui fiind consiliera pe problem economice a premierului, Andreea Vass. De altfel el a fost propulsat in fruntea serviciului secret al MAI tot datorita cunostintelor sale la “nivel inalt”: tatal lui Igas a fost seful tatalui lui Latcau, cei doi activand in structurile Militiei.

“Subsemnatul Onute Adrian, politist in cadrul IPJ Salaj, declar urmatoarele: seful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Salaj, Cristian Gheorghe Latcau (n.r. acum sef DGIPI), primeste mita de la Astalos David Augustin, acesta fiind liderul unui grup infractional ce are ca scop clonarea cardurilor bancare si ulterior extragerea sumelor de bani din conturile pagubitilor, cat si traficul de persoane. Cristian Gheorghe Latcau primea mita de la Astalas David Augustin prin intermediul meu, fiind omul acestora de legatura, moment in care viata imi era pusa in pericol. Acei bani erau primiti de catre Cristian Gheorghe Latcau in schimbul tacerii si complicitatii sale la actiunile acestuia. Acest Astalas David Augustin este sustinut financiar de catre industria filmelor pentru adulti in schimbul unor tinere racolate si obligate apoi sa se prostitueze. Imi asum intreaga responsabilitate pentru cele relatate divulgand acest act de coruptie in ciuda puternicilor presiuni facute asupra mea. Onute Adrian,politist in cadrul IPJ Salaj”, asa suna un autodenunt al unui angajat al MAI, postat pe un blog si preluat apoi de ziare.com, care cuprinde acuzatii foarte grave la adresa actualului sef al serviciului secret al Ministerului de Interne, Cristian Latcau.

De asemenea, seful de la DGIPI este acuzat de senatorul PSD, Valer Marian, intr-o interpelare din 18 ianuarie 2011, potrivit carora acesta “are mari probleme de integritate, se ocupa de trafic de masini aduse din strainatate, facea camatarie, incasa taxe de protectie de la valutistii si camatarii din Zalau”.

In aceasta interpelare se mai spune ca Latcau, “fiu de subofiter de politie, s-a angajat dupa absolvirea liceului (in perioada 1992-1993), sergent la o unitate apartinand Ministerului Apararii Nationale, de unde a intrat in politie ca subofiter (sofer), iar ulterior a fost avansat ofiter, desi nu avea terminata facultatea (de drept), pe care a absolvit-o la Universitatea de Vest, Vasile Godis din Arad, in forma de invatamant la distanta, in perioada 2004-2005.

Blaga l-a refuzat

In cursul anului 2010, Cristian Latcau a solicitat MAI postul de sef al DGIPI Salaj. Ministrul de Interne de atunci, Vasile Blaga a respins numirea acestuia , in urma unei verificari facuta de la “centru”, o bila neagra reprezentand-o activitatea acestuia de camatarie. Potrivit unor surse judiciare, lui Cristian Latcau i s-ar fi deschis in anii 2005-2007, un dosar penal de camatarie la DNA Cluj, dar din cauza ca aceasta activitate nu era clar incriminata in Codul Penal, el a scapat.

Totodata, lui Latcau i s-ar ar fi imputat faptul ca ar avea relatii foarte apropiate cu lumea interlpa din Zalau (cum ar fi cu “Jerry”, Sorin Btreban), dar el a motivat de fiecare data ca din aceasta zona isi recruta informatorii in activitatea sa de politist.

Acum o luna, aproape demis din functie

Directorul general al serviciului secret din cadrul MInisterului de Interne era aproape demis din functie, acum o luna de zile. Surse din cadrul MAI sustin ca Latcau, impreuna cu alti doi adjuncti ai lui aveau demisia pe masa ministrului. Decizia acestora a fost luata in urma unei sedinte CSAT, in care presedintele Traian Basescu s-ar fi aratat nemultumit de activitatea DGIPI.

Insa, protectorii sai i-au sarit in aparare si momentau i-au salvat functia. Un rol important in acest sens l-ar fi avut consiliera pe probleme economice al primului ministru, Andreea Vass, dar si intreaga retea politica din cadrul PDL Salaj. Latcau a ajuns sef al DGIPI in decembrie 2010, in urma interventiei tatalui acestuia pe langa tatal lui Traian Igas.

Ce doi parinti au lucrat in structurile Militiei din Arad, Igas “batranul” fiind seful tatalui lui Latcau. Insa, potrivit unor surse din cadrul MAI, Ministrul Igas nu ar avea o incredere totala in Latcau, ca urmare, l-a numit ca adjunct la DGIPI, pe un om al sau de la Arad, Adrian Jurca.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.