Hackerii din Gruparea Anonymous Romania au fost retinuti de procurorii DIICOT

Hackerii din Gruparea Anonymous Romania au fost retinuti de procurorii DIICOT

by May 29, 2012 0 comments

Procurorii DIICOT au efectuat marti perchezitii in Bucuresti, Iasi, Alba Iulia, Piatra Neamt, Cluj Napoca, Drobeta Turnu Severin, Arad, Craiova, Resita si Targu Mures, pentru prinderea membrilor gruparii de hackeri Anonymous Romania. Acestia sunt acuzati de terorism ciobernetic. 12 hackeri au fost retinuti.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, liderul gruparii a fost identificat ca fiind Gabriel Balaneasa, 24 de ani, din municipiul Piatra Neamt, cunoscut in mediul virtual cu nickname-urile ‘lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman’.

Acesta, impreuna cu Fábián Gábor si Picos Mihai Emil, a constituit o grupare, la care au aderat si alte persoane, implicata in derularea agresiunilor de terorism cibernetic, sub numele Anonymous Romania.

Procurorii sustin ca Anonymous Romania a desfasurat o vasta activitate de criminalitate informatica, ce a constat in accesarea ilegala a sistemelor informatice, sustragerea de date confidentiale sau nedestinate publicitatii, precum si publicarea in mediul on-line a datelor exfiltrate.

Bazele de date confidentiale/clasificate vizate erau de predilectie administrate de institutii si persoane juridice publice, atat din Romania cat si din strainatate.

Din punct de vedere tehnic si al modalitatii concrete de operare, atacurile informatice lansate asupra serverelor si paginilor web tinta, erau de tip SQL Injection, prin folosirea unor diferite aplicatii informatice, respectiv Havij, SQL Map.

In majoritatea cazurilor, dupa compromiterea si obtinerea accesului neautorizat la site-urile vizate, membrii gruparii aduceau modificari datelor informatice, executand atacuri de tip ‘Deface’, constand in introducerea unei pagini web in locul paginii principale a site-ului, modificare care consta in general in postarea anumitor mesaje, link-uri si imagini prin care se revendica atacul si se promova gruparea de hackeri Anonymous Romania.

Atacurile erau lansate in scopul obtinerii de date informatice, date care erau dupa caz copiate/transferate fara drept si publicate ulterior in mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovada a activitatii de hacking.

Membrii gruparii au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui numar de 29 de site-uri, patrunderea neautorizata in respectivele infrastructuri informationale realizandu-se prin incalcarea masurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care gazduiau site-urile web tinta.

Activitatea hackerilor a dus la compromiterea totala sau partiala a paginilor si domeniilor de internet vizate, generand costuri semnificative in vederea recuperarii datelor si  implementarii de noi masuri de securitate.

La sediul DIICOT vor fi aduse in vederea audierii 12 persoane, fata de care se efectueaza cercetari pentru savarsirea  infractiunilor de acces fara drept la sisteme informatice, in scopul obtinerii de date informatice prin incalcarea masurilor de securitate, modificare fara drept de date informatice  si  transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic.

Cercetarile au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO – SCCI si Directia Operatiuni Speciale.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Jandarmeriei Romane, iar suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre SRI.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.