Presedintele CE: Lupta politica nu poate justifica calcarea in picioare a principiilor democratice

Presedintele CE: Lupta politica nu poate justifica calcarea in picioare a principiilor democratice

by July 18, 2012 0 comments

Comisia Europeană a prezentat, miercuri după-amiază, la Bruxelles, rapoartele privind reforma justiţiei şi lupta contra corupţiei în România şi Bulgaria. Documentele au fost elaborate în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV).Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului privind MCV, că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar că trebuie să-şi respecte angajamentele, situaţia urmând a fi monitorizată şi un nou raport adoptat în acest an.“Evenimentele din România ne-au fisurat încrederea. Contestarea hotărârilor judecătoreşti, subminarea Curţii Constituţionale, anularea procedurilor stabilite şi eliminarea pârghiilor esenţiale pentru garantarea democraţiei au pus sub semnul întrebării angajamentul guvernului de a respecta statul de drept. Lupta politică nu poate justifica călcarea în picioare a principiilor democratice esenţiale”, a spus Barroso.

Preşedintele Comisiei Europene a subliniat că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei: “Aceste angajamente trebuie puse acum în aplicare în interesul României”.

“Vom continua să monitorizăm situaţia. Am solicitat să se mai întocmească un raport privind România înainte de finalul anului. În acest raport, vom vedea dacă semnele de întrebare au fost rezolvate în ceea ce priveşte statul de drept şi independenţa sistemului judiciar”, a spus Barroso.

Raportul CE este unul cuprinzător şi include o analiză detaliată a rezultatelor obţinute de România în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cei cinci ani trecuţi de la intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană.

Raportul pe Justiţie al Comisiei Europene are şi părţi pozitive. Justiţia din România a primit o bilă albă pentru condamnarea fostului premier Adrian Năstase. Comisia Europeană dă drept exemplu hotărârea luată de instanţa supremă, despre care spune că este singura care a înregistrat progrese.

La capitolul bile negre, intră însă activitatea celorlalte instanţe din ţară. Specialiştii Comisiei Europene au descoperit probleme grave legate de procesele care îi vizează pe demnitari din administraţia publică locală. Autorii raportului consideră că procesele care vizează prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene sau primari sunt blocate sau întârziate în mod nejustificat.

O bilă albă primeşte şi Agenţia Naţională de Intergitate. Specialiştii comisiei constată o creştere a numărului de rapoarte, care sesizează incompatibilităţi în cazul demnitarilor. În schimb, raportul critică atitudinea Parlamentului României de nerespectare a deciziilor judecătoreşti definitive şi irevocabile. Comisia Europeană a scos în evidenţă cazul deputaţilor Sergiu Andon şi Florin Pîslaru, declaraţi incompatibili de instanţa supremă, dar care au în continuare calitatea de parlamentari, pentru că deputaţii din Comisia juridică au ignorat sentinţa instanţei.

La capitolul bile albe intră şi iniţiativa unuia dintre partidele politice din România care a înfiinţat un Consiliu de etică. Specialiştii Comisiei laudă hotărârea partidului de a exclude din rândurile sale un primar acuzat de fapte de corupţie, deşi acesta era popular. Edilul la care se face referire este Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.