Un nou episod din filmul devalizarii sistemului de irigatii al tarii. Complicitatea conducerii SNIF si a Finantelor Publice

Un nou episod din filmul devalizarii sistemului de irigatii al tarii. Complicitatea conducerii SNIF si a Finantelor Publice

by June 26, 2012 1 comment

Patrimoniul national din cadrul sistemului de irigatii al tarii a fost devalizat cu concursul autoritatilor de la ministerul Agriculturii, in complicitate cu finantele publice. Un exemplu in acest sens il reprezinta jaful de la Societatea Nationala a Imbunatatirilor Funciare(SNIF) filiala Siret, unde intreaga infrastructura de irigatii (cladiri, utilaje, instalatii, mijloace de transport) din judetul Galati, in valoare de peste 1,2 milioane de lei  a ajuns in proprietatea unor samsari privati, ca urmare a unei asa zise executari silite. Un control efectuat de prefectura Galati la sfarsitul anului trecut dezvaluie o adevarata retea de capusare a patrimoniului SNIF. Potrivit unui scenariu bine pus la punct, “nici o institutie a statului “( SNIF Bucuresti, SNIF Siret, Finantele Publice), nu s-a opus sechestrarii  si apoi vanzarii pe preturi de nimic catre firme clientelare,   a activelor Imbunatatirilor Funciare din judetul Galati. Mai mult, autoritatile din cadrul SNIF nu au facut nimic pentru a recupera creante in jur de 1 milion de lei, bani datorati  de  societati din sfera de influenta a puterii, pentru lucrari de irigatii.

Potrivit unei  note de control din 5.09.2011, efectuate  de inspectorii din cadrul Prefecturii Galati,  ANAF instituie in 2007 un sechestru asiguratoriu pe patrimoniul SNIF Galati pentru o creanta la bugetul de stat in valoare de 1,45 milioane de lei. In acelasi an, procedura de executare silita este suspendata, in baza hotararii nr. 762 a Ministerului Agriculturii, in conditiile in care SNIF intra in procedura de privatizare. Insa, bunurile mobile si imobile sunt ipotecate de Finantele Publice Galati. In acelasi timp, in urma sentintei comerciale nr.14352/18.12.2009, Tribunalul Bucuresti hotaraste executarea silita a SNIF in favoarea lui SC TCF DAB SRL Dabuleni, pentru o creanta de 978.000 de lei( 177.879 datoria directa si 800.172, penalitati de intarziere).

“Facem precizarea ca debitoarea SNIF Bucuresti nu a uzitat de nicio cale de atac a sentintei mentionate”, se arata in nota de control. Totusi, Finantele Publice, care aveau gaj pus pe bunurile SNIF, intocmesc un document de proprire pe conturile SNIF si opreste plata care trebuia efectuata de Imbunatatirile Funciare catre firma debitoare. Insa, pe 19.05.2010, SC TCF DAB SRL cedeaza creanta unei alte firme din Galati, SC Ultimex Trading SRL. Aceasta societate, incepe apoi procedura legala de recuperarea a creantei de la SNIF Galati. Este pus in actiune executorul judecatoresc Dumitru Vitelaru. In nota de control se arata ca executorul judecatoresc  a instituit sechestru asiguratoriu pe toate bunurile mobile si imobile ale SNIF Galati, in contul datoriei de 978.000 de lei, potrivit dosarului nr.10792/233/2010.

Bunurile sechestrate ale SNIF reprezentau “poduri rulante, utilaje de prelucrare metal, cuptor electric, 1 draglina, 48 transformatoare, 6 instalatii de rigot, 20 motoare electrice”. Inspectorii consemneaza in nota de control ca “ s-a adus la cunostinta executorul judecatoresc Dumitru Vitelaru ca bunurile respective erau deja sechestrate, apoi gajate de ANAF inca din 2007”. “Astfel, prioritate pentru executare silita avea ANAF”, se evideantiaza in nota. Cu toate acestea, “executorul judecatoresc nu a tinut cont de acest lucru si a trecut la organizarea unei licitatii pentru vinderea mijloacelor fixe si mobile ale SNIF Galati, in vederea recuperarii creantei”.  “Nici o institutie nu s-a opus acestei licitatii. Nici SNIF Bucuresti, nici SNIF Galati, nici Directia de Finante Publice Galati. S-a dovedit un adevarat dezinteres pentru patrimoniul SNIF”, se mai spune in nota de control.

Ca urmare s-a trecut la vanzarea bunurilor SNIF “ cu o valoare mult diminuata, practic la jumatate din valoarea inregistrata la nivelul anului 2006”. “Astfel, s-a ajuns la crearea unui prejudiciu in suma totala de 684.345 la nivelul SNIF Bucuresti, din cauza pasivitatii si neglijentei organelor de administrare ale SNIF SA Sucursala Siret(Galati) si SNIF SA Bucuresti “, se mai spune in nota de control a prefecturii Galati.

Concluzii ale inspectorilor : “Patrimoniul SNIF Siret a suferit un proces de risipire constanta in perioada 2007-2011, determinat de neimplicarea , pasivitatea si managementul defectuos al factorilor de raspundere la nivelul SNIF Bucuresti si SNIF Siret. Nu s-au luat masuri active pentru protejarea patrimoniului in sensul uzitarii tuturor cailor de atac impotriva executarii silite. Nu s-au inregistrat in evident contabila mijloacele fixe la valoare justa inca din anul 2006. Prin neimplicare si pasivitate, conducerea SNIF se face responsabila de neplata la bugetul de stat a sumei de 1.030.266 lei reprezentand impozite si taxe datorate SNIF SA pentru care ANAF a pus gaj pe bunurile SNIF. S-a ajuns ca din cauza unor popriri ale  Finantelor Publice pe conturile SNIF,  patrimoniul SNIF Galati sa fie vandut catre firma SC Ultimex Trading si nu catre Finantele Publice, fiind prejudiciat bugetul de stat”.

O alta afacere paguboasa pentru SNIF este si non combatul in recuperarea datoriilor unor firme clientelare pentru care Imbunatatirile Funciare a executat lucrari si nu a incasat nimic.  Astfel, la data de 1.01.2010, SNIF Galati avea creante de recuperat in valoare de aproape 1 milion de lei.  Exact cat datoriile SNIF –ului catre terti, suma care putea salva patrimoniul sau  de la executare silita! Cei mai multi bani ii avea de incasat de la SC Scavi Construct SRL Galati, o firma din zona de interes a deputatului PDL, Mircea Toader ( potrivit unor surse din cadrul Ministerului Agriculturii).

Valoarea datoriilor acestei societati catre SNIF era de 453.071 lei. “SC Scavi Construct SRL a devenit atat principalul beneficiar al serviciilor SNIF SA, cat si principalul debitor. S-au incheiat 8 contracte, unul in 2006, 6 in 2009 si unul in 2010. Toate de prestari  de lucrari de intretinere si reparatii a infrastructurii principale de irigatii de la sursa pana la finalul de livrare a apei pentru irigatii si dupa caz pana la hidrant”, se spune in nota de control. De asemenea, filiala Galati a SNIf mai avea de incasat de la alte firme precum SC Deltacar SRL, SC Plasma SA sau  SC Rares Foltesti.  Inspectoriii de control sustin ca toate contractele incheiate in perioada 2008-2009 nu au fost vizate/semnate de un jurist.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. mangalea
    #1 mangalea 3 July, 2012, 08:57

    Sectorul de imbunatatiri funciare din Romania,in anul 1989 era pe primele 5 pozitii din Europa.Din acel moment a devenit o sursa de stoarcere a banilor publici din bugetul Ro.care se ridica la multe miliarde de euro.asa cum este constat de Raportul pe sector din anul 2010,aprobat de plenul camerei deputatilor.Fata de aceasta situatie nici un ministru ,in special din 2004,nu a facut o analiza corecta pentru o decizie benefica sectorului .Trebuie remarcat ca in MADR cei din liniile 2 si 3 eterni de 22 ani Valentin Apostol si Alexandru Radulescu artizanii acestui dezastru national,sunt de neclintit.Se ridica intrebarea unde sunt institutiile statului,MAI,Min.Public..care cunosc bine situatia si cind se va lua o masura DREAPTA pentru salvarea sectorului de I.F.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.