Omul de afaceri Ilie Carabulea, condamnat la un an si sase luni inchisoare

Omul de afaceri Ilie Carabulea, condamnat la un an si sase luni inchisoare

by April 26, 2012 0 comments

Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea a fost condamnat definitiv la un an si sase luni de inchisoare cu executare de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru dare de mita si cumparare de influenta. De asemenea, fostul prim-procuror al Parchetului Sibiu Florin Apostu a primit cinci ani de inchisoare cu executare, iar ofiterul SRI Tiberiu Popescu a fost condamnat la doi si sase luni de inchisoare.

.In acelasi dosar, Sebastian Carstea, director la Liceul Carol I din Sibiu, si sotia acestuia, Mihalea Izabela Carstea, au primit cate un an si doua luni de inchisoare, iar Nicolae Bota a fost achitat, aplicandu-i-se o amenda administrativa de 1.000 lei.
Florin Apostu si Tiberiu Narcis Popescu au fost deferiti justitiei pentru mita, trafic de influenta, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals, favorizarea infractorului, Ilie Carabulea – pentru dare de mita si cumparare de influenta, sotii Carstea – fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infractiunea de dare de mita, iar Nicolae Bota – pentru dare de mita.
Potrivit DNA, in cursul lunii septembrie 2010, prim-procurorul a primit de la Ilie Carabulea contravaloarea unei revizii auto in suma de 4.000 lei, pentru a-l sprijini in promovarea unui recurs in interesul legii, lasandu-l sa creada ca are influenta asupra procurorului general Laura Codruta Kovesi.
Revizia a fost facturata intre SC Star Motors SRL Sibiu si SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.
In perioada 2006 – octombrie 2010, procurorul a folosit in mod exclusiv si consecutiv doua autoturisme, Audi A8 si VW Passat, achizitionate in baza unui contract de leasing financiar intre SC Atlassib Leasing IFN SA Sibiu si SC Intermedia SRL Sibiu, ambele societati fiind componente ale holdingului Atlassib, condus de Carabulea.
Cele doua societati comerciale au achitat pentru procurorul Apostu TVA aferenta acestora si contravaloarea avansului auto, in conditiile in care, in anul 2010, Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu a avut in instrumentare 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea.
In aceste dosare, prim-procurorul a dat solutii si a verificat solutiile date de procurorii subordonati.
In 2006-2009, pentru a crea o aparenta de legalitate a utilizarii acestor autoturisme, procurorul Apostu a consemnat in declaratiile de avere ca le utilizeaza in baza unor contracte de leasing.
Pe 5 august 2010, Apostu a primit de la ofiterul SRI Tiberiu Narcis Popescu un plic continand suma de 400 euro si ulterior suma de 1.500 lei in scopul solutionarii favorabile a unui dosar penal referitor la cercetarea unei persoane pentru mai multe infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice.
In acest sens, procurorul a sustras din dosar doua declaratii, i le-a remis lui Tiberiu Narcis Popescu pentru a fi distruse iar ulterior a atasat la dosar alte doua declaratii, scrise de sotii Sebastian Dumitru si Mihaela Carstea dupa dictarea ofiterului SRI si potrivit indrumarilor lui Apostu.
In plus, Apostu a mentionat in fals pe cele doua declaratii ca au fost date in luna ianuarie 2010 in fata unui agent de politie, aplicand stampila parchetului pe care il conducea. De asemenea, sotii Carstea s-au implicat si in procurarea sumelor de bani remise lui Apostu.
Pe 27 septembrie 2010, Apostu a acceptat sa primeasca de la ofiterul SRI Popescu o suma de bani pentru a solutiona favorabil un dosar penal in care o persoana era cercetata pentru ucidere din culpa. Cuantumul sumei de bani urma a fi comunicat dupa studierea dosarului respectiv.
In perioada septembrie – octombrie 2010, procurorul Apostu, in intelegere cu ofiterul SRI, a stabilit sa intocmeasca unei persoane un dosar penal, in mod fictiv, in scopul de a o determina sa achite unui prieten al ambilor inculpati o datorie recunoscuta printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, dar care nu fusese supusa executarii silite.
Cei doi au stabilit ca, dupa plata datoriei, sa primeasca de la prietenul lor echivalentul a 20% din valoarea sumei recuperate.
De asemenea, in perioada august – septembrie 2010, Apostu a primit de la doua persoane produse alimentare si a solicitat de la o alta persoana suma de 2.000 de euro pentru a solutiona favorabil doua dosare penale privind infractiuni rutiere.
In aceeasi perioada, procurorul a primit bauturi alcoolice de la o persoana pentru a interveni pe langa judecatori din cadrul Judecatoriei Sibiu in scopul pronuntarii unei hotarari judecatoresti favorabile acestei persoane intr-un dosar civil.
Pe 30 septembrie 2010, in timp ce se afla in biroul sau, procurorul Apostu i-a indicat unei persoane declaratiile si apararile pe care trebuia sa le sustina la Politia Sibiu pentru a scapa de orice sanctiuni penale, in conditiile in care era cercetat pentru conducerea unui autovehicul avand in sange o alcoolemie peste limita legala.
In plus, in cursul lunii octombrie 2010, Apostu a primit de la inculpatul Nicolae Bota o suma de bani in valuta, lasandu-l sa creada ca va solutiona in mod favorabil un dosar penal in care sotia lui Bota era cercetata pentru infractiunea de inselaciune. In acest sens, i-a cerut politistului care instrumenta dosarul sa-i inainteze dosarul cu o propunere de netrimitere in judecata.
De asemenea, Apostu a dispus in 56 de dosare penale solutii de netrimitere in judecata in numele unor procurori din subordinea sa, fara ca acestia sa aiba cunostinta despre aceste aspecte. In unele cazuri, acesta a falsificat prin imitatie semnaturile unor procurori iar in alte cazuri a aplicat semnatura sa in locul lor. In plus, Apostu a respins si plangerile formulate de parti impotriva solutiilor

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.