Gabriel Liiceanu: A fi revolutionar sau mercenar. Poate e acelasi lucru

Gabriel Liiceanu: A fi revolutionar sau mercenar. Poate e acelasi lucru

by December 20, 2011 0 comments

“Ideea ca un revolutionar primeste un certificat si ca esti revolutionar prin certificare mi se pare halucinanta. Ma mir cum nu ne rade Europa, cum in acesti 22 de ani nu ne-au aratat cu degetul pentru aceasta comicarie si premiera a istoriei”, a declarat filozoful Gabriel Liiceanu la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro – RFI realizata de Dan Tapalaga. “Ai fost mercenar sau ai fost revolutionar?

Deci tu te-ai gandit sa iesi in strada si sa infrunti gloantele in ideea ca primesti o pensie dupa aia sau ai facut-o ca nu mai puteai?”, a continuat Liiceanu, precizand ca “este unul dintre cele mai rusinoase lucruri pe care le traieste societatea romana fara sa comenteze. Nu le e rusine sa faca parte dintr-o asociatie care sa ceara bani si certificate?”

Liiceanu: “Un om care face o revolutie o face cu constiinta, cu faptul ca ii fierbe spiritul si numai poate, da pe dinafara. Dupa aia se duce sa ceara undeva dovada ca el a facut un gest fara de care nu mai putea trai?”

Cele mai importante declaratii facute de Gabriel Liiceanu, pe acest subiect, la Discutia de Luni:

“N-am avut niciodata ocazia pentru a spune ce gandesc despre povestea asta cu revolutionarii, certificatele si indemnizatiile. E unul dintre lucrurile cele mai stupefiante pe care le traiesc de 22 de ani incoace. Ideea ca un revolutionar primeste un certificat si ca esti revolutionar prin certificare mi se pare halucinanta. Daca imi dati un exemplu din istoria omenirii in care un revolutionar a avut patalama ca e revolutionar, imi faceti ce vreti. Eu nu cred”
“Deci revolutionar cu certificat. E ceva hilar, numai in tarisoara noastra se poate intampla asa ceva. Ma mir cum nu ne rade Europa, cum in acesti 22 de ani nu ne-au aratat cu degetul, pentru aceasta comicarie si premiera a istoriei”.

“Un om care face o revolutie o face cu constiinta, cu faptul ca ii fierbe spiritul si numai poate, da pe dinafara. Dupa aia se duce sa ceara undeva dovada ca el a facut un gest fara de care nu mai putea trai?”

“Doi: Pai ce, ai facut actul ala, care e un act eroic, pentru bani? Ai fost mercenar sau ai fost revolutionar? Deci tu te-ai gandit sa iesi in strada si sa infrunti gloantele in ideea ca primesti o pensie dupa aia sau ai facut-o ca nu mai puteai? Care revolutionar dupa lumea asta asteapta dupa aia bani? Asteapta cel mult sa puna mana pe putere, sa ia privilegii luand puterea in brate, dar nu stand acasa si primind o pensie”.

“Revolutionarii nostri banuiesc ca s-au batut pe fotoliile puterii, unii dintre ei, si unii au ajuns chiar in varful puterii. Dar sa umbli sa faci asociatie de revolutionari, si asta e tare – asociatie, certificate, bani – e de un ridicol fara margini. Tot ce tine de idealuri revolutionare, de combaterea raului si rasturnarea lui presupune idealuri si idealism. Nu bani si certificate”.

“Este unul dintre cele mai rusinoase lucruri pe care le traieste societatea romana fara sa comenteze. Nu le e rusine sa faca parte dintr-o asociatie care sa ceara bani si certificate?

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.