Victor Ponta incearca sa se delimiteze de discursul radical al lui Crin Antonescu. PSD vrea o mai mare independenta fata de PNL

Victor Ponta incearca sa se delimiteze de discursul radical al lui Crin Antonescu. PSD vrea o mai mare independenta fata de PNL

by February 10, 2012 0 comments

 Multi lideri ai PSD s-au repliat si au luat o pozitia e sustinere a presedintelui Victor Ponta in fata criticilor venite din partea liberalilor in urma discursului tinut de seful social-democrat in fata Parlamentului, cu ocazia investirii noului Guvern.  Cei mai multi lideri PSD sustin, oficial, ca interventia lui Ponta in Parlament a fost echilibrata, demna de un lider al Opozitiei si viitor premier care vine cu solutii si nu cu un discurs radical. Din interiorul PSD, pe fondul nemultumirilor de alianta cu liberalii, de interventile lui Dan Voiculescu,  o parte din social democrati isi doresc despartirea de PNL si PC inainte de alegerile locale. Social democratii pregatesc strategia de promovare a lui Ponta in calitate de lider al Opozitiei si incerca sa se delimiteze in spatiul public de atacurile virulente ale lui Crin Antonescu la adresa Puterii.

La nivel neoficial, multi dintre social democrati percep discursul liderului PSD ca o incercare de delimitare de Crin Antonescu si Dan Voiculescu. Potrivit surselor Hotnews.ro in interiorul PSD  se discuta si se analizeaza faptul ca programele si proiectele propuse de catre USL nu au avut impactul asteptat asupra populatiei. “La nivelul perceptiei publice, liderii USL nu sunt priviti ca o alternativa la Putere si doar ca opozanti ai regimului Basescu care nu ofera solutii ci doar critica. Trebuie sa credibilizam opozitia si Victor Ponta poate face asta. Crin Antonescu si mogulul Voiculescu nu credibilizeaza USL , ci il trag in jos prin atacurile virulente care nu aduc voturi in plus”, au explicat sursele citate.

Aceleasi surse sustin ca Victor Ponta a fost consiliat pentru schimbare pozitiei si discursului public, fapt care ar ca scop delimitarea si diferentierea de discursul colegului de Uniune, Crin Antonescu. Potrivit surselor citate, Ponta incearca, prin schimbarea de discurs si pozitie, sa-si atraga simpatia nemultumitilor din PSD care au contestat alianta cu liberalii si pretentiile acestora privind candidaturile locale.

Asta in contextul in care nemultumirile din teritoriu privind candidaturile comune la nivel local nu s-au stins. In urma cu cateva zile, la sedinta Comitetului Executiv PSD, Ion Iliescu a repus pe tapet problema candidaturilor de la Buzau unde partidul a cedat Consiliul Judetean liberalilor desi, social democratul Victor Mocanu este cotat in sondaje mult peste PNL.

Sursele citate sustin ca parlamentarii PSD au inghitit cu noduri colaborarea cu liberalii care au facut presiuni pentru protestul parlamentar si sesizarea Curtii Constitutionale la investirea Guvernului Ungureanu. In opinia acestora, aceste doua mutari sunt greseli strategice, percepute negativ la nivel public si  decrediblizeaza USL.
“Presiunile publice pe care Antonescu si Voiculescu le fac asupra PSD-ului creeaza nemultumiri in interior si cei doi risca sa se trezeasca singuri la alegerile locale. PNL si PC sunt o remorca grea la alegerile locale si daca nu se potolesc s-ar putea sa ramana singuri”, au explicat sursele din interiorul PSD.

De altfel, social democratii l-au sustinut public pe Victor Ponta dupa discursul din Parlament la investirea Cabinetului Ungureanu. Lideri ca Ion Iliescu, Miron Mitrea, Viorel  Hrebenciuc dar si lideri de organizatii ca Gheorghe Nichita si Radu Moldovan au declarat ca presedintele PSD a avut un discurs echilibrat si demn de un viitor premier si ca reactiile liberalilor au fost nefondate.

 

Ion Iliescu: A fost un discurs echilibrat. Nu inteleg de ce s-au creat atatea nemultumiri, nu impartasesc criticile si reprosurile facute de unii sau de altii. A fost un discurs extrem de precis, echilibrat si in acelasi timp s-a delimitat de guvernul Boc si Traian Basescu.Eu nu vad nici un discurs reprobabil s-a delimitat foart clar de la inceput de guvernare si a salutat demisia Guvernului Boc care a fost ceruta in repetete randuri atat de opozitie cat si de protestatari si de catre societatea civila. A pus pus conditii promovate si cerute de catre USL si ma refer aici  la mărirea salariilor şi pensiilor, taxarea averilor mari, tratatul ACTA, functionarea institutiilor statului.   sănătate. Nu văd nimic în neregulă, declaratia este precisa si clara

Miron Mitrea: De o luna jumatate sau chiar doua luni presedintele PSD si-a schimbat stilul agresiv intr-unul mai calm dar s-a observat abia acum. E posibil ca Victor sa-si fi schimbat stilul intr-un moment nu prea fericit. A dat senzatia unor talibani ai Opozitiei ca e gata sa faca deal-ul. Nici vorba de asa ceva, am vorbit cu el. Sigur ca exista o asteptare pentru un stil mai agresiv din partea unui electorat radical impotriva lui Traian Basescu dar a spus ce trebuia sa spuna

Viorel Hrebenciuc: Momentul era unul foarte important. Era clar ca trebuia să fie un discurs important. Orice om politic cand isi face un discurs incearca să răspundă la acuze. Una dintre marele acuze era aceea că nu avem solutii. Cele 15 puncte au fost solutii. Pe de alta parte, domnului Victor Ponta i se reprosa că este imatur, infantil. A fost un discurs asezat, decent, politicos .

Gheorghe Nichita, presedinte PSD, Iasi: Il felicit pe Victor Ponta pentru ca a avut un mesaj constructiv si propus solutii ca un adevarat viitor premier. A fost un discurs ca de la egal la egal, un discurs civilizat si elegant care a transmis respect si prestanta asa cum si Razvan Ungureanu transmite. Se impunea un astfel de discurs avand in vedere interlocutorul care, desi vine dintr-un mediu politic, are o altfel de conduita decat politicienii din PDL. E explicabil ca schimbarea de pozitie si de discurs a presedintelui PSD i-a deranjat pe liberali care nu sunt obisnuiti  cu o astfel de fata a lui Victor Ponta.

Radu Moldovan, presedinte PSD Bistrita: Il felicit pe domnul presedinte pentru discursul pe care l-a avut. Am discutat cu mai multi lideri PSD care si-au exprimat aceiasi pozitie. Vrem sa facem o altfel de politica, una constructiva care sa ofere solutii.  Sustinerea celor 15 puncte prezentate guvernului Ungureanu este in acceptul partidului de la fodurile europene la sustinerea DNA-ului si a Agentiei de Integritate la eliminarea baietiilor destepti din energie.  Nu ma intereseaza opiniile exprimate ale liberalilor. Cred ca un discurs nu poate sa clatiNe USL. Trebie sa intelegem ca opozitia trebuie sa fie contructiva, sa ofere solutii nu numai discursuri radicale.

Ion Chelaru, senator PSD: A fost un discurs eleganta  care a dovedit ca USL poate face politica de inalta clasa si nu ne pozitionam radical. Domnul prsedinte a aratat societatii ca avem proiecte pe care le putem pune in discutue si cred ca liberalii, dincolo de reactia initiala, au inteles ca mesajul a fost unul impotriva Puterii si al lui Traian Basescu.(Hotnews.ro)

Mircea Dusa, deputat PSD: Eu consider că este un cuvant foarte bun, un cuvant prezentat de un lider de partid şi un lider al USL echilibrat, care a criticat, pe de-o parte vechea guvernare şi Coaliţia de guvernare care a sustinut Guvernul Boc si deopotrivă a criticat, cu fineturi şi cu ironia necesara, noul Guvern care a fost investit ieri (n.r. joi) cu ironii serioase şi la adresa noilor membri ai Guvernului. Dacă unii nu au înţeles subtilităţile din cuvântul lui Ponta îi invit să mai citească o dată acest text, pentru că este un text profund şi complex, care face o radiografie serioasă a activităţii guvernamentale a actualei Coaliţii.

Victor Ponta a sustinut, joi, in fata Parlamentului, cu ocazia votului de investitura pentru guvernul Ungureanu, un discurs echilibrat si neutru in care a evitat orice atac dur asupra premierului desemnat si ministrilor sai. De asemenea Ponta a anuntat o posibila sustinere a USL daca noul guvern va sprijini 15 masuri punctuale.

Imediat dupa discursul lui Ponta prim-vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat la Realitatea TV ca “este mirat de acest discurs care nu a discutat in USL”. In replica, Victor Ponta a declarat pentru Hotnews.ro ca isi face singur discursurile si  ca nu intelege de ce i-a deranjat atat de tare. “Am vorbit in numele meu si daca vor si al PSD”, a precizat Ponta.

Liberalii au convocat o sedinta de urgenta la partid in urma careia presedintele  PNL Crin Antonescu a declarat ca  liberalii nu se potrivesc noii direcţii de discurs avute de Victor Ponta în Parlament si ca social democratii nu trebuie sa uite  nicio secundă că lupta lor este împotriva regimului Traian Băsescu. Antonescu nu a ratat ocazia sa-l intepe pe Ponta spunind ca “ne putem juca de-a cum am vorbi noi daca am fi in Parlamentul Angliei” – o aluzie la discursul presedintelui PSD.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.