Basescu, atac frontal in dosarul Schengen: Olanda face un abuz fara limite

Basescu, atac frontal in dosarul Schengen: Olanda face un abuz fara limite

by March 2, 2012 0 comments

Presedintele Traian Basescu a lansat un atac extrem de dur la adresa Olandei, pe care a acuzat-o ca  face “un abuz fara limite”, amanand inca o data luarea unei decizii cu privire la aderarea Romaniei la spaţiul Schengen.”Am avut o discutie separata, ceea ce a si dus la stabilirea unui termen in care sa se ia decizia, pentru ca altfel probabil s-ar fi tergiversat la nesfarsit pana cand Olanda ar fi avut un guvern care sa nu aiba partide de extrema-dreapta in componenta, anti-europene, daca s-a intâmplat ceva pozitiv a fost faptul ca s-a stabilit prin hotararea consiliului o data si un moment la care statele membre trebuie sa ia decizia. Si noi si Bulgaria am vrut sa obtinem garantia ca, la un moment dat, dupa cel de-al doilea raport pe care-l asteapta Olanda, Olanda nu-l va mai cere si pe al treilea. In septembrie trebuie sa se ia o decizie. Acum ramane sa vedem daca guvernul olandez se va tine de cuvânt. Cert este ca este o hotarare a Consiliului”, a spus Traian Băsescu, la Bruxelles.

Totodata, seful statului a apeciat ca fiind pozitiva stabilirea unei date pana la care se poate lua o decizie. “Pentru prima data avem o data limita pana la care trebuie sa se pronunte si Olanda, avand in vedere ca toate celelalte state sunt de acord cu intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen. Singura conditionare care a ramas valabila din partea olandeza a fost cea legata de urmatorul raport MCV”, a continuat Basescu.

Intrebat daca Olanda a cerut vreo garantie din partea Romaniei, Basescu a explicat ca tara noastra nu a cerut niciun “CEC in alb” si a catalogat refuzul guvernului olandez ca fiind “un abuz fara limite fata de un stat membru”.

“Olanda poate sa spuna ce vrea ea, nu-i cerem niciun CEC in alb, ii cerem sa respecte tratatul de aderare. Deocamdată Olanda face un abuz fara limite legat de un stat membru. Nu avem in condiţiile de aderare la spaţiul Schengen condiţia MCV. MCV este un alt mecanism destinat justitiei, si nu securizarii frontierelor”, a incheiat Basescu.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.