O lustratie intr-un picior, ghici ce e?

O lustratie intr-un picior, ghici ce e?

by February 29, 2012 0 comments

Legea lustratiei nu este lipsita de ipocrizie. Acest principiu de curatenie morala in societatea romaneasca, defilat  de 22 de ani, a fost total pervertit. Presedintele Traian Basescu condamna, acum doi ani  in mod retoric comunismul in fata Parlamentului si cerea in mod expres legea lustratiei. Dar legea pentru ei, nu pentru noi.

Comandantii de nave care plecau in larg pe vremea lui Ceausescu si trebuia sa faca rapoarte detaliate despre ce se intampla in fiecare port din tari straine, despre fiecare angajat in pare, nu sunt lustrabili, ei nu au fost activisti platiti pentru munca de partid.<!–more–> Tinerii din UTC, care ii educau in spiritul comunist pe junii Romaniei si le spalau creierele de influentele libertatilor occidentale nu li se aplica regimul lustratiei. Asta este legea PDL a lustratiei! Comunistii lor sunt aia raii, ai nostri sunt buni.

In plin an electoral , da bine la imagine. Asa portocalii nostri, care si-au luat o nuanta de rosu, o sa defileze pe strazile alegatorilor cu steagurile lustratiei. Nu o sa spuna nimic de activitatea utecista a lui Mihai Razvan Ungureanu sau despre laudele aduse regimului ceausist de catre Emil Boc. In acest context vreau sa povestesc un episode trist din viata mea de jurnalist.

Era prin primavara anului 2010, cand am publicat in Romania Libera un articol, care se intitula “Legea lustratiei l-ar scoate din politica pe boc, fost lider UTC”, articol scris imediat dupa ce Basescu a cerut PDL sa grabeasca adoptarea legii lustratiei in Parlamentul Romaniei. Atunci, Emil Boc era prim-ministru, la al treilea mandat. A avut un efect devastator pentru Emil Boc! Pentru ca nu a putut sa opreasca la timp publicarea materialului, a trimis un drept la replica foarte dur chiar la nivelul patronatului ziarului.

Care a fosr efectul? Am fost chemat personal de redactorul sef, Dan Turturica, care m-a anuntat ca primesc avertisment pentru ca articolul nu a fost suficient documentat si ca prezinta inexactitati. Argumentele mele nu au avut nici un efect: proiectul de lege scria negru pe alb ca vicepresedintii UASC (Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti) sunt lustrabili. Binenteles ca am fost convocat la “personal”, iar sefa de la resurse umane mi-a adus la cunostinta ca in urma deficientelor in activitatea mea profesionala, am fost sanctionat.

Mai mult, timp de cateva luni, investigatiile mele au fost toate blocate, ca apoi, in final sa fiu anuntat ca am fost restructurat. Deci, legea lustratiei, chiar si in forma de proiect, a produs si victime colaterale. Mici sacrificii in razboiul “drept” dus pentru lustrarea societatii romanesti!

P.S. Prietenii lui Emil Boc din vremea studentiei sale la Universitatea Babes-Bolyai de dinainte de 1989, vorbesc despre tineretea revolutionara a dragului nostru lider portocaliu. Acestia sustin ca era o adevarata drama sa pici in grupa de culegatori de fructe la munca patriotica pe care o prestau studentii in toamna fiecarui an. Era jale pentru ca Boc, sef de palier, ponta “la sange” munca prestata de fiecare student si nu facea niciun compromis. Nu trecea nicio galeata in plus! Era tare greu sa faci norma cu Emil Boc, sef! El era prezent la toate sedintele de partid, nu lipsea la niciun si avea stofa de prim secretar la Cluj. Din pacate a venit Revolutia, mi-au mai povestit prietenii din trecut a lui Boc.

Si ca sa ne destelenim fruntile, sa ne amintim, prin ochii tinarului student  Mihai Razvan Ungureanu, vremurile nu de mult apuse: “Hotararile de insemnatate istorica adoptate de congresul al 13-lea al Partidului Comunist Roman, inflacaratele indemnuri adresate tinerei generalii de catre tovarasul Nicolae Ceausescu in deschiderea lucrarilor Forumului nostrum, pun si in fata noastra, a elevilor utecist, sarcini deosebite. Suntem constienti ca pentru a realize o economie moderna, intensive sunt necesare cadre a caror pregatire sa se reflecte in capacitatea de a raspunde noilor exigent ale muncii” ( Scanteia, 2 februarie 1988, cu ocazia celui de al 13 congres).

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.