Romania a fortat in cadrul UE obtinerea de drepturi din partea Serbiei pentru vlahii din Timoc
by admin February 28, 2012 0 commentsRomania a tinut in sah Serbia marti la Bruxelles la negocierile din Consiliul Afaceri Generale, consiliu care ar fi trebuit sa recomande formal acordarea statutului de candidat la aderare. Romania a refuzat in prima faza a negocierilor sa dea unda verde Belgradului, cerand garantii pentru un tratament corect al minoritatii vlahe din Serbia. Practic, Romania – reprezentata de ministrul Cristian Diaconescu, a conditionat acordul pentru candidatura Serbiei la UE de garantii suplimentare legate de problemele minoritatii romanesti.
In cele din urma, dupa negocieri, in Concluziile Consiliului Afaceri Generale a fost anexata o declaratie a Executivului UE prin care insista asupra protejarii minoritatilor “ca parte integranta a criteriilor de aderare la UE”.
Romania a cerut si a obtinut asigurari din partea Comisiei Europene ca o un raport privind monitorizarea progreselor Serbiei in domeniul minoritatilor nationale va fi prezentat in octombrie anul acesta. Decizia finala privind acordarea pentru Serbia a statutului de stat candidat la aderare va fi luata, prin unanimitate, de sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state membre UE la Consiliul European din 1-2 martie.
Seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle, a acuzat marti Romania ca a blocat obtinerea statutului de stat candidat la aderare pentru Serbia din ratiuni de “politica interna” si nu si-a ascuns exasperarea fata de semiesecul reuniunii de marti, relateaza AFP.
“Din punctul de vedere german, ar fi fost potrivit si drept sa luam o decizie definitiva (asupra statutului) astazi”, a spus acesta.
Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a acuzat si el, indirect, Romania de “lipsa de spirit european”. “Nu foarte demn cand natiunile aduc chestiuni fara legatura atunci cand incercam sa impingem Serbia si Kosovo inainte. Lipsa de spirit european”, potrivit unuimesaj postat pe Twitter de ministrul suedez de externe, care nu face insa o referire directa la Romania.
Miscarea Romaniei pare sa fi surprins toata Europa. “Exista un acord astazi”, afirmase inca de luni seful diplomatiei franceze, Alain Juppe. Presedintele sarb Boris Tadici, pro-european, se afla la Bruxelles de luni si toti interlocutorii sai, de la Catherine Ashton pana la Jose Manuel Barroso, respectiv seful diplomatiei europene si presedintele comisiei, vorbisera de speranta unei “vesti bune”.
Dar nimeni niciunul dintre ei nu luase in calcul obiectiile Romaniei, noteaza AFP.
Serbia incearca de mult timp sa obtina statutul de candidat la aderare, care ii deschide portile europene, si considera ca a facut cei mai grei pasi, semnand saptamana trecuta acorduri care permiteau o dezghetare a relatiilor sale cu Kosovo, fosta sa provincie care si-a declarat independenta in 2008.
Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a precizat marti seara ca Serbia trebuie sa semneze pana joi, cand va incepe summitul UE, un protocol bilateral cu Romania legat de drepturile minoritatilor.
“Consiliul Afaceri Generale a luat decizia de a recomanda presedintilor si sefilor de guverne din UE acordarea statului de candidat (pentru Serbia), instituind in paralel aceasta monitorizare in ceea ce priveste protectia minoritatilor nationale”, a explicat Cristian Diaconescu, la B1 TV.
El a precizat ca “pana la consiliu, vor semna cu noi protocolul privind minoritatile”, care este in prezent “agreat in proportie de 95-96%”. Cea mai importanta prevedere din acest protocol este legata de “neamestecul statului in dreptul romanilor de a-si defini propria identitate”. Alte prevederi sunt legate de “elementele standard” legate de drepturile minoritatilor: libertate etnica, religioasa, dreptul de a-si folosi limba latina, sprijin din partea statului pe chestiuni institutionale, precum scoli si biserici, a adaugat ministrul roman de Externe.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.