Presedintele Colegiului Medicilor, in stare de incompatibilitate

Presedintele Colegiului Medicilor, in stare de incompatibilitate

by December 19, 2011 0 comments

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a stabilit ca Vasile Astarastoae se afla in stare de incompatibilitate deoarece exercita simultan mai multe functii: rector al Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Gr. T. Popa’ din Iasi, presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi, director al Institutului de Medicina Legala Iasi, presedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul CNSAS si membru in Comisia Superioara de Medicina.
Potrivit unui comunicat al ANI, Vasile Astarastoae a incalcat dispozitiile art. 215, alin. 3 din Legea nr. 1/2011 – Legea Educatiei Nationale – si prevederile art. 441, alin. 1 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Conform dispozitiilor art. 215, alin. 3, din Legea nr. 1/2011 – Legea Educatiei Nationale – ‘persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului’, iar, potrivit prevederilor art. 441, alin 1 din legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, ‘nu pot primi sau exercita mandatul de membru al organelor de conducere ale colegiului medicilor din Romania, atat la nivel national cat si teritorial, medicii care detin functii de conducere in cadrul Ministerului Sanatatii Publice, (…), al structurilor deconcentrate ale acestora, ori in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. De asemenea, medicii pentru care in timpul mandatului de membru al organelor de conducere a intervenit situatia de incompatibilitate sunt suspendati din functie’.
Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.
Pe 14 decembrie, ANI a sesizat Parchetul in vederea cercetarii lui Vasile Astarastoae, pentru conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, dupa ce acesta si-a atribuit lui si fiicei sale contracte de peste 200.000 lei.
De asemenea, Vasile Astarastoae este cercetat penal de procurorii DNA, el fiind acuzat ca impreuna cu alti doi directori de la UMF Iasi au trucat o licitatie cu fonduri europene in valoare de 1,5 milioane euro.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.