Victor Ponta: 500.000 de romani au domiciliul in strainatate

Victor Ponta: 500.000 de romani au domiciliul in strainatate

by August 3, 2012 0 comments

Intrebat de jurnalisti, dupa videoconferinta cu prefectii, daca cetatenii romani din strainatate vor fi sau nu inclusi in cvorum, Victor Ponta a raspuns ca “Asta decide CCR, nu ma intrebati pe mine.” “Conform legii, cei care au domiciliul in strainatate nu mai sunt aici. Toti cetatenii romani cu drept de vot voteaza”, a mai spus primul ministru. “La Evidenta Populatiei, cei care au evidenta informatizata a persoanei, apar 500 de mii – 490.000 de cetateni romani cu domiciul in strainatate. Daca sunt mai multi, e o realitate dar nu o avem inregistrata. Este datoria autoritatilor publice locale de a actualiza aceste liste.”Ce efect practic ar avea asupra rezultatului referendumului scoaterea de pe listele electorale a celor 490.000 de votanti?

Reamintim ca lista electorala permanenta in baza careia s-a organizat referendumul avea 18.292.464 votanti,conform BEC, din care au votat 8.459.053, adica 46,24%. Daca din totalul votantilor scadem 490.000 (adica numarul mentionar de Victor Ponta), rezulta ca lista electorala permanenta va avea 17.802.464 votanti. Raportat la acest total, numarul voturilor exprimate reprezinta 47,51%, adica o crestere semnificativa a prezentei la vot.

Reamintim ca pentru validarea referendumului de demitere a lui Traian Basescu e nevoie ca numarul voturilor exprimate sa reprezinte minimum 50% plus unu din totalul alegatorilor inscrisi pe listele permanente.

Premierul a precizat ca pentru acesti cetateni romani plecati in strainatate “nu sunt liste, sunt pasapoarte pentru cetatenii romani cu domicliu in strainatate”. Intrebat daca se vor face liste electorale permanente pentru ei, Ponta a raspuns: “Am spus eu asa ceva?”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.