Senatorul Trifon Belacurencu este de trei ani in incompatibilitate

Senatorul Trifon Belacurencu este de trei ani in incompatibilitate

Senatorul Trifon Belacurencu este de trei ani in incompatibilitate

by November 25, 2011 0 comments

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea cercetarii senatorului PSD de Tulcea Trifon Belacurencu pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii, dupa ce acesta nu a mentionat in declaratia de interese ca este administrator la o societate comerciala. De asemenea, ANI a constatat ca senatorul Trifon Belacurencu a incalcat si regimul juridic al incompatibilitatilor.
Senatorul PSD se afla din 19 decembrie 2008 in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut atat calitatea de senator, cat si functia de administrator in cadrul SC Dobrogea Gaz SRL Tulcea, incalcand astfel prevederile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003 si prevederile art. 15, alin (1), lit. a) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor.
Inspectorii de integritate sustin ca Trifon Belacurencu detine actiuni la societatile Alcedo SRL Tulcea (incepand cu data de 04.03.2005), este actionar si administrator in cadrul SC Dobrogeana Gaz SRL Tulcea (incepand cu data de 08.08.2005) si este fondator al SC Valcons SA (incepand cu data de 26.04.2002).
Conform dispozitiilor art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr.161/2003, ‘calitatea de (…) senator este incompatibila cu functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale’.
ANI a mai stabilit ca exista indicii privind savarsirea de catre Trifon Belacurencu a infractiunii de fals in declaratii, ca urmare a nedeclararii adevarului obiectiv in declaratia de interese depusa la data validarii mandatului (2008) si in declaratiile depuse in anii 2009, 2010 si 2011 cu privire la detinerea unei functii incompatibile cu calitatea sa de senator.
Agentia declara ca Trifon Belacurencu a disimulat in mod intentionat, mentionand in declaratiile de interese doar calitatea de asociat in cadrul SC Dobrogea Gaz SRL, desi in realitate avea si calitatea de administrator al aceleiasi societati, aspect care atrage incompatibilitatea cu functia de senator.
Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani.
In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de trei ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.