Guvernul raspunde CE: Comisia Europeana are informatii incomplete privind transmiterea listelor electorale

Guvernul raspunde CE: Comisia Europeana are informatii incomplete privind transmiterea listelor electorale

by August 10, 2012 0 comments

Guvernul ii raspunde presedintelui Comisiei Europene (CE) si isi reafirma angajamentul de a da curs intocmai si la timp tuturor cererilor Curtii Constitutionale si partenerilor europeni, dar remarca faptul ca CE nu are informatii complete privind transmiterea listelor electorale, aflate la BEC, scrie Mediafax. Executivul apreciaza totodata ca este foarte posibil ca presedintele CE, Joe Barroso, sa nu fi fost informat de existenta unui termen de raspuns fixat chiar de Curtea Constitutionala.Guvernul a reactionat astfel printr-un comunicat transmis dupa ce presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat “preocuparea” in legatura cu recentele evolutii politice din Romania, cerand Guvernului sa trimita rapid CC listele electorale pentru a se putea lua o decizie privind referendumul si declarandu-se ingrijorat de presupusele “presiuni” asupra Curtii.

In comunicat, Guvernul arata ca a luat act de scrisoarea transmisa de Barroso si remarca mesajul echilibrat “adresat de fapt tuturor actorilor politici din Romania”, apreciind ca este pentru prima data cand Comisia Europeana observa in mod oficial ca Traian Basescu si PDL pot fi facuti raspunzatori pentru presiuni la adresa Curtii Constitutionale.

Guvernul sustine ca mesajul lui Barroso vine practic in continuarea si totodata completarea apelului pe care premierul Victor Ponta l-a lansat de curand tuturor celor implicati in rezolvarea crizei politice, respectiv un indemn la ratiune, respect reciproc si pentru deciziile Curtii Constitutionale, abtinere de a prejudeca decizii ale institutiilor in drept.

“In ceea ce priveste masurile privind transmiterea listelor electorale catre Curtea Constitutionala, este evident ca informatiile de care dispune Comisia Europeana pe acest subiect sunt incomplete. Listele solicitate de Curte, la care se face referire, sunt in responsabilitatea Biroului Electoral Central, iar verificarea lor se face in termenul stabilit de Curtea Constitutionala. Subliniem ca exista un termen fixat prin decizie a Curtii (31 august a.c.) pentru a primi listele si nu exista niciun indiciu care sa infirme dorinta de incadrare in acest termen. Este foarte posibil ca presedintele Barroso sa nu fi fost informat de existenta unui termen de raspuns fixat chiar de Curtea Constitutionala”, transmite Guvernul.

Executivul reia apelul adresat tuturor fortelor politice sa se abtina de la exercitarea oricarei presiuni asupra Curtii Constitutionale si sa inceteze cu amenintarile la adresa functionarilor publici si a autoritatilor administratiei publice locale, adaugand ca, in egala masura, Guvernul isi reafirma angajamentul de a raspunde intocmai si la timp tuturor solicitarilor primite fie din partea Curtii Constitutionale, fie a partenerilor europeni ai Romaniei.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, exprima “preocuparea” in legatura cu recentele evolutii politice din Romania, cerand Guvernului sa trimita rapid CC listele electorale pentru a se putea lua o decizie privind referendumul, declarandu-se ingrijorat de presupusele “presiuni” asupra Curtii.

“Sunt profund preocupat de recentele evolutii privind procesul de validare a referendumului de catre Curtea Constitutionala”, afirma Jose Manuel Barroso in scrisoarea adresata premierului Ponta.

“Este esential ca Guvernul Romaniei sa raspunda fara intarziere solicitarii Curtii Constitutionale de transmitere a listelor electorale, pentru ca instanta sa ia cat mai curand posibil decizia finala privind referendumul. In acest context, este de o importanta capitala ca instanta constitutionala sa fie lasata sa isi clarifice pozitia, daca acest lucru va fi necesar, iar toate celelalte parti trebuie sa se abtina sa faca propriile interpretari”, adauga Barroso.

Comunicatul guvernului

Guvernul Romaniei a luat act de scrisoarea transmisa de Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, si remarca mesajul echilibrat adresat de fapt tuturor actorilor politici din Romania. Este pentru prima data cand Comisia Europeana observa in mod oficial ca Traian Basescu si PDL pot fi facuti raspunzatori pentru presiuni la adresa Curtii Constitutionale.

Mesajul domnului Barroso vine practic in continuarea si totodata completarea apelului pe care premierul Romaniei, dl. Victor Ponta l-a lansat de curand tuturor cei implicati in rezolvarea crizei politice. Este vorba despre un indemn la ratiune, respect reciproc, respect pentru deciziile Curtii Constitutionale, abtinere de a prejudeca decizii ale institutiilor in drept.

In ceea ce priveste masurile privind transmiterea listelor electorale catre Curtea Constitutionala, este evident ca informatiile de care dispune Comisia Europeana pe acest subiect sunt incomplete. Listele solicitate de Curte, la care se face referire sunt in responsabilitatea Biroului Electoral Central, iar verificarea lor se face in termenul stabilit de Curtea Constitutionala.

Subliniem ca exista un termen fixat prin decizie a Curtii (31 august a.c.) pentru a primi listele si nu exista niciun indiciu care sa infirme dorinta de incadrare in acest termen. Este foarte posibil ca presedintele Barroso sa nu fi fost informat de existenta unui termen de raspuns fixat chiar de Curtea Constitutionala.

Guvernul Romaniei reia apelul adresat tuturor fortelor politice sa se abtina de la exercitarea oricarei presiuni asupra Curtii Constitutionale si sa inceteze cu amenintarile la adresa functionarilor publici si a autoritatilor administratiei publice locale.

In egala masura, Guvernul isi reafirma angajamentul de a raspunde intocmai si la timp tuturor solicitarilor venite fie din partea Curtii Constitutionale, fie a partenerilor europeni ai Romaniei.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.