CEDO a respins o actiune initiata de avocatii lui Adrian Nastase

CEDO a respins o actiune initiata de avocatii lui Adrian Nastase

by August 1, 2012 0 comments

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o acţiune iniţiată de avocaţii lui Adrian Năstase imediat după tentativa de suicid a fostului premier din data de 20 iunie. Această acţiune a avut ca obiect aspecte procedurale. Horia Miclescu, unul dintre avocaţii lui Năstase, a precizat că nu este vorba de o plângere pe fond la CEDO. Avocaţii lui Năstase au explicat că o acţiune pe fond la CEDO în cazul Năstase încă nu poate fi formulată pentru că Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a publicat motivarea sentinţei din dosarul Trofeul Calităţii prin care fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare.După 20 iunie, când Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, avocatul Corneliu Liviu Popescu a iniţiat o acţiune specială la CEDO. Lucian Bolcaş, membru al echipei de avocaţi care l-a apărat pe Adrian Năstase, a declarat pentru Gandul  că acţiunea a privit un incident procedural. “Domnul Liviu Popescu a iniţiat această acţiune care a privit un incident procedural. Nu ştiu prea multe, domnul Liviu Popescu s-a ocupat. Mie personal nici nu îmi place CEDO”, a declarat Lucian Bolcaş. Avocatul Liviu Popescu nu a răspuns solicitărilor Gandul de a explica acţiunea la CEDO. Secretara sa a precizat că este plecat în vacanţă.

Acţiunea la CEDO privea prezervarea unor probatorii. “Din ce ştiu eu, este vorba de acele inscrisuri olografe ce aparţin familie domnului Năstase şi care au apărut în presă. De asemenea, acţiunea mai privea şi modul în care au acţionat agenţii procedurali care au fost prezenţi în acea seară acasă la domnul Năstase”, a declarat avocatul Horia Miclescu, şi el apărător al lui Năstase.

Biroul de presă al CEDO a transmis că a înregistrat pe numele lui Năstase o cerere de măsuri provizorii. “Cererea a fost respinsă, deoarece nu a respectat condiţiile stricte stabilite de către Curte”, a precizat biroul de presă al CEDO. Biroul de presă al CEDO a mai aratat că în cazul Năstase nu a fost înregistrată o plângere pe fond.

Avocaţii lui Adrian Năstase lucrează însă la o plângere pe fond la CEDO. Avocatul Horia Miclescu a precizat că în plângere vor fi incluse majoritatea excepţiilor ridicate la judecarea pe fond a procesului. Spre exemplu, avocaţii vor arăta că dosarul Năstase a fost judecat şi in fond şi în recurs de aceeaşi instanţă (ICCJ) şi de judecători care fac parte din aceeaşi secţie, adică de la secţia penală. Un alt argument va şi acela că din completul de fond a făcut parte judecătoarea Ioan Bogdan despre care avocaţii au susţinut că nu ar fi fost investită legal în calitatea de judecător pentru că nu ar avea un decret prezidenţial. Aceste excepţii au fost invalidate de completul de cinci judecători ai ICCJ care au judecat recursul dosarului Trofeul Calităţii.

Potrivit avocaţilor, au un termen de şase luni pentru a deschide o acţiune la CEDO. Termenul curge din data de 20 iunie şi expiră pe 20 decembrie. Avocaţii spun că au solicitat insistent ICCJ să publice motivarea sentinţei de condamnare pentru că fără acest document nu pot iniţia acţiunea la CEDO.

Pe 1 iulie, Andrei Năstase a anunţat că avocatul Corneliu Liviu Popescu a decis să nu-l mai reprezinte pe Adrian Năstase la CEDO.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În seara aceleiaşi zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian. El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova. În 21 iunie, Năstase a fost operat de o echipă din care au făcut parte şi medicii Ioan Lascăr şi Şerban Brădişteanu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.