Prefectul de Harghita a suspendat in instanta autorizatia de inhumare a lui Nyiro Jozsef

Prefectul de Harghita a suspendat in instanta autorizatia de inhumare a lui Nyiro Jozsef

by May 26, 2012 1 comment

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzica, a declarat, sambata, ca a atacat in contencios-administrativ autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef eliberata de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel ca, din punct de vedere al insitutiei pe care o reprezinta, reinhumarea este suspendata. Prefectul judetului Harghita a spus ca institutia pe care o conduce a atacat la Tribunal autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef eliberata de primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente. De asemenea, Augusta Cristina Urzica a afirmat ca, din punctul de vedere al insitutiei pe care o reprezinta, “orice acţiune de reinhumare” a poetului Nyiro Jozsef este suspendata.Prefectul a mai spus ca termenul stabilit de Tribunalul Harghita este 20 iunie.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a sustinut, vineri, o conferinta de presa  in care a anuntat ca municipalitatea a eliberat autorizatia de reanhumare a scriitorului Nyiro Jozsef in localitate. “Astazi, la 11.00, s-au prezentat din partea Parlamentului Ungariei cu o solicitare privind eliberarea unei autorizatii pentru reinmormantarea lui Nyiro Josef. Documentatia a fost studiata la noi, in Primarie, a fost conformă cu legile de la noi si ca atare, intr-o jumatate de ora – o ora, s-a eliberat adeverinta pe baza careia poate fi inmormantat Nyiro Jozsef”, declara Bunta Levente.

El mai spunea ca la Odorheiu Secuiesc va fi inmormantata, “de fapt, cenusa” lui Nyiro, ale carui ramasite pamantesti aduse de la Madrid “au fost incinerate pe data de 22 mai la Budapesta”, si nu sicriul cu osemintele acestuia, asa cum a sustinut initial purtatorul de cuvant al PCM, Molnar Miklos.

Vineri seara, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat, la Reghin, unde a participat la lansarea candidatului USL la Primarie, Maria Precup, ca a constatat ca exista “elemente” care dovedesc ca autorizatia de reinhumare a scriitorului Nyiro Jozsef este lovita de nulitate.

“Este foarte clar ca PCM, al carui presedinte de onoare este presedintele Parlamentului Ungariei, domnul Kover, este in campanie electorală. Eu, care sunt din judetul Harghita si am participat la toate campaniile electorale, stiu ca intotdeauna au venit cu cate o «bomba» din aceasta, care sa lamureasca electoratul maghiar si mai ales cetatenii un pic mai infierbantati in ale autonomiei sau reinvierii Tratatului de la Trianon, sa ii mobilizeze pentru a veni la vot. (…) Am fost la Odorheiu Secuiesc sa vad conditiile in care primarul a eliberat acea autorizatie de reinhumare. Am constatat ca sunt niste elemente care dovedesc faptul ca acea autorizatie este lovita de nulitate si Institutia Prefectului din judetul Harghita va solicita constatarea nulitatii acelei autorizatii”, a declarat Dusa.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.