Sergiu Andon isi va pierde fotoliul de parlamentar

Sergiu Andon isi va pierde fotoliul de parlamentar

by April 3, 2012 0 comments

 Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, marti, ca deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil, dupa ce acesta a fost reclamat de Agentia Nationala de Integritate pentru ca a acordat, in calitate de avocat, asistenta juridica Marianei Draghici, fost director adjunct al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), cercetata de procurorii DNA pentru o licitatie privind achizitionarea a 200 de ATV-uri la preturi supraevaluate. Andon isi va pierde acum fotoliul de parlamentar.

Potrivit legii, parlamentarii-avocati nu pot pleda in procesele din judecatorii si tribunale si nici in dosarele de coruptie.

Agentia sustinea, in iunie 2009, ca, in urma verificarii declaratiilor de avere si de interese (completate la data de 14.12.2008 si inregistrate la data de 17.12.2008), a unei imputerniciri avocatiale si a actelor procedurale existente la dosarul cauzei penale, a stabilit ca Sergiu Andon, desi avea calitatea de deputat in Parlamentul Romanei, a acordat asistenta juridica intr-o cauza penala prevazuta de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform art. 82 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, “deputatul sau senatorul care, pe durata exercitarii mandatului de parlamentar, doreste sa exercite si profesia de avocat nu poate sa pledeze in cauzele ce se judeca de judecatorii sau tribunale si nici nu poate acorda asistenta juridica la parchetele de pe langa aceste instante (alin. 1)”.

De asemenea, conform alin. (2), lit. a, “deputatul sau senatorul aflat in situatia prevazuta la alin. (1) nu poate acorda asistenta juridica invinuitilor sau inculpatilor si nici nu ii poate asista in instante in cauzele penale privind infractiunile de coruptie, infractiunile asimilate infractiunilor de coruptie, infractiunile in legatura directa cu infractiunile de coruptie, precum si infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Potrivit art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.