Executivul va cheltui 95 milioane de lei pentru organizarea referendumului

Executivul va cheltui 95 milioane de lei pentru organizarea referendumului

by July 7, 2012 0 comments

Ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre, a confirmat ca Guvernul va cheltui o suma estimata la acest moment la 95 milioane lei pentru organizarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, banii urmand sa fie alocati din Fondul de rezerva bugetara, informeaza Mediafax. Dobre a mai precizat ca votul la referendumul de demitere este programat pentru 29 iulie, intre orele 08:00 – 20:00. Campania electorala pentru referendum se considera ca a inceput odata cu publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de organizare a referendumului si se va incheia pe 28 iulie, la ora 07:00, a adaugat ministrul. Mediafax informa sambata dimineata, citand surse oficiale, ca Guvernul a calculat cheltuielile aferente referendumului de demitere a presedintelui la circa 95 milioane lei, mai mult ca in 2007, dar in conditiile in care sunt deschise sectii de vot si in strainatate, urmand ca unele circumscriptii sa fie “redesenate”. Informatia afost ulterior confirmata de ministrul delegat pentru Administratie Publica.

La referendumul de demitere din functie a presedintelui Traian Basescu din 2007, Guvernul a anuntat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.”In prezent, cheltuielile totale impuse de organizarea referendumului sunt estimate la aproximativ 95 milioane lei, dar in conditiile in care vor fi deschise sectii de vot si in strainatate, deja fiind realizate si unele economii”, au aratat sursele citate.

Organizarea referendumului

Victor Paul Dobre a mai informat ca votul la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, programat pentru 29 iulie, va incepe la ora 08:00 si va fi oprit la ora 20:00, campania electorala urmand sa se incheie la 28 iulie, ora 7:00. Potrivit ministrului, campania electorala deja a inceput odata cu publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de organizare a referendumului.

Judecatorii Inaltei Curti implicati in acest proces vor fi alesi duminica prin tragere la sorti, iar partidele politice trebuie sa isi desemneze pana la 10 iulie reprezentantii in Biroul Electoral Central si in celelalte birouri electorale.

Pentru dotarea sectiilor de votare, la nivelul localitatilor vor fi utilizate, in mare masura, materialele folosite si la alegerile generale locale.

Comisia Tehnica Centrala va fi condusa de ministrul Administratiei si Internelor.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot sa participe la vot toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani.

Premierul Victor Ponta a precizat, in cadrul sedintei de Guvern de sambata dimineata ca votul la referendumul va putea fi exercitat oriunde in tara, fara sa mai existe obligativitatea ca votul sa fie exprimat doar intr-o anumita circumscriptie electorala.

El a apreciat ca, din punct de vedere organizatoric, lucrurile sunt mult mai simple decat la alegerile locale.

“Din punct de vedere organizatoric, cred ca lucrurile sunt mult mai simple: este un singur buletin de vot, o intrebare foarte simpla ‘Da’ sau ‘Nu’, se poate vota in toata tara, nu mai exista obligativitatea de a vota doar in circumscriptia electorala”, a spus Ponta, in sedinta de sambata a Guvernului.

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor participanti, elimina sintagma “la nivelul tarii” legata de voturile exprimate. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a precizat astfel ca a fost eliminata discriminarea prin care cetatenii romani, aflati in strainatate, nu puteau vota la referendum si erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul national.

Sursele citate au mai declarat ca unele circumscriptii electorale vor fi “redesenate”, pentru sedinta de sambata a Guvernului fiind pregatite sase proiecte de hotarari pentru organizarea referendumului.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.