Marius Oprea: Vladimir Tismaneanu condamna comunismul din vila lui Ceausescu de la Snagov

Marius Oprea: Vladimir Tismaneanu condamna comunismul din vila lui Ceausescu de la Snagov

by July 26, 2012 0 comments

Noua conducere a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) i-a acuzat, joi, pe fostii sefi din IICCMER Vladimir Tismaneanu si Mihail Neamtu ca au cheltuit nejustificat de la institutie peste 100.000 de lei impreuna pentru calatorii si camere de hotel scumpe. Directorul Departamentului de Investigatii Speciale al IICCMER, Marius Oprea, a declarat, într-o conferinta de presa, ca istoricul Vladimir Tismăneanu, fost presedinte al Consiliului Stiintific al institutului, a decontat 55.000 de lei pentru ca atunci cand venea din SUA in Romania se caza la “vila lui Ceausescu” de la Snagov.“Am fost oripilat sa vad cati bani s-au tocat. Domnul Tismaneanu a spus ca lucreaza pro bono. A lucrat pro bono, dar a decontat la Institut 550 de milioane (de lei vechi – n.r.) pe diurne, camere de hotel, pentru ca putea sa doarma numai la Snagov, la vila lui Ceausescu si aia costă. E bine sa condamni comunismul din vila lui Ceausescu”, a spus Oprea, citat de Agerpres.

El l-a acuzat de cheltuieli exagerate din banii institutului si pe Mihail Neamţu, fostul director stiintific al IICCMER. “Un alt corifeu, mana dreapta a domnului Tismăneanu, domnul Neamtu, a decontat o serie de calatorii prin America de Sud. S-a plimbat omul asta in numele condamnarii comunismului, a vazut toată lumea. A cheltuit si el vreo 500 de milioane de lei vechi pe bilete de avion”, a sustinut istoricul Marius Oprea.

De asemenea, noul preşedinte al IICCMER, Dinu Zamfirescu, a afirmat ca fosta conducere a institutului cheltuia fondurile publice pentru editarea unor carti ale lui Vladimir Tismaneanu sau ale prietenilor acestuia, volume care nu aveau legatura cu obiectul de activitate al instituţiei.

“Activitatea acestui institut a fost deturnata de la o vocatie istorica la o vocatie mai degraba ideologica. (…) La Editura Curtea Veche, domnul Tismaneanu era sef de colectie si isi publica scrierile cu fondurile alocate de IICCMER”, a acuzat seniorul liberal.

El a dat exemplul cartii “Filozofie si mit la Karl Marx”, de Robert Tucker, un autor american, despre care Zamfirescu sustine ca este “evident amic cu domnul Tismaneanu”.

Lucrarea face o critica a primelor scrieri de tinerete ale lui Marx, a mentionat Dinu Zamfirescu.

Un alt volum mentionat de noul presedinte al IICCMER ca fiind editat din banii institutului este “Anatomia resentimentului”, de Vladimir Tismaneanu.

Totodată, Zamfirescu a aratat ca in prezent IICCMER are un consiliul ştiintific compus din 14 persoane, dintre care 9 sunt straini care traiesc in SUA si Marea Britanie, pe care el inca nu i-a cunoscut insa.
“Nu sunt platiti, din fericire, dar atunci cand veneau in tara li se plateau drumul si spezele respective, de hotel, ce li se mai dadea sa aiba niste bani de buzunar”, a spus seful IICCMER.

Acesta a mai sustinut ca fosta conducere a institutului cheltuia fonduri publice pentru organizarea unor conferinte “in suc propriu”, la care nu era chemata presa si care astfel nu aveau un rezultat concret.

“Sejurul lor dura cateva zile, erau niste bani ai statului cheltuiti pe aceste conferinte in suc propriu, pentru ca nu aveau o difuzare, presa nu era anuntata, din pacate. Se facea o activitate putin absconsa”, a acuzat Zamfirescu.

“Cand deţinutii politici continua, din pacate si astazi sa o duca foarte greu, pentru ca sunt batrani, nu mai au medicamente gratuite, pensia este una de mizerie, in tot acest timp aici se faceau simpozioane simandicoase, se intalneau intre ei ca intr-un soi de cenaclu si totul costa”, a mai spus, la randul sau, istoricul Marius Oprea.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.