Din povestile de succes ale regilor asfaltului. Cum a primit Delta ACM teren din domeniul public de la primarul din Simleul Silvaniei

Din povestile de succes ale regilor asfaltului. Cum a primit Delta ACM teren din domeniul public de la primarul din Simleul Silvaniei

by April 29, 2012 7 comments

Regii asfaltului se folosesc din plin de relatiile politice pentru a capusa banul public. Ei cauta tot felul de debusee pentru a-si intinde tentaculele prin toata tara. Un asemenea caz semnalam la Simleul Silvaniei ( judetul Salaj), unde , prin bunavointa primarului  Septimiu Turcas, firma Delta ACM, controlata de fratii “portocalii”, Daniel si Stefan Pirpiliu, si-a ridicat o sectie de betoane pe domeniul statului, chiar in oras, cu o chirie modica. O ecuatie de afaceri foarte simpla: Stefan Pirpiliu il contacteaza pe colegul sau de Parlament, Lucian Bode, seful PDL Salaj, care, il aduce in fieful sau din Simleul Silvaniei, condus de primarul pedelist, Septimiu Turcas.

Delta ACM obtine in judetul Salaj, o lucrare in subantrepriza, pentru reabilitarea drumurilor judetene, iar o parte din materiale le achizitioneaza de la firma Vidalis apartinand Liei Stanca, o puternica femeie de afaceri, care sponsorizeaza orfanizatia salajeana a PDL.

Primarul Turcas, oferta generoasa pentru clientela PDL

Edilul din Simleul Silvaniei, Septimiu Turcas se arata foarte generos cu firmele PDL.  Acesta a inchiriat un teren al primariei, societatii de constructii, SC Delta ACM SA, pe cateva sute de euro chirie, pe luna. Delta ACM apartine omului de afaceri, Florea Diaconu, dar care ii are in boardul societatii pe Daniel Pirpiliu, sef PDL sector 5, Bucuresti si pe fratele acestuia, deputatul PDL, Stefan Pirpiliu. Terenul pus la dispozitie de Turcas, “regilor asfaltului” de la Delta ACM, este situat chiar in oras si este in proprietatea primariei. Adica, pe domeniu public! Cu alte cuvinte, statia de betoane a firmei private a regilor asfaltului, este declarata de primarul Turcas ca fiind…de utilitate publica! Ce castiga orasul Simleu din aceasta asociere de partid (PDL)? Doar cateva sute de euro, reprezentand chiria oferita de Delta ACM, in fiecare luna.

Statie de betoane pe terenul public

Initia, statia de betoane a societatii PDL fusese instalata pe un teren privat din Simleul Silvaniei: pe amplasamentul fostei fabrici de unt, apartinand omului de afaceri local, Gabriel Biris. Omul de afaceri solicitase firmei fratilor Pirpiliu o chirie de 3000 de euro. Desi exista o autorizatie de mediu, in urma presiunilor venite din partea unor localnici privind afectarea starii mediului in oras, primarul Turcas s-a opus instalarii statiei de betoane pe terenul lui Biris. In schimb, edilul Turcas, i-a gasit repede un alt teren, tot in oras,  de aceasta data, aflat in proprietatea comunitatii locale. Nu a solicitat firmei Delta ACM o chirie de 3000 de euro( cat a cerut “privatul”), ci doar  300 de euro. O afacere “prospera” pentru orasul Simleu!

Afaceri in familia PDL

Delta ACM a obtinut mai multe contracte pentru reabilitarea drumurilor judetene din zona Ardealului ( Salaj, Satu Mare, Maramures), cuprins in programul de investitii al Ministerului Dezvoltarii, dar si  pe baza unor proiecte cu bani europeni. Drept consecinta societatea clientela a PDL a decis sa-si deschida o statie de betoane in zona Ardealului, care sa deserveasca drumarilor in zona de N-V a tarii. Nu a fost greu sa-si gaseasca locatie. Deputatul PDL, Stefan Pirpiliu este coleg de partid si de Parlament cu seful PDL Salaj, Lucian Bode, pana mai deunazi, ministru al Economiei. Si unde putea sa-si gaseasca locatie Delta ACM, daca nu chiar in fieful PDL din Salaj, la Simleul Silvaniei, unde primar este un  lider local de pedelistilor, Septimiu Turcas. Mai mult, firma Delta ACM a incheiat un contract cu SC Vidalis SRL, pastorita de Lia Stanca, un om de afaceri, sponsor al PDL Salaj, pentru aprovizionarea cu materiale de constructii.

Plangerea prefectului pentru lucrari de mantuiala

O importanta lucrare o primea, anul trecut, Delta ACM, in subantrepriza, de alta firma clientela a PDL, UMB Spedition ( a omului de afaceri, Dorin Umbrarescu) privind reabilitarea drumului judetean Zalau-Alesd. Reabilitarea acestui drum s-a facut cu fonduri europene in valoare de 196,8 milioane de lei. Insa, lucrarile au fost de mantuiala, ceea ce l-a determinat pe prefectul judetului Salaj, Alexandru Vegh sa depuna o plangere la Guvern. In cele din urma, drumul finantat cu bani comunitari a fost construit “mai bine”, cel putin partial, dupa cum sustinea anul trecut,   prefectul Salajului.

Contracte pe banda rulanta, in plina criza

Delta ACM a avut anul trecut, in plina criza economica, o cifra de afaceri de 100 milioane de euro. Mai toate afacerile, cu statul, imbagatindu-se din banul public. Profitul firmei a crescut simtitor, in special, in perioada guvernarii PDL. Societatea a obtinut nenumarate contracte pentru reabilitatarea drumurilor din sectorul 3 Bucuresti,  unde primar este pedelistul Liviu Negoita. Delta ACM a castigat acum cativa ani si licitatia pentru reabilitarea centurii Bucuresti, lucrare facuta de mantuiala si vesnic neterminata. Anul trecut, aceasta societate a obtinut un contract de 35 milioane de lei pentru modernizarea unor drumuri din orasul Craiova dar si a soselei Craiova-Calafat.

Facebook Comments Box

7 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Vasile
  #1 Vasile 30 April, 2012, 17:20

  Trebuie sa scapanm de acest om! Atentie simleuani unde veti pune stampila. Dupa caderea guvernului PDL incep sa iasa toate mizeriile facute la iveala.

  Reply this comment
 2. Pana cand?
  #2 Pana cand? 30 April, 2012, 17:35

  Chiar nu e numeni capabil sa opreasca astfel de oameni de a mai fura tarab asta? Daca a cazut acest guvern corupt, e cineva care sa-i ia la intrebari pt ce au facut?

  Reply this comment
 3. vasilica
  #3 vasilica 30 April, 2012, 18:43

  Foarte bine ca a mutat statia de asfalt din centru orasului afara din oras.Si pentru asta merita stima noastra primarul,desi domnul Biris a vrut sa ne bage asfalt pe gat in centru ,fara sa-i pasa de oameni.

  Reply this comment
 4. Zalauan
  #4 Zalauan 1 May, 2012, 19:11

  Am fost zilele trecute pana in Simleu, la depozit. Dumnezeule daca si ale sunt starzi, sa te fereasca ala de sus daca mergi cu masina… Ce mama dracului a facut primarul asta in 2 mandate? A baut si a facut ce a vrut el pentru el!
  Sunteti jalnici daca il mai alegeti! Parerea mea…

  Reply this comment
 5. nevroticu'
  #5 nevroticu' 2 May, 2012, 16:23

  pentru zalauaaannn ,

  pai in zona depozitului ,electoratul nu a fost de partea lui turcas asa se explica de ce zonele ferarilor, bihorului, ciurzii, oasului si cele de pe horea nu sunt asfaltate .

  Reply this comment
 6. Indubitabil
  #6 Indubitabil 3 May, 2012, 08:41

  Fosta piata a porcilor din Simleu (domeniu public apartinand primariei ) a fost retrocedata catre o persoana fizica, dupa care tot primaria Simleu a cumparat acest teren de la respectiva persoana cu 30.000 euro pentru a construe bloc ANL. Are cineva curajul sa spuna aceste lucruri. pe asta nu o stiati?

  Reply this comment
 7. Pop Traian
  #7 Pop Traian 6 May, 2012, 23:35

  a mutat statia de asfalt din centru in afara orasului? Gresit! Mediul nu le-a dat voie sa o puna in centru. Prarul v-ar fi bagat pe toti in asfalt pt inca 50 000 euro cat a luat mita pt a aproba montarea statiei de asfalt in simleu.
  Si de ce trebuia sa fie montata statia in simleu? Sa o fi pus altundeva, departe de casele simleuanilor .

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.