USL cere sanctionarea regimului Basescu la Parlamentul European

USL cere sanctionarea regimului Basescu la Parlamentul European

by January 21, 2012 0 comments

 

Actiunile USL impotriva guvernului se muta la Bruxelles si Strasbourg. Rovana Plumb, vicepresedintele socialistilor  din Parlamentul European (PE), a anuntat sambata ca in PE va avea loc o dezbatere pe tema “derapajelor democratice” ale Puterii de la Bucuresti. Plumb a spus ca desi PSD nu va cere sanctiuni, exista posibilitatea invocarii articolului 7 din Tratatul UE, ce ar atrage blocarea fondurilor si a dreptului de vot al Romaniei in UE.

Vicepreşedintele socialiştilor din Parlamentul European (PE), Rovana Plumb, a declarat sâmbătă că în cadrul PE va avea loc o dezbatere pe tema “derapajelor democratice” ale guvernului de la Bucureşti, care va fi finalizată cu o rezoluţie. Plumb a evocat chiar posibilitatea sancţionării României prin blocarea fondurilor UE şi a dreptului de vot în Consiliul European, subliniind în acelaşi timp că nu îşi doreşte acest lucru.

„Impreuni cu Victor Ponta si Crin Atonescu, vom continua in cursul urmatoarei saptamani sa prezentam in cadrul PE, prin organizarea unei dezbateri publice pe asemanarea dintre profilul Traian Basescu si profilul Viktor Orban din Ungaria, despre derapajele democratice din Romania, urmand ca in cadrul PE sa avem o dezbatere care va fi finalizata cu o rezolutie in ceea ce priveste Romania”, a spus Plumb, potrivit NewsIn. “Nu ne vom opri doar la palierul PE, vom merge mai departe catre Executiv si catre Consiliu, pentru ca privirile sa se indrepte catre Romania. Daca derapajele democratice vor continua, este clar ca in cadrul dezbaterilor din PE se poate invoca articolul 7 din tratat, care inseamna sanctiuni institutionale la adresa Romaniei. Nu dorim acest lucru, dar solicitam in mod expres ca acest Guvern si Traian Basescu sa plece. Una dintre sanctiuni se poate regasi prin declansarea oricarei proceduri de infringement, pe oricare domeniu, blocarea fondurilor europene si dreptul de vot, dreptul de exprimare in Consiliul al pozitiei unui stat membru”, a declarat ea intr-o conferinta de presa.

Intrebata daca PSD sustine sanctionarea Romaniei, Rovana Plumb a declarat: „Nu, nu, nu, daca nu se ajunge la un consens, nu vrem sa se ajunga la asta in Parlamentul European. Noi nu vom invoca articolul, am tras doar un semnal de alarma pentru ca acest lucru a intrat in atentia forurilor europene in ceea ce priveste situatia din Ungaria. Vrem sa evitam aceasta situatie”.

Ponta vrea audierea lui Boc la Strasbourg

Victor Ponta nu a făcut referire la eventualele sancţiuni ce ar putea fi aplicate României, ci la următoarele acţiuni ale Opoziţiei în parlamentul European. Liderul PSD a subliniat ca in cadrul PE vor fi organizate dezbateri si ca este posibila chiar audierea premierului Emil Boc, dupa modelul audierii recente a premierului Ungariei, Viktor Orban.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.