Deputat francez: Am reusit capodopera, sa cream agentia Hollande pentru forta de munca rome
by admin August 23, 2012 0 comments“De ce spunem: dragi prieteni romani, traiti linistiti, problemele le luam noi, suntem destul de prosti pentru a le lua de la voi!”, a declarat Gilbert Collard, deputat francez al Frontului National. Replica acestuia vine la o zi dupa ce guvernul francez a anuntat ca va lua doua masuri pentru facilitarea accesului romanilor la piata muncii. “Am reusit aceasta capodopera: sa cream agentia Hollande pentru ocuparea fortei de munca rome, agentia de turism Hollande pentru romani. Bravo! Nu aveam destule probleme?”, a declarat deputatul, citat de Mediafax.Gilbert Collard, deputat al Frontului National, intervievat joi de France 2, a declarat ca decizia Guvernului de a relaxa conditiile de acces pe piata muncii pentru romani si bulgari a adaugat o problema pentru Franta.
“Am reusit aceasta capodopera: sa cream agentia Hollande pentru ocuparea fortei de munca rome, agentia de turism Hollande pentru romani. Bravo! Nu aveam destule probleme?“, a continuat acesta. Potrivit oficialului, “romanii sa se descurce cu romanii!“. “De ce spunem: dragi prieteni romani, traiti linistiti, le luam noi, suntem destul de prosti pentru a lua (problemele) de la voi!”.
Doua masuri pentru facilitarea accesului romanilor la piata muncii
Guvernul francez a decis miercuri, 22 august, sa relaxeze conditiile de acces pe piata muncii pentru romani si bulgari, fara a ridica insa total restrictiile pentru cetatenii celor doua state, scrie AFP. Executivul din Hexagon a anuntat ca aceasta relaxare a accesului pe piata fortei de munca se va realiza prin implementarea a doua masuri:
- 1. eliminarea impozitului pe care angajatorii trebuie sa il plateasca in cazul in care incheie contracte cu muncitori romani si bulgari
- 2. majorarea numarului de meserii accesibile pentru lucratorii din Romania si Bulgaria (in acest moment sunt accesibile pentru acestia 150 de meserii)
Decizia a fost anuntata miercuri, 22 august, de catre ministrul francez al Locuintei, Cecile Duflot, dupa o reuniune interministeriala. Pentru a se putea angaja in Franta, cetatenii romani si bulgari trebuie sa detina o autorizatie de munca eliberata de prefectura. Aceasta conditie ramane.
Se schimba, insa, urmatoarele, potrivit La Croix:
Accesul la un loc de munca pentru romani si bulgari este restrans in prezent la o lista de 150 de meserii, aflate in sectoare unde angajatorii au probleme in a gasi forta de munca. Guvernul a anuntat miercuri ca va extinde aceasta lista.
In prezent, o firma care vrea sa angajeze romani si bulgari trebuie sa plateasca un impozit la Oficiul francez pentru imigratie si integrare. Pentru un contract intre 3 si 12 luni, aceasta taxa variaza intre 74 si 300 de euro, in functie de salariu. In cazul in care contractul depaseste perioada de 12 luni, impozitul atinge 50% din salariul brut lunar, dar nu poate depasi 2,5 salarii minime garantate. Acest impozit “de angajare” va fi eliminat, a anuntat ieri guvernul francez.
Taberele ilegale vor fi in continuare desfiintate. Guvernul francez a anuntat ca taberele ilegale de romi vor continua sa fie desfiintate, daca exista o decizie a instantei in acest sens, potrivit La Croix.
Un alt anunt important al Executivului francez este acesta: “Guvernul va examina, dupa discutii purtate cu statele in cauza, ipoteza eliminarii anticipate” a restrictiilor pe piata muncii.
Accesul la munca – cronologie:
1 ianuarie 2007: Romania si Bulgaria adera la Uniunea Europeana, iar statele europene au de ales daca deschid sau nu piata muncii pentru cetatenii celor doua state, fie ei romi sau nu. Restrictiile se pot aplica pana cel mai tarziu 31 decembrie 2013. In Cehia, Grecia, Cipru, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda si Suedia accesul muncitorilor romani si bulgari este liber.
1 ianuarie 2009: Danemarca, Ungaria si Spania ridica restrictiile pentru romani si bulgari. In iulie 2011, Comisia Europeana autorizeaza insa Spania, grav afectata de criza financiara, sa restrictioneze din nou accesul muncitorilor romani pana in decembrie 2012.
22 august 2012: Franta decide sa ridice doua masuri tranzitorii care limiteaza accesul romanilor la piata muncii, potrivit La Croix.
In Franta traiesc 15.000 de romi “migranti”, 90% dintre ei din Romania si Bulgaria, potrivit La Croix.
In prezent, 8 state din Uniunea Europeana mentin restrictiile privind accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca : Austria, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda. La randul sau, Spania beneficiaza de o clauza de salvgardare valabila pana la sfarsitul anului 2012.
Italia a anuntat ridicarea integrala a restrictiilor vizand accesul pe piata italiana a muncii pentru lucratorii romani, incepand cu 1 ianuarie 2012. De asemenea, Irlanda a ridicat restrictiile pe piata muncii pentru lucratorii romani, in luna iulie 2012, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.