Cinci teroristi Al Qaeda au stat in Romania, folosindu-se de legislatia permisiva

Cinci teroristi Al Qaeda au stat in Romania, folosindu-se de legislatia permisiva

by December 30, 2011 0 comments

Procurorii DIICOT au reusit sa trimita dupa gratii un cetatean irakian, acuzat ca a inlesnit intrarea si sederea in Romania a cinci teroristi Al Qaeda, ce au savarsit atacuri impotriva fortelor Coalitiei ce actiona in Irak. Folosindu-se de legislatia permisiva de la noi, irakianul Al Dulaimi Ali Asae Mohamad a inselat autoritatile romane folosind trei identitati diferite si, prin intermediul unor societati comeriale fantoma, a reusit sa-i introduca in tara pe cei cinci teroristi. Trebuie mentionat ca niciunul dintre teroristi nu a fost inculpat, ei parasind teritoriul Romaniei.

Ancheta DIICOT a scos la iveala ca irakianul a venit in Romania in anul 1994, prin Aeroportul Otopeni, si s-a folosit de trei pasapoarte false cu numele Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, Loay Ali Asae si Alsanad Rami A. Alsanad, pentru a pacali autoritatile romane.

El a condus o ampla retea prin care conationali sai, membri ai organizatiei teroriste Al Queda, erau adusi in Romania, unde erau gazduiti pentru o anumita perioada de timp.

Metoda folosita era destul de simpla. Infiinta societati fantoma, in care erau asociati romani si irakieni, apoi solicita Abasadei Romaniei din Bagdad vize de intrare in Romania pentru prietenii sai din organizatie, pe motiv ca acestia sunt comercianti si au aviz de la Agentia Romana pentru Investitii Straine.

Odata intrat in Romania, un membru Al Qaeda devenea asociat sau administrator la mai multe societati comerciale, si in baza acestora cerea prelungirea dreptului de sedere. Cand acele firme incepeau sa acumuleze datorii la stat, erau desfiintate, prin procedeul ‘ardere de firma’.

Procurorii DIICOT au descoperit ulterior ca aceste companii erau inregistrate pe numele unor romani decedati, sediile sociale indicate nu existau.

Anchetatorii romani au reusit sa probeze ca Al Dulaimi Ali Asae Mohamad a adus in Romania cinci cetateni irakieni: Omar Farid Ahmed, Falah M. Salem, Aqeel Mohamed Dhuyab, Omar Kh. Assey si Mutasier KH. Aassi, implicati in activitati de terorism in favoarea entitatii teroriste Al Qaeda Irak.

Despre Omar Farid Ahmed exista infiormatii ca a luptat alaturi de Al Qaeda, ajutandu-i pe mujahedinii din Irak, dupa care a delapidat bani de la organizatia terorista, care l-a pedepsit pentru acest lucru.

Audiat de anchetatori, Omar Farid Ahmed sustine ca nu este terorist, ci un simplu mecanic auto si a reparat autovehicule utilizate de Abu Tiba (un lider important al Al Qaeda in Irak, ce a indeplinit functia de emir al Al Qaeda in zona Karbala) si de alti membri ai organizatiei Al Qaeda din Irak. El mai sustine ca a fost rapit de catre luptatori ai Al Qaeda, in perioada cat se afla in Siria, in orasul Homs si a fost torturat, intrucat ar fi furat de la organizatia Al Qaeda suma de 100.000 dolari americani, iar in schimbul eliberarii sale, mama sa, ar fi platit suma de bani ceruta drept recompensa de catre rapitori.

Autoritatile judiciare din Irak le-au transmis romanilor, in 2010, ca Omar Farid Ahmed este una dintre persoanele insarcinate cu securitatea in randul organizatiei teroriste Al Qaeda din regiunea Karbala si ca a fugit din Irak in anul 2006 impreuna cu Manaf Khalif Asi.

Fratele teroristului Omar Farid Ahmed, in limba araba Umar Farid Ahmad Al Karbouli, este arestat in Irak, iar tatal acestuia a fost ucis de fortele americane in 2006, in timpul unei interventii.

Un alt terorist care a stat in Romania este  Omar Kh. Assey, var cu Zyad Khalaf Al Karbouli (membru important al Al Qaeda). El este banuit ca a executat, in anul 2005, o serie de acte teroriste constand in atacarea unui convoi format din 12 masini care veneau dinspre Iordania spre Bagdad, convoi destinat politiei irakiene, omorand toti membrii convoiului, iar masinile predandu-le emirului Al Qaeda responsabil pe zona Falujah. Totodata, el a atacat un convoi format din 2-3 masini care se deplasau din Iordania in Irak, despre care se presupune ca era format din cadre ale serviciilor israeliene, omorandu-i pe toti ocupantii vehiculelor. In plus, a rapit, de pe teritoriul iordanian, un cetatean iordanian despre care teroristii aveau banuiala ca lucreaza cu fortele americane si pe care l-au adus in Irak, l-au torturat si in final l-au ucis.

Si Aqeel Mohamed Dhuyab a stat un timp in Romania, el fiind cautat de fortele americane, de autoritatile din Irak si de o serie de triburi din zona pentru a fi tras la raspundere pentru actele teroriste in care a fost implicat.

Cum functiona reteta irakianului

Al Dulaimi Ali Asae Mohamad a venit in Romania in anul 1994, prin Aeroportul Otopeni, cu identitatea falsa de Loay Ali Asae. S-a dat drept comerciant si a obtinut acordul Agentiei Romane pentru Dezvoltare, in prezent Agentia Romana pentru Investitii Straine, infiintand compania SC Odessa Trading Impex  SRL.

Dispare din tara si autoritatile romane ii pierd apoi urma, insa ancheta a relevat ca el obtine, in 1997, statutul de refugiat in Germania, dupa ce le prezinta nemtilor un document fals emis de un tribunal din Fallujah – Irak, prin care i s-ar fi aprobat schimbarea atat a numelui cat si a datei de nastere.

In acelasi an, reintra in Romania, folosind identitatea data de autoritatile germane, respectiv de Al Dulaimi A.A. Mohamad. Peste un an se casatoreste cu o romanca (Mohora F.) si obtine o noua prelungire a dreptului de sedere in Romania.

Cum autoritatile germane refuza sa ii prelungeasca statutul de refugiat, irakianul declara, in 2001, ca a pierdut pasaportul pe numele Al Dulaimi A.A. Mohamad, insa, in loc sa fie indepartat, a obtinut de la fostul Oficiu National pentru Refugiati un nou document de calatorie, in baza caruia a obtinut drept de sedere in Romani.

Abia in 2006, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a dispus declararea ca persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei a irakianului, sub identitatea de Loay Ali Asae, pe o perioada de 15 ani, incetarea dreptului de sedere si expulzarea acestuia pe ruta Bucuresti – Damasc, cu tranzit prin Istanbul.

Culmea este ca in iulie 2007, politistii de la Autoritatea Nationala pentru Straini il gasesc pe irakian in Bucuresti, fara documente de identitate. Acesta este introdus in Centrul de Cazare si Triere a Cetatenilor Straini Otopeni, insa Directia Azil din cadrul Oficiului Roman pentru Imigrari considera ca irakianul beneficiaza de statutul de refugiat acordat de Germania (care nu mai exista de fapt) si este scos din Centrul Otopeni. I se elibereaza un document de tolerare pe teritoriul Romaniei, iar irakianul poate asftel sa isi desfasoare in continuare activitatea.

O ultima incercare de indepartarea a acestuia este facuta de Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 3 Bucuresti, care ii deschide un dosar penal pentru ca a reintrat ilegal pe teritoriul Romaniei. In anul 2008, procurorii il scot de sub urmarire penala si ii aplica o sanctiunie cu caracter administrativ, pe motiv ca nu s-a putut demonstra modul in care irakianul a reintrat in Romania.

Abia dupa ce procurorii DIICOT preiau ancheta, irakianul este prins si trimsi in judecata pentru ca ar fi adus ilegal in Romania peste 250 de persoane. Pe masura ce ancheta a continuat, procurorii au identificat si pe cei cinci teroristi, care intre timp, au plecat din Romania.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.