Lista posibililor ministeriabili din Guvernul Ponta. Tehnocratii Ludovic Orban si Catalin Predoiu, scosi din carti

Lista posibililor ministeriabili din Guvernul Ponta. Tehnocratii Ludovic Orban si Catalin Predoiu, scosi din carti

by April 30, 2012 0 comments

Dispute intre Crin Antonescu si Victor Ponta pentru formarea Guvernului. In timp ce liderul PSD si-a exprimat intentia de a-i pastra in viitorul executiv pe cei doi tehnocrati –  ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban si cel al Justitiei, Catalin Predoiu, presedintele liberalilor se impotriveste. Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, luni, ca va anunta lista Cabinetului marti seara, cei 20 de membri urmand sa fie supusi votului politic al partidelor componente ale USL in cursul zilei de miercuri.

“Maine (marţi, n.r.) anunt Guvernul. Miercuri dimineata avem reuniunea CExN – vor fi reuniuni si la PNL si PC – pentru a fi dezbatuta si, sper, sustinuta aceasta lista a noului Guvern”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a precizat ca propunerile de membri ai noului Cabinet vor fi supuse votului politic ale organismelor statutare ale partidelor componente ale USL si ca, imediat dupa acest vot, va initia discutii cu grupurile parlamentare, cu excepţia PDL, pentru sustinerea in Parlament.

“Dupa votul politic al USL, merg sa ma vad cu toate celelate grupuri, mai putin cu grupul PDL, care a anuntat ca nu va sustine acest Guvern. Am discutat sa avem aceste intalniri miercuri”, a spus Ponta, care a precizat ca Executivul sau va avea 20 de membri.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, sunt aproape scoși din lista viitorului guvern Ponta, susțin surse din USL, citate de Evenimentul Zilei. Hotararea de ultima ora a fost luata de Crin Antonescu si Victor Ponta. Inițial doar liberalii ii respingeau pe Orban și Predoiu considerandu-i “oamenii lui Traian Basescu”, ulterior, si in PSD s-a manifestat un curent asemanator.

Inițial, premierul desemnat Victor Ponta lua in calcul menținerea celor doi ministri din Guvernul Ungureanu, Catalin Predoiu și Leonard Orban.

Crin Antonescu, liderul PNL, se aratase de acord cu intenția lui Ponta insa cu o condiție: cei doi sa intre pe locurile de ministri de la PSD. Astfel, din cele 10 fotolii de ministri alocate PSD, prin mentinerea lui Predoiu si Orban, social-democrații ar fi ramas doar cu 8 fapt ce ar fi condus la cresterea nemultumirii in partidul condus de Victor Ponta.

Pe langa ministerele Justitiei si Afacerilor Europene, ultimele negocieri dintre liberali si social-democraui au schimbat numele si pentru alte portofolii. Pe lista viitorilor miniştri au aparut nume noi. Finantele ar putea fi conduse de prim- viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, in timp ce Administratia si Internele de Ioan Rus (PSD).

Lista numelor vehiculate pentru Guvernul USL

1. ADMINISTRAŢIE ŞI INTERNE – Dan Nica (PSD), Ioan Rus (PSD)
2. FINANTE PUBLICE  – Florin Georgescu (BNR)
3. ECONOMIE, COMERT SI MEDIU DE AFACERI – Varujan Vosganian (PNL),
4. AFACERI EXTERNE – Titus Corlatean (PSD)
5. AFACERI EUROPENE –
6. TRANSPORTURI SI INFRASTRUCTURA – Eduard Helvig (PNL)
7. DEZVOLTARE REGIONALA SI TURISM – Alin Burcea
8. APARARE NATIONALA – Corneliu Dobritoiu (PNL)
9. CULTURĂ – Mircea Diaconu (PNL)
10.JUSTIŢIE –
11. MUNCA, FAMILIE SI PROTECŢIE SOCIALA – Mariana Câmpeanu (PNL)
12. EDUCATIE, CERCETARE, TINERET SI SPORT – Ecaterina Andronescu (PSD),
Andrei Marga (PNL)
13. SANATATE – Eugen Nicolaescu (PNL), Florian Popa (PSD)
14. AGRICULTURĂ SI DEZVOLTARE RURALA – Daniel Constantin (PC)
Iulian Iancu ar putea deveni ministru delegat pentru Industrii
SECRETAR GENERAL: EUGEN BEJINARIU (PSD)

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<