Cum devalizeaza bugetul de stat, unii miliardari din topul celor mai bogati romani ai tarii

Cum devalizeaza bugetul de stat, unii miliardari din topul celor mai bogati romani ai tarii

by September 27, 2012 0 comments

Evaziunea fiscala este un sport national, in ciuda declaratiilor pompieristice ale autoritatilor. Mai rau este faptul ca acest fenomen, care se extinde ca o plaga in intreg sistemul fiscal,  este sprijinit chiar de cei care trebuie sa aplice legea. Un asemenea caz de devalizare a bugetului de stat cu aproximativ 20  milioane de euro,  prezentam in acest articol, in care sunt implicati unii dintre cei mai bogati romani, aflati in topul miliardarilor tarii. Este vorba de cuplul penal Constantin Catalin Chelu si Cornel Mangalea din Galati.

Chelu este celebrul personaj caruia i s-a deschis dosar penal, in 2011, in urma autodenuntului de luare de mita a secretarul de stat in MAI, Marian Fatuloiu. Iar Mangalea este un privilegiat om de afaceri care a pus mana, dupa 1989, pe unele dintre cele mai importante intreprinderi de stat din Galati, pe care apoi le-a devalizat, le-a vandut la fier vechi si i-a dat afara pe toti angajatii .

Intr-un raport intocmit de ANAF in 2011, a fost scoasa la iveala o adevarata retea de evaziune fiscala, care, printr-un sistem suveica, transfera bunuri si produse de la o firma la alta, pe intreg teritoriul tarii, pentru a li se pierde urma. Cei implicati in aceasta structura infractionala sunt oamenii de afaceri galateni, Constantin Chelu si Cornel Mangalea, aflati in topul celor mai bogati romani.

Ei nu puteau pune la cale aceasta afacere in afara legii fara complicitatea unor angajati ai Finantelor Publice din Galati. “Din datele pe care le detinem, incepand cu anul 2009, reprezentanti ai mai multor agenti economici autuhtoni au prejudiciat bugetul de stat cu sume importante, prin derularea de tranzactii comerciale in cadrul carora nu au achitat TVA aferenta, au procedat la deducerea ilicita a acesteia ori au benefciiat de rambursarea respective taxe in mod necuvenit”, se arata in raportul ANAF  din 16 martie 2011.

Intre societatile implicate in astfel de activitati, “se numara societati comerciale controlate de aceleasi persoane: Acord Financial Trading Exim SRL (Dragomiresti Vale, Ilfov), Creative Platinum Finance SRL (Dragomitesti Vale, Ilfov), Intercom PSC SRL (Bucuresti), Metalpet Comert SRL ( Chiajna, Ilfov), Mobimod (Tecuci, Galati)”, avandu-i ca asociati pe Constantin Catalin Chelu si Luciano Tudor, dar si Societatea Investitii Financiare Banat Crisana si Supratec SRL si Metal SA Galati, avandu-l ca administrator pe Cornel Mangalea. In aceasta retea mai sunt implicate alte doua firme – Realtroc SRL (Tecuci, Galati) si Rostramo SA, “controlate indirect de aceleasi persoane”.

Inspectorii de la ANAF prezinta intreaga poveste:

“In septembrie 2009, SC Mobimod SA a obtinut o rambursare de TVA in suma de 2,1 milioane de lei, in baza unei achizitii de marfa despre care exista suspiciunea ca a fost realizata doar fictiva, in valoare de 15,7 milioane lei ( din care 2,5 milioane TVA) de la SC Randaco SRL Brasov. Anterior, marfa a fost tranzactionata succesiv de firmele: Clau&Cocoi SRL Cluj-Napoca si General Cons SRL Jucu de Mijloc, judetul Cluj, care ar fi livrat marfurile catre SC Fifidal SRL Brasov, pe baza unor facturi in suma de 15,58 milioane de lei ( din care 2,49 milioane lei TVA). La randul sau, SC Fifidal SRL Brasov a livrat marfurile catre SC Randaco SRL Brasov, pe baza unei facturi in valoare de 15,6 milioane lei ( din care 2,49 milioane de lei TVA), care nu a fost achitata”, se spune in documentul inspectorilor ANAF.

In continuare se spune ca “dupa depunerea decontului de TVA cu optiunea de rambursare, pentru a regla scriptic stocul de marfa, SC Mobimod SA a livrat marfa achizitionata de la SC Randaco SRL Brasov tot catre aceasta, contra sumei de 14,24 milioane lei ( din care 2,27 milioane lei TVA), operatiune pentru care nu exista documente care sa ateste livrarea efectiva a marfii”.

De asemenea, in raport se spune ca “in perioada 2004-2006, SC Mobimod SA a achizitionat 3 utilaje in valoare totala de 573.000 lei, de la Sabino Management SRL Bragadiru, Ilfov, Romtech International SRL Timisoara si Supratec SRL Tecuci. Pentru cresterea artificiala a valorii celor 3 utilaje, SC Mobimod SA a incheiat cu SC Randaco SRL Brasov contractul de modernizare al acestora nr.28/20.10.2009, in valoare de 8,8 milioane de lei ( din care 1,4 milioane lei TVA)”.  Apoi, “SCMobimod SA a vandut utilajele respectiv catre SC Consecom SRL Brasov, la pretul de 9,3 milioane lei ( din care 1,48 milioane TVA), operatiune cu efecte fiscale inclusiv prin deducerea, de catre cea din urma, a TVA aferenta”.

In acelasi timp, “la finele anului 2009, SC Mobimod SA a livrat, la preturi supraevaluate, respective 77,5 milioane lei ( din care 12,4 milioane lei TVA) catre SC General Stein Construct SRL Chitila, fara a incasa contravaloarea facturii aferente, ceea ce ii permite celei din urma obtinerea unei rambursari necuvenite de TVA”.

Initial “SC Mobomod SA a procedat la “modernizarea” utilajelor prin incheierea contractelor nr. 3/27.11.2009 ( in valoare de 51,4 milioane lei, din care 8,2 milioane lei TVA), respectiv nr.1/14.11.2009 (in valoare de 26,2 milioane lei, din care 4,2 milioane lei TVA), incheiate cu SC Creative Platinum Finance SRL Dragomiresti Vale, respectiv cu SC Intercom PSC SRL Bucuresti, servicii de “modernizare” care, din punct de vedere contabil, nu pot fi considerate modernizari si lucrari de investitii in mijloace fixe”.

Urmare a acestei operatiuni, “SC General Stein Construct SRL Chitila, a solicitat rambursarea de TVA, in cuatum de 12,4 milioane lei, insa ulterior si-a retras rambursarea de TVA, in cuantum de 12,4 milioane lei, optand pentru recuperarea soldului negativ prin compensarea TVA de plata cu cea deductibila, livrand astfel cele 27 de utilaje catre Acord financial Trading Exim SRL Dragomiresti Vale, contra suma de 60 milioane lei ( din care 9,6 milioane lei TVA), fiind indreptatita la deducerea TVA aferenta diferentei dintre pretulde achizitie sic el de vanzare”.

Tot in 2009, “firmele Realtroc SRL Tecuci, Metalpet Comert SRL Chiajna, Mobimod SA si General Stein Construct SRL Chitila au fost implicate in mai multe operatiuni cu caracter illicit”.  “In semestrul 2 al anului 2009, SC SC Realtric SRL Tecuci a inregistrat achizitii in valoare de peste 167 milioane lei ( din care 26,7 milioane lei TVA), principalul furnizor fiind SC Metalpet Comert SRL Chiajna, care i-a emis o factura in suma de 121 milioane lei ( din care 19,3 milioane lei TVA). Alti furnizori ai SC Reatroc SRL Tecuci sunt: Creative Platinum Finance SRL (Dragomiresti Vale -41,7 milioane lei, din care 6,7 milioane lei TVA, reprezntand lucarri de constructii; SC Mobimod SA – 2,1 milioane lei ( din care 338.000 lei); SC Dodali SRL Tecuci – 2,8 milioane lei ( din care 452.000 lei TVA)”.

In acelasi timp “exista indicia conform carora, pentru disimularea caracterului illicit al unora dintre operatiunile derulate, conducerile firmelor Realtroc SRL Tecuci si Metalpet Comert SRL Chiajna au beneficiat de sprijinul unei persoane din cadrul Directiei Generale de Finante Publice Galati”.

Totodata, SC Realtroc SRL Tecuci a inregistrat in contabilitate livrari in valoare de 139,2 milioane lei ( din care 22,2 milioane lei TVA), principalul client fiind SC Intercom PSC SRL Bucuresti, cu achizitii de 121 milioane lei. Alti client ai SC Realtroc SRL Tecuci au fost : Randaco SRL-9,6 milioane lei ( din care 1,8 milioane lei TVA): Mobimod SA-4,1 milioane lei ( din care 655 000 lei TVA), care, in aceeasi perioada a inregistrat in fals, achizitii in cuantum de 17,6 milioane lei ( din care 2,8 milioane TVA), rezultand o diferenta de TVA in valoare de 2,2 milioane lei, dedusa in mod illicit de SC Mobimod SA; Dodali SRL Tecuci-3,6 milioane ( din care 582.000 lei TVA).

In semestru 1  din 2010, SC Reatroc SRL Tecuci a inregistrat in contabilitate o singura achizitie, in valoare de 13, 1 milioane lei ( din care 2,1 milioane lei TVA), de la SC Adhock Printing Company SRL Bucuresti (administrator si asociat Horvath Atilla, asociat George Valentin Niculae, persoane lipsite de bonitate financiara).  Totodata, “livrarile SC Realtroc SRL Tecuci au fost destinate in principal firmelor: Beta Total infinity SRL Magurele, Ilfov – 13,3 milioane lei ( din care 2,1 milioane lei TVA); Intercom PSC SRL Bucuresti-7,7 milioane lei ( din care 1,2 milioane lei TVA); General Stein Construct SRL Chitila -7,1 milioane lei ( din care 1,1 milioane lei TVA) si Rafael Grup SRL Bucuresti – 2 milioane lei ( din care 1,1 milioane lei TVA)”.

De asemenea, “in semestrul 1 din 2010, SC Mobimod SA a efectuat diverse livrari catre SC General Stein Construct SRL Chitila, in valoare de 6,2 milioane lei ( din care 983 000 lei TVA), respectiv  achizitii fictive de la SC Intercom PSC SRL Bucuresti – 6,5 milioane lei ( din care 1 milion lei TVA). Totodata, la 30.09.2010, General Stein Construct SRL Chitila figura cu debite restante la bugetul de stat, in cuantum de 95,8 milioane lei, cu perspective reduse de recuperare a acestora”.

SC Rostramo SA Targu Jiu a inregistrat in mai 2010, “achizitii fictive de utilaje de la SC Almontin SRL Galati, in valoare de 5,7 milioane lei, prejudiciind bugetul de stat cu peste 800 000 lei, prin deducerea necuvenita de TVA, livrarile nefiind inregistrate de catre SC Almontin SRL Galati, iar SC Rostramo SA Targu Jiu, nedetinand avize de insotire a marfii care sa ateste transportul”. “ Totodata, pentru plata facturilor aferente utilajelor respective, au fost utilizate sume de provenienta incerta, respectiv a incheiat contracte fictive de imprumut cu societati comerciale controlate de Constantin Catalin Chelu, care in anul 2010 au avut o activitate comerciala nesemnificativa, in speta: Alfaline SA, Delmato Grup SA, Amirastar Trading SA, Goras Consulting SA, Scop Line SA, Mattera Com Sa, toate societatile fiind din Galati”.

Inspectorii fiscali fac precizarea ca “in aprilie 2010, Constantin Catalin Chelu a cumparat prin intermediul directorului comercial al SC Rostramo SA Targu Jiu, pachetul de control (52%) al Asociatiei Salariatilor CPL, care detine 62% din actiunile SC Rostramo SA, in timp ce administrator/asociatii SC Almontin SRL Galati sunt interpusi ai lui Constantin Catalin Chelu”.

Cine sunt evazionistii

Constantin Chelu este un om de afaceri, in topul 300 a celor mai bogati romani,  devenit cunoscut in ultima perioada in urma anchetarii sale intr-un dosar penal al procurorilor DNA, in urma autodenuntului fostului secretar de stat din MAI, Marian Fatuloiu, privind incercarea de mituire a oficialului de la Interne, in vederea clasarii unor dosare penale in care era implicat Chelu. Acesta a fost prins in flagrant pe 18 noiembrie 2010, dupa ce a incercat sa-l mituiasca cu 50 000 de euro pe Fatuloiu. El mai este anchetat in alte 41 de dosare de evaziune fiscala. Chelu este un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vantu si Nicolae Popa, impreuna “lucrand” la achizitionarea de pe bursa de actiuni la SIF-uri. Acesta a detinut chiar functia de presedinte al SIF Moldova.  Este asociat la 49 de firme si administrator la 12 firme.

Cornel Mangalea, miliardar in topul celor mai bogati romani, este groparul mai multor intreprinderi de stat, privatizate dupa 1989. A achizionat intreprinderea de mecanica fina din Galati, actuala SC Mehid SA, una dintre cele mai puternice fabrici de profil din tara. Mangalea a pus societatea pe butuci in ultimii ani, fiind taiata la fier vechi, bucata cu bucata, iar angajatii au fost disponibilizati. Terenurile si cladirile au fost ipotecate la banci, in urma obtinerii unor credite neperformante. Finantele incearca sa-l execute silit, Mangalea adunand datorii de milioane de euro al stat. De asemenea, in stare de faliment a fost adusa si fosta fabrica de elice navale, aceeasi soarta avand-o si societatea Metaltrade. Cornel Mangalea este urmarit penal in mai multe dosare de evaziune fiscala.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.