Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, amanata “sine die”. Mai multe tari din UE se opun

Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, amanata “sine die”. Mai multe tari din UE se opun

by September 11, 2012 0 comments

Consiliul JAI programat pentru 19-20 septembrie, care trebuia sa ia o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, a fost anulat, au declarat, marti, pentru Mediafax, surse oficiale. Conform surselor citate, aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen era singurul subiect important pe agenda reuniunii programate saptamana viitoare.In conditiile mentinerii opozitiei Olandei, precum si a nuantarii pozitiilor Germaniei si Belgiei, care considera necesara asteptarea raportului suplimentar privind MCV de la finalul acestui an, s-a decis de catre presedintia cipriota a UE anularea acestei reuniuni.

Decizia anularii reuniunii de saptamana viitoare a fost luata luni seara, au precizat aceleasi surse.

Urmatoarea reuniune a Consiliului JAI este prevazuta pentru 25-26 octombrie.

In 4 septembrie, presedintele Traian Basescu a sustinut, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, ca aliatii si prietenii Romaniei nu au motive sa respinga aderarea tarii noastre la Schengen, el precizand ca argumentul este ca, desi politicienii si-au asumat actiuni “ilegale”, institutiile statului de drept au functionat “corect”.

“Aliatii si prietenii nostri nu au motive sa ne respinga intrarea in Schengen. Proba este ca institutiile statului de drept au functionat chiar daca politicienii si-au asumat actiuni ilegale. Este un punct de vedere pe care va rog pe toti ambasadorii sa il sustineti”, a spus Basescu, care a precizat ca “greselile oamenilor politici nu pot sa duca la anularea drepturilor pe care romanii le aveau”.

Seful statului a mai spus ca faptul ca institutiile statului au reusit sa puna sub control functionarea si abordarile politicului nu justifica o sanctionare a Romaniei, nici din punct de vedere al intrarii in Schengen, nici din punct de vedere al cresterii exigentei in ceea ce priveste derularea, finantarea de catre UE a Programelor operationale regionale.

In aceeasi zi, seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, declara ca, din punctul sau de vedere, Romania are toate sansele sa fie acceptata in Spatiul Schengen.

Chestorul sef Marian Tutilescu a explicat presei ca din cele 11 cerinte principale ale Uniunii Europene, au fost indeplinte zece, in timp ce ultima tine exclusiv de competentele Parlamentului, care, de altfel, a intrat luni in sesiune si care “va avea, probabil, in vedere si aceste probleme”.

Tutilescu a declarat ca, in momentul de fata sunt luate in calcul “doua vulnerabilitati” venite din partea Germaniei si Olandei, insa spera ca, pana in momentul in care raportul va ajunge pe masa Comisiei Europene, cele doua state sa-si schimbe pozitia.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.