ANI trimite Parchetului o sesizare privind starea de incompatibilitate a sindicalistului Iacob Baciu

ANI trimite Parchetului o sesizare privind starea de incompatibilitate a sindicalistului Iacob Baciu

by March 26, 2012 0 comments

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti in legatura cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese si incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Iacob Baciu, fost vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si administrator al S.C. SIND ROMANIA S.R.L, informeaza ANI intr-un comunicat remis HotNews.ro.

S.C SIND Romania, societate comerciala infiintata de confederatiile sindicale reprezentative la nivel national, a incheiat contracte in valoare de aproape 7,5 milioane de lei cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar Iacob Baciu a detinut in paralel, pentru o perioada, cele doua functii.


Potrivit ANI, Iacob Baciu a detinut, in perioada 21.10.2008 – 25.05.2011, functia de vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S.), iar incepand cu data de 09.11.2007 si pana in prezent, el detine functia de Presedinte al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania. In plus, incepand cu data de 19.05.2006 si pana in prezent, Iacob Baciu detine, in cadrul S.C. SIND ROMANIA S.R.L., calitatea de administrator.S.C. SIND ROMANIA S.R.L. este o societate comerciala infiintata in anul 1992 de catre confederatiile sindicale reprezentative la nivel national, in prezent avand ca asociati persoane juridice: C.N.S.L.R. Fratia, C.N.S. Cartel Alfa, B.N.S., C.S.D.R. si A.N.C.C.S.R., care desfasoara preponderent activitati de turism social, beneficiarii serviciilor sale fiind, in principal, membri de sindicat si beneficiarii biletelor de odihna si tratament veniti prin C.N.P.P.

Iacob Baciu nu a respectat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, intrucat, conform prevederilor art. 35, alin (1) si (3) din H.G. nr. 972/2006 privind statutul C.N.A.S., “Pe timpul executarii mandatului, presedintele, vicepresedintii si directorul general ai C.N.A.S. nu pot exercita nicio alta functie sau demnitate publica, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior”, iar “Membrii Consiliului de administratie al C.N.A.S. nu pot exercita activitati la societati comerciale”.

Iacon Baciu a incalcat si regimul juridic privind conflictul de interese in materie penala, intrucat S.C. SIND ROMANIA S.R.L., societate unde acesta detine calitatea de administrator, a incheiat, prin sucursalele teritoriale cu casele de asigurari de sanatate judetene, un numar de 15 contracte de furnizare servicii medicale si aproximativ 65 acte aditionale, in valoare cumulata de 7.462.797,66 Lei.

In plus, Iacob Baciu s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 21.10.2008 – 25.05.2011, intrucat a detinut, simultan, functiile de Vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S.), Presedinte al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (C.S.D.R.), membru al Plenului Consiliului Economic si Social (C.E.S.), respectiv Vicepresedinte al C.E.S. (in perioada 01.06.2005-27.04.2009) si calitatea de administrator la S.C. SIND ROMANIA S.R.L., incalcand, astfel, dispozitiile H.G. nr. 972/2006 privind statutul C.N.A.S., Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare si a Legii sindicatelor nr. 54/2003.

Prin urmare, S.C. SIND ROMANIA S.R.L., societate unde BACIU Iacob detine calitatea de administrator, a incheiat, prin sucursalele teritoriale cu casele de asigurari de sanatate judetene, un numar de 15 contracte de furnizare servicii medicale si aproximativ 65 acte aditionale, in valoare cumulata de 7.462.797,66 Lei.

Iacon Baciu poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau incompatibilitatii, intocmit de ANI, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.