Cum se “faulteaza” contractele cu fonduri europene in zona Banatului. Asociatia de “binefacere” a CJ Caras-Severin –Timis. Seful APDRP stie de ce!

Cum se “faulteaza” contractele cu fonduri europene in zona Banatului. Asociatia de “binefacere” a CJ Caras-Severin –Timis. Seful APDRP stie de ce!

by March 30, 2012 2 comments

Schimbarile politice din ultimele zile prin plecarea lui Sorin Frunzaverde din PDL, desantul procurorilor DNA la primaria din Arad si vehicularea numelui omului de afaceri  Georgica Cornu in relatia cu primarul Aradului, Gheorghe Falca,  are o conexiune directa sau indirecta cu un control intreprins de ministerul Agriculturii la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) privind modul in care au fost  derulate unele proiecte cu bani europeni in zona Banatului. Potrivit unor informatii  vehiculate in nota de control,  corelate cu numeroase dezvaluiri prezentate intr-un raport intocmit la nivelul  unui serviciu de informatii, s-au semnalat numeroase nereguli in o serie de proiecte de dezvoltare rurala  cu fonduri de la UE.

Se vorbeste despre o retea organizata la nivelul structurilor de conducere a consiilor judetene din Caras-Severin si Timis care ar fi coordonate din umbra de sefii acestor institutii, Sorin Frunzaverde si Constantin Ostaficiuc . Nu este strain de modul defectuos in care se deruleaza contractele cu bani europene in zona Banatului, seful APDRP, Mihai Vadan.

In controalele efectuate de Ministerul Agriculturii si din rapoartele intocmite de un serviciu de informatii  s-a descoperit ca numeroase licitatii organizate in judetele Caras-Severin, Timis si Arad  pentru proiecte de dezvoltare rurala, in special pe masura 322 din cadrul APDRP, “sunt contrafacute, astfel incat adjudecatorul sa fie cel dorit, iar comisiile de licitatie sunt influentate sa declare castigator al licitatiei, firma favorizata”. Aceste licitatii ar fi dirijate de personaje aflate la  conducerea consiliilor judetene. “In ceea ce priveste aparatul de lucru al consiliilor judetene, numirile in functii de directori sau sefi de departamente se fac discretionar, de catre presedintii CJ, care trebuie sa raspunda la comenzi si beneficiaza de avantaje materiale. In ceea ce priveste sefii de structuri regionale, judetene ale ministerelor, acestia sunt numiti de centru insa cu viza politicului din judet”, se arata intr-o nota informativa.

Seful Agentiei de Plati Timis, sustinut de puternici lideri PDL

La nivelul judetului Timis reteaua “baiatilor destepti” ai contractelor cu bani europeni pe zona APDRP este coordonata, asa cum se spune in documentele citate, chiar de seful Agentiei de Plati si Dezvoltare Rurala si Pescuit din acest judet, Florin Nedelcu, “puternic sustinut de presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc si omul de afaceri, Georgica Cornu”, dar si un important sponsor al PDL, apropiat al fostului ministru al agriculturii, Valeriu Tabara.  Nedelcu a ajuns in fruntea Centrului Regional Plati Dezvoltare Rurala si Pescuit(CRPDRP), cu sediul la Timisoara in luna ianuarie 2010 si este nasul de cununie al omului de afaceri, Georgica Cornu, presedinte al Camarei de Comert si Industrie Timis si actionar principal al firmelor SC Confort SA si SC Confort Izometal SA.

Grave conflicte de interese

Nedelcu a fost numit in functie, “cu scopul oficial de destructurare a unor retele care activa in cadrul institutiei din Timis, pe perioada cand director era Liviu Picior”. Astfel, in perioada 2008-2010, “activitatea Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Timisoara era controlata de clanuri  care actionau pentru a-si mentine controlul asupra mecanismelor de aprobare a banilor care vin de la UE”. Controalele ministerului agriculturii au descoperit faptul ca, intr-o perioada extrem de scurta, firma SC Weber Romania a castigat sase proiecte pe masura 322 pentru modernizarea de drumuri, alimentare cu apa si canalizare, statii de epurarare in 5 comune din judetele Timis, Hunedoara si Caras-Severin. Administratorul de la Weber Romania este asociat in firma Infraproiect cu fiica lui Liviu Piciorus, fostul director al CRPDRP  Timis. In presa locala scrie ca, desi a fost destituit din functie, Piciorus a fost “salvat” de directorului general al  APDRP Bucuresti, Mihai Vadan, care l-a numit sef al serviciului de verificare a proiectelor finalizate. Altfel spus, Piciorus a fost pus in functie sa verifice contractele pe care chiar el le-a semnat in perioada cand era director! Acesta era nevoit sa verifice contractele cu fonduri europene avizate  de o apropiata si subalterna a lui, Maria Prichici. Insa, doamna Prichici, impreuna cu sotul acesteia, Gheorghe Prichici ( angajat tot la CRPDRP Timis, la compartimentul elaborare) s-a asociat cu Paul Parsan, director al Directiei Agricole Timis in firma CMC Management, firma specializata in consultanta pentru accesarea fondurilor europene. Un grav conflict de interese!  Un alt caz : sefa serviciului avizare de la APDRP Timis, Maria Filip s-a implicat direct in sustinerea firmei sotului sau, SC Experfil SRL,  in finalizarea rapida a unui proiect de 170 000 de euro pentru achizionarea de utilaje.

Intreaga retea, preluata si dezvoltata

Directorul actual de la CRPDRP Timis, Florin Nedelcu stia foarte bine despre aceste nereguli, conflicte de interese existente in derularea contractelor cu bani europeni. “Insa, el s-a folosit de informatiile detinute nu pentru a destructura reteaua infractionala existanta, ci de a o prelua, in intregime si a o deturna spre propriile scopuri sau scopurile celor care l-au sustinut in functie si anume acelea ca proiectele de finantare din PNDR (n.r. Programul National de Dezvoltare Rurala) sa fie elaborate si executate de catre anumite firme, précis identificate”, se arata in nota informativa.

Drept exemplu, Nedelcu a promovat-o pe Maria Filip( acuzata de conflict de interese), ca sef al serviciului evaluare contractare, desi aceasta este pensionara inca din 2009, “in contradictie cu dispozitiile ministrului Tabara”. Acesta si-ar fi creat o echipa “fidela” in cadrul Serviciului Achizitii ( ce avizeaza documentatiile de licitatie) formata din Luminita Ruja si Iulian Bucataru( un apropiat al lui Adam Craciunescu, vicepresedinte al consiliului judetean Timis).

Alta grupare, aceleasi metehne

Aceasta grupare, Nedelcu-Bucataru-Ruja,  aflata la conducerea Centrului Regional al Platilor pentru Dezvoltare Rurala si sustinuta politic s-a implicat in derularea defectuoasa si in afara legii a unor contracte cu bani europeni. Astfel, conducerea CRPDRP Timis a acceptat schimbarea termenilor prevazuti in unele proiecte privind modernizarea infrastructurii rurale in o serie de localitati din judetul Caras-Severin. De exemplu, pentru  comuna Constantin Daicoviciu, a fost aprobata finantarea unui proiect de 2 milioane de lei, pe masura 322 pentru reabilitarea drumurilor si aductiunea de apa. In proiectul tehnic se prevedea ca la fiecare colt de strada sa fie amplasata cate o cismea, dar la interventia conducerii CRPDPR  Timis, documentatia a fost schimbata si au fost aprobate doar 2 din cele 46 de cismele. Asa s-a intamplat si in documentatia pentru proiecte in comunele Pietroasa, Manastur, Ohaba, Lunga, Pischia si Lapugiu. Cel care a intocmit bugetele si si-a pus semnatura pentru aceasta schimbare (deturnare), a fost Iulian Bucataru.

Doar doua firme clientelare asigura consultanta

Doar doua firme au beneficiat de simpatia conducerii  Centrului Regional a Platilor de Dezvoltare Rurala pentru acordarea   de consultanta la  proiectele cu fonduri europene derulate cu primariile din Banat.  Doar cele doua firme au castigat licitatiile pentru consultanta. Este vorba despre SC Confort Izometal SA, detinuta de omul de afaceri Georgica Cornu ( finul lui Nedelcu, seful CRPDRL Timis)  si SC Tehnocer SRL Nadlag, a carui actionar este Florin Maran.  Dealfel, unii functionari au fost rasplatiti din plin pentru alegerea lor. Potrivit notei informative, Iulian Bucataru ar fi fost plecat in concedii in strainatate platite de firma SC Tehnocer SRL. De asemenea, Maria Filip, sefa de la serviciul evaluare contracte a fost recompensata pentru serviiciile sale, prin acordarea unor lucrari in subantrepriza, firmei fiului acesteia de catre SC Tehnocer SRL Nadrag, in localitatea Sacalaz, unde s-a derulat un proiect de dezvoltare rurala pe masura 322.

O firma a unui apropiat al directorului APDRP a intrat pe piata

In acelasi timp, o alta firma clientelara a intrat “pe piata” consultantei pentru proiectele din comunele banatene. De aceasta data cu “indicatie” de la centru. Este vorba de firma SC Sercotrans SRL Deva, care apartine lui Ninu Popescu, un apropiat si sponsor  al lui Mihail Vadan, director general al Agentiei de Plati si Dezvoltare Rurala de la Bucuresti. Adica, cooordonatorul pe toata tara a platilor facute pe dezvoltare rurala. Mai mult, in nota informative se spune ca “in toate proiectele executate de firmele SC Tehnocer SRL ( Florin Marar) si SC Confort Izometal SA ( Georgica Cornu), costul real al executiei se situeaza in jurul a 40% din valoarea totala a proiectului)”, iar restul de 50%, ar reprezenta sume care se “impart” intre actorii care iau parte la actiune, in timp de 5-10%, s-ar directiona la Bucuresti, catre iuliana Vasiliu, director Directia Selectare Contractare, care ar oferi apoi lui Mihai Vadan, un procent din aceasta suma”.

Cu ploconul la Centru

Potrivit unor informatii din cadrul controlului de la Ministerul Agriculturii, Florin Nedelcu ar fi incercat, cu ajutorul firmelor SC Tehnocer SRL Nadrag si SC Confort Izometal, sa-si consolideze pozitia la Bucuresti, unde s-ar fi deplasat cu 50 000 de euro, bani care ar fi trebuit sa ajunga la Mihai Vadan.

 

Cine este Florin Maran?

Acesta face parte dintr-o retea internationala de “frati” baptisti care gestioneaza puternice resurse financiare. Maran a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru falsificarea diplomei de licenta, fiind puternic sustinut de senatorul PDL Gheorghe David si de omul de afaceri, Adrian Luca, fin al senatorului David. In acelasi Timp, Florin Maran este “poarta” de intrare la Mihai Vadan, directorul general al APDRP. El este sustinut de presedintii de consiliu judetean Timis, Constantin Ostaficiuc si Caras-Severin, Sorin Frunzaverde.  In virtutea acestei relatii, firma lui Maran, SC Tehnocer SRL este abonata la contracte cu statul ( lucrari drumuri, deszapezire, drumuri forestiere, balastiere), in special cu cele doua consilii judetene.  Sorin Maran este implicat si in actiunea de preluare ilegala, dupa cum scrie in presa timiseana, a 11 000 de ha depadure in comuna Nadrag, judetul Timis. De altfel, la firma lui, SC Tehnocer SRL, lucreaza fostul director ethnic al Directiei Silvice Timis, Francisc Toth.

La Timis,  SC Tehnocer SRL a castigat, contracte cu bani europeni pentru reabilitarea drumurilor judetene Sannicolau Mare-Periam-limita cu judetul Arad, Buzias-Lugoj si centura de ocolire a orasului Buzias.

Frunzaverde, in ajutorul lui Maran

La Caras-Severin, presedintele CJ, Sorin Frunzaverde s-ar fi implicat personal pentru ca sa scoata castigatoare, SC Tehnocer SRL intr-o licitatie pentru constructia drumului Slatina Timis-Valiug, in valoare de 15 milioane de euro. Astfel, Frunzaverde a refuzat sa puna in aplicare 2 sentinte definitive al Curtii de Apel Timisoara si 3 decizii ale Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, potrivit carora, se anula decizia de desemnare drept castigatoare a  firmelor SC Tehnocer SRL si a SC Excav Prod ( a carui actionar este Ionesie Ghiorgioni, un apropiat al lui Frunzaverde, membru de vaza, pana de curand al organizatiei locale PDL). Contestati a fost introdusa de firma SC Star Trading SRL Pitesti, in asociere cu cu compania portugheza Monteadriano ( care a executat centura de ocolire a Lugos), in conditiile in care oferta a acestora a fost mai buna. Insa, comisia de licitatie, condusa de Ionesie Ghiorgioni, prietenul lui Frunzaverde, a refuzat sa puna in aplicare deciziile definitive ale instantei, acum licitatia fiind blocata. In motivarea deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, se prevede printre altele, ca firma SC Tehnocer SRL a castigat nu tocmai legal licitatia, deoarece societatea inregistra datorii mari la stat si furnizori si ca nu avea capacitatea tehnica de a executa lucrarile cuprinse in caietul de sarcini, toate utilajele fiind inchiritate de la SC Aton Transilvania SRL Timisoara, contravaloarea chiriei fiind de 300 000 de euro/luna. Toate utilajele de la SC Tehnocer SRL sunt parcate in comuna Sacalaz, judetul Timis, in incinta firmei fiului Mariei Filip, sefa serviciului selectare contractare de la CRPDRP Timis.

Cine este Georgica Cornu?

Acesta este supranumit   “regale asfaltului din Banat”, avand o avere estimata la 110 milioane de euro, obtinuta, mai ales din lucrari cu statul. A lucrat pana in 1991 la fabrica AEM din Timisoara, ca inginer electronist, iar apoi a intrat in sectorul privat, ocupandu-se cu comertul de materiale de constructii. In 1994 a achizitionat firma Izometal, impreuna cu doi asociati, iar apoi, in 2000, a cumparat firma de constructii Confort. Cornu a inceput sa se imbogateasca in perioada guvernarii PSD ( 2001-2004), fiind un apropiat al lui Dan Ioan Sipos, lider PSD si presedinte al consiliului judetean Timis intre 2001-2004. In acest timp el a achizionat mai multe firme din zona Banatului. Insa, Cornu isi dezvolta foarte mult afacerile dupa 2005, in virtutea unei alte relatii foarte bune, de aceasta data dn zona PD: el a fost prieten din tinerete cu Mihai Stanisoara, actual senator, fost ministru al Apararii.

Dupa 2005, firmele lui incheie contracte cu Enel Distributie Banat, Hidroelectrica, Compania de Drumuri si Autostrazi, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare. Castiga lucrari pe bani publici in Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, reprezentand constructii civile de drumuri si poduri, canalizari, linii detramvai, imbunatatiri funciare. Intr-un top al companiilor romanesti de constructii de drumuri, se fla pe locul trei, dupa cele detinute de familia Umbrarescu si cele patronate de Nelu Iordache. Un mare recul l-au avut afacerile lui Cornu la sfarsitul anului 2008, vorbindu-se la acea perioada la un rasunator faliment. Insa, potrivit presei timisene, un zvon a circulat atunci prin targ:  firmele acestuia ar fi fost preluate de Dorin Cocos. Cornu a respins aceasta informatie. Dar, la putin timp, o firma a acestuia, desi avea datorii mari la stat si la terti, castiga una dintre cele mai mari  lucrari din bani publici executata in judetul Timis: constructia unei gropi de gunoi eclogice, situate in comuna Ghizela, In valoare de 28 milioane de euro.

De asemenea, firma lui Cornu pornea favorita si pentru constructia a patru statii ecologice de stranfer al gunoiului amplasate in orasele Sannicolau Mare, Faget, Buzias si Deta, pentru alte 28 milioane de euro. Trebuie precizat ca toate aceste lucrari au fost scoase la licitatie si castigate de firma lui Cornu, de catre consliliul judetean Timis, condusa de Constantin Ostaficiuc, prieten al lui Cornu. Ca apoi, Georgica Cornu sa castige pe banda rulanta alte contracte cu statul in judetele Timis, Arad si Caras-Severin. Acesta a obtinut si lucari de constructie a unor magazine in Vama Moravita, pe terenul care apartine romano-sirianului, Ahmad Jabri Tabrizi, un alt prieten al lui Ostaficiuc.

Facebook Comments Box

2 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Fonduri europene
  #1 Fonduri europene 31 August, 2012, 09:22

  Vai de capul tarisoarei asteia unde o sa ajungem din cauza lor..

  Reply this comment
 2. cristina&alina
  #2 cristina&alina 10 November, 2012, 21:44

  Nedelcu al nostru ?!!!!

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.