Ion Iliescu: Presiune asupra justitiei? De unde pana unde? Eu doar mi-am exprimat un punct de vedere

Ion Iliescu: Presiune asupra justitiei? De unde pana unde? Eu doar mi-am exprimat un punct de vedere

by August 16, 2012 0 comments

Fostul presedinte Ion Iliescu declara,  legat de sesizarea de catre CSM a Inspecţiei Judiciare privind afirmaţiile sale, ale lui Crin Antonescu si Victor Ponta, ca este “regretabil” ca presedintele Consiliului lanseaza “acuze false” in loc sa ia in considerare ingrijorarea legitima a opiniei publice. Iliescu sustine ca nu s-a amestecat in actul de justitiei, ci doar si-a exprimat un punct de vedere, tinand cont de ingrijorarile ppopulatiei.Ion Iliescu respinge, intr-un interviu la RFI, acuzaţiile CSM. “Este surprinzător şi regretabil faptul că preşedinta CSM, în loc să ia în considerare îngrijorarea legitimă a opiniei publice în legătură cu fapte şi acţiuni flagrante de intimidare a cetăţenilor care au votat la referendum, lansează această acuză falsă la adresa celor care şi-au exprimat tocmai preocuparea şi s-au pronunţat în sprijinul cetăţenilor agresaţi. Mai mult, domnia sa se exprimă deja într-o formă concluzivă. Nu mai e de înţeles solicitarea Inspecţiei Judiciare. Ce să mai controleze, dacă dânsa deja exprimă o concluzie în legătură cu această chestiune? Altminteri era justificată o asemenea măsură ca Inspecţia respectivă să verifice faptele acestea despre care opinia publică vorbeşte şi nu această manevră de a întoarce foaia şi de a reproşa celor trei personalităţi care şi-au exprimat această îngrijorare ca fiind element de presiune asupra justiţiei. De unde până unde? Este o falsă abordare a lucrurilor şi asta depăşeşte chiar şi competenţele şi atribuţiunile preşedintei CSM”, a menţionat el.

Ion Iliescu spune că “asistăm la altceva”. “Domnia sa (preşedinta CSM-n.r.) nu-şi respectă statutul de independenţă politică şi de instituţie chemată să vegheze la desfăşurarea firească, normală, a unui proces eminamente constituţional şi mai ales respectarea dreptului cetăţenilor de a se exprima prin vot. Intervenţia mea s-a referit la nişte fapte comise şi care au devenit deja publice şi opinia publică este chiar frământată. Aceasta e o presiune (a CSM – n.r.), care poate fi foarte periculoasă, care va duce la creşterea absenteismului şi la neexercitarea dreptului de vot al cetăţenilor, sub presiunile şi intimidările la care asistăm”, a adăugat el.

Întrebat dacă n-ar fi mai înţelept ca oamenii politici să se abţină şi să lase justiţia să-şi urmeze calea, Ion Iliescu a răspuns: “Dar ce, eu m-am amestecat în vreun fel în desfăşurarea procesului? Eu am avut o simplă reacţie la nişte fapte flagrante nu ale justiţiei, ci ale unor procurori care ameninţă, care reprezintă fapte în sine inacceptabile, care pun în pericol dreptul de exercitare a votului de către cetăţeni”.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, joi, Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile publice “de natură să afecteze independenţa justiţiei” făcute de preşedintele interimar, Crin Antonescu, preşedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, şi primul ministru Victor Ponta. “Astăzi, 16 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea dispunerii şi efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afirmaţiile publice de dată recentă ale domnului Crin Antonescu – preşedinte interimar al României, ale domnului Ion Iliescu – preşedinte onorific al Partidului Social Democrat, precum şi ale domnului Victor Ponta, prim-ministru al României”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.