Un judecator de la Curtea Suprema, judecat pentru fapte de coruptie, beneficiaza de pensie de serviciu de 16.063 lei

Un judecator de la Curtea Suprema, judecat pentru fapte de coruptie, beneficiaza de pensie de serviciu de 16.063 lei

by April 19, 2012 0 comments

Fost sef al Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, trimis in judecat de DNA pentru complicitate la trafic de influenta, Florin Costiniu primeste o pensie de 16.063 de lei, informeaza postul public de televiziune. Fostul procuror general adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita, condamnat in prima instanta la doi ani de inchisoare cu suspendare, primeste o pensie de 6604 lei. TVR sustine ca procurorul Sterian Guli, condamnat si el in prima instanta, a solicitat sa fie pensionat inainte de o decizie definitiva pentru a beneficia de o pensie de serviciu.

  • UPDATE Laura Codruta Kovesi: Magistratii condamnati pentru fapte de coruptie nu trebuie sa primeasca pensie de serviciu. Cand incepe actiunea penala magistratului sa-i fie suspendat dreptul de a primi pensie de serviciu
  • CSM a aprobat pentru judecatoare ICCJ Iuliana Pusoiu, anchetata pentru luare de mita in dosarul judecatoarei Gabriale Birsan, o pensie de 9635 de lei, dar presedintele nu a semnat decretul de eliberare din functie.

Fost sef al Sectiei Civile a ICCJ, Florin Costiniu s-a pensionat in 2010 si beneficieaza de o pensie de 16.063 de lei pe luna, arata TVR. Florin Costiniu a fost arestat preventiv pentru trei zile in 2010 si acum este judecat in libertate pentru coruptie in dosarul senatorului PSD Catalin Voicu. Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe fostul judecator Costiniu pentru complicitate la trafic de influenta.

Procurorul Sterian Guli – condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare (sentinta nedefinitiva) a solicitat si el pensionare. Procurorul  Guli ar urma sa beneficieze de o pensie de  9271 lei, adica 80 la suta din ultimul salariu.

Procurorul Sterian Guli a fost condamnat in februarie la doi ani de inchisoare cu suspendare, insa sentinta nu este definitiva. El a fost gasit vinovat pentru ca a obtinut pe sub mana subiectele la concursul pentru postul de sef al Parchetului Bucuresti. Cand a fost trimis in judecata, in mai 2008, procurorul Guli a fost suspendat din magistratura si nu a mai primit salariu. Acum, el cere sa fie pensionat inainte de un verdict definitiv. Cristian Daniel, membru CSM, a explicat pentru TVR ca daca procurorul va fi pensionat dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare el nu va mai beneficia de pensia de serviciu.

Fostul procuror general adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita, care a fost condamnata in prima instanta la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul procurorului Sterian Guli, primeste o pensie de serviciu de 6604 lei.

TVR informeaza ca judecatoarea Iuliana Pusoiu (de la Instanta Suprema), anchetata pentru luare de mita in dosarul judecatoarei Gabriale Birsan, a cerut si ea sa fie pensionata. CSM a aprobat pentru Iuliana Pusoiu o pensie de 9635 de lei, insa presedintele Traian Basescu nu a semnat inca decretul de eliberare din functie. Astfel ca judecatoarea nu primeste inca pensia.

Laura Codruta Kovesi: Magistratii condamnati pentru fapte de coruptie sa nu beneficieze de pensie de serviciu. Cand s-a pus in miscare actiunea penala magistratului sa-i fie suspendat dreptul de a primi pensie de serviciu

Invitata la TVR procurorul general al Romaniei Laura Codruta Kovesi a declarat ca magistratii condamnati pentru corutie nu trebuie sa primeasca pensie de serviciu. Vezi mai jos explicatiile procurorului general:

“Astazi CSM a amanat aprobarea cererea de pensionare a unui magistrat condamnat pentru coruptie. Cred ca este un lucru bun. Noi mereu am formulat obiectii in aceste cazuri. Cred ca magistratii trebuie sa beneficieze de pensii de serviciu pentru o cariera de 25-30 de ani. Cred ca magistratii trebuie sa beneficieze de pensie de serviciu numai daca isi fac treaba correct. In momentul in care ai fost dovedit ca ai comis o fapta de coruptie, in momentul in care ai fost condamnat pentru o fapta de coruptie nu cred ca mai trebuie sa existe acesta pensie. Trebuie modificata legislatia.

CSM, Ministerul Public si Ministerul Justitiei au facut obiectii si a existat si un proiect de modificare a legii dar legea nu a fost modificata. Eu sustin ca in momentul in care s-a pus in miscare actiunea penala si magistratul este suspendat sa-i fie suspendat si dreptul de a primi pensie de serviciu. Daca este condamnat sa nu mai aiba dreptul la acea pensie speciala. Daca este achitat sa beneficieze de toate drepturile. Legea trebuie modificata pentru ca magistratii condamnati pentru fapte de coruptie sa nu beneficieze de pensie de serviciu. “

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.