Afacerile cu Politehnica Bucuresti dauneaza grav investitorilor

Afacerile cu Politehnica Bucuresti dauneaza grav investitorilor

by June 5, 2012 1 comment

Politehnica Bucuresti refuza sa plateasca lucrarile de renovare efectuate la cantina studenteasca R3 Grozavesti. Doua societati comerciale au intrat in faliment, fiind datoare la randul lor catre alte firme, dupa ce au comandat si instalat echipamente de lux care nu au mai fost platite. Directorul general in cadrul UPB, Mihnea Costoiu, noul rector al universitatii a refuzat dialogul pe aceasta tema.

In 2009, Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) semna un contract pentru renovarea cantinei R3 Grozavesti cu firma Extensio din Piatra Neamt. Cei doi parteneri se cunosteau, avand in trecut si alte colaborari. In septembrie 2009, societatea din Piatra Neamt a semnat un contract cu o alta firma, BKV Trade, pentru a utila cantina cu tot ce tine de instalatii sanitare. Plata materialelor si a manoperei trebuia facuta lunar insa dupa expirarea celor 30 de zile, nu s-a platit niciun leu.

Datorie de 3 ani

Cu toate acestea, pentru a se incadra in termenul stabilit de finalizarea lucrarilor, BKV a angajat noi muncitori si a acceptat sa lucreze ”pe datorie”. Dupa alte doua de luni in care nu a incasat niciun leu, firma a sistat lucrarile. ”La sfarsitul lunii noiemebrie am sistat lucrarile. Nici in ziua de azi nu am primit un leu. Mai mult, am ramas cu un surplus de materiale”, a declarat pentru ”AncheteOnline”, Cristina Botez, directorul de vanzari al firmei.

Negocieri esuate

In tot acest timp, au avut loc nenumarate intalniri intre directorul Extensio Corporation, Bogdan Muraru si conducerea UPB. Pe motiv ca sumele cerute de constructori si cele oferite de institutia de invatamant superior erau diferite, au fost reluate masuratorile. Reprosul Politehnicii este ca nu s-a lucrat dupa un proiect anume, in timp ce constructorii reclama faptul ca dirigintele de santier a schimbat proiectul convenit in august 2009 cu unul facut trei luni mai tarziu. Datoria totala a UPB catre firma nemteana se ridica la momentul sistarii lucrarilor la 3.500.000 de lei. Dupa un an si jumatate de negocieri, suma de datorata a ajuns la 2.000.000 de lei, cu conditia platii pe loc a lucrarilor si materialelor contractate.

Cercul vicios al vanzarilor pe datorie

Incepand din acel moment, UPB a inceput sa gaseasca diferite motive pentru a amana semnarea intelegerii. ”Ba lipseste directorul Costoiu, ba jurista este plecata din Bucuresti, ba masuratorile trebuie refacute. Ne-au dus cu vorba un an si ceva. In acest timp, domnul Muraru a devenit dator vantul la alte firme carora nu le-a platit materialele contractate si a intrat in insolventa”, completeaza directorul Botez. Datoria Extensio catre BKT Trade este de 180.000 de lei. Nu poate actiona in instanta UPB deoarece nu are semnat contract direct cu unitatea de invatamant superior. Muncitorii care au lucrat acolo trei luni, 20 la numar, nu au fost nici ei platiti. La randul sau, BKV are datorii de 100.000 de lei catre a alta firma specializata in instalatii sanitare, plus materiale de constructie in valoare de 12 mii de lei cumparate si depozitate in cantina R3. Situatia creata a condus la blocarea conturilor societatii. La fel s-a intamplat si cu societatea Extensio care are conturile blocate de ANAF.

WC de 1.500 de euro

Diferite materiale de constructie si instalatii sanitare au fost inlocuite la cererea UPB, la preturi mult mai mari. ”La un moment dat pretentiile lor au crescut exagerat. De exemplu am instalat un vas de toaleta antivandalism care a costat 1.500 de euro. Nu l-au platit nici dupa ani de zile desi a fost cererea lor imperativa”, ne-a mai declarat Cristina Botez. 

Noul rector prefera sa taca

Am incercat sa obtinem un punct de vedere oficial din partea rectorului Costoiu. I-am transmis o solicitare scrisa prin care i-am cerut sa ne prezinte cateva date de interes public cum ar fi bugetul UPB pe anul trecut, i-am cerut sa ne comunice sumele de bani alocate anual, defalcat, pentru renovarea cantinei R3 Regie Grozavesti incepand cu anul 2008 pana in februarie 2012, caietul de sarcini si actele aditionale aferente contractului semnat intre UPB si firma din Piatra Neamt si, in masura in care exista, care este cuantumul datoriilor Universitatii catre societatile care au lucrat pentru modernizarea Cantinei R3.

Confirmare de primire

Dupa zece zile in care nu am primit niciun raspuns, am contactat Biroul de Relatii Publice a UPB care ne-a asigurat ca solicitarea noastra a fost trimisa directorului Costoiu si urmeaza sa primim un raspuns oficial cat de curand. Desi a trecut mai bine de o luna de atunci, directorul devenit intre timp rector Mihnea Costoiu a preferat sa ne ignore

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. doro
    #1 doro 5 June, 2012, 13:34

    O atitudine foarte demna din partea noului rector. Nu-i de mirare, citind mai multe despre trecutul in afaceri al acestui Costoiu…

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.