Agentia AFP: Condamnarea la inchisoare a lui Adrian Nastase, un lucru rar in Europa

Agentia AFP: Condamnarea la inchisoare a lui Adrian Nastase, un lucru rar in Europa

by June 20, 2012 0 comments

Agentia AFP anunta, intr-un flash, condamnarea fostului premier al Romaniei Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare, un verdict rar in Europa impotriva unui fost sef de guvern. Adrian Nastase este politicianul de cel mai inalt rang care a fost condamnat in Romania pentru fapte de coruptie. Fostul premier, care a sustinut intotdeauna ca este victima unui proces politic, este descris de analisti drept mentorul politic al actulului premier Victor Ponta.Procesul sau, la fel ca si cele ale altor inalti oficiali acuzati de coruptie, a fost urmarit indeaproape de Uniunea Europeana, noteaza AFP.

Intrata in Uniunea Europeana in 2007, Romania face obiectul unui mecanism inedit de supraveghere din partea Bruxellesului, care are drept scop reformarea unei justitii minate de ani de dictatura si intarirea luptei impotriva coruptiei.

Foarte putini sefi de guvern au fost condamnati la inchisoare cu executare in Europa pentru fapte de coruptie.

Fostul presedinte al Consiliului italian de ministri Bettino Craxi a fost condamnat definitiv la inchisoare cu executare in anii 1990, in diverse dosare, dar el a reusit sa fuga din Italia, pentru a nu executa pedeapsa, inainte de muri, in 2000.

In Croatia, fostul premier Ivo Sanader este si el judecat in prezent pentru fapte de coruptie.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.