CCR: Guvernul nu poate retrage de la primariile PDL decat fondurile neutilizate

CCR: Guvernul nu poate retrage de la primariile PDL decat fondurile neutilizate

by May 25, 2012 0 comments

Curtea Constitutionala spune ca masurile financiare din OUG 15 sunt constitutionale daca se aplica numai sumelor alocate prin HG 255/2012 si neutilizate de catre unitatile administrativ-teritoriale care nu au inregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente si de capital si nu au avut in derulare proiecte externe. Imediar dupa ce a ajuns la putere, Guvernul Ponta a retras sumele alocate de Guvernul Ungureanu, primariilor PDL. Intr-un comunicat remis presei, Curtea Constitutionala informeaza sustine  că “dispoziţiile art.V alin.(1) teza I din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 15/2012 privind stabilirea unor masuri financiare in domeniul asigurarilor sociale de sanatate si al finantelor publice, care au facut obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului, sunt constitutionale in masura in care se aplica numai sumelor alocate prin Hotararea Guvernului 255/2012 si neutilizate de catre unitatile administrativ-teritoriale care nu au inregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente si de capital si nu au avut in derulare cofinantari de proiecte cu finantare externa nerambursabila pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului 15/2012”.

In sedinta din ziua de 24 mai 2012, plenul Curtii Constitutionale a soluţionat exceptia de neconstitutionalitate invocata de Avocatul Poporului referitoare la neconstitutionalitatea dispozitiilor art.V alin.(1) teza I din Ordonanta de urgenta a Guvernului 15/2012 privind stabilirea unor masuri financiare in domeniul asigurarilor sociale de sanatate si al finantelor publice.

Cu majoritate de voturi, exceptia Avocatului Poporului a fost admisa interpretativ. Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al României, Partea I.Decizia este definitivă şi general obligatorie.

In cadrul dezbaterilor de miercuri de la CC s-a sustinut ca textul art.V alin.(1) teza I din OUG 15/2012 incalca articolul 120 din Constituţie, care stipuleaza ca administratia publica din unitatile administrativ-teritoriale se intemeiaza pe principiile descentralizarii, autonomiei locale si deconcentrării serviciilor publice.
Mai mult, s-a aratat ca emitentul actului administrativ nu isi poate revoca propriul act pentru considerente de oportunitate, aceasta putandu-se face doar pentru motive de nelegalitate.

Surse din cadrul Curţii Constitutionale au precizat pentru gandul.info ca, in urma acestei decizii, Guvernul Ponta nu poate lua inapoi primariilor banii necheltuiti, acordati de fostul Cabinet Ungureanu, daca unitatile respective au datorii sau de cofinantat proiecte cu finantare externa nerambursabila. Astfel, daca administratiile locale inregistreaza arierate aferente cheltuielilor curente si de capital sau angajate cofinantari, ele pastrează banii, au explicat aceleasi surse.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.