Curtea Constitutionala: Nu Parlamentul decide cine reprezinta Romania pe plan extern

Curtea Constitutionala: Nu Parlamentul decide cine reprezinta Romania pe plan extern

by September 26, 2012 0 comments

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca prevederea potrivit careia Parlamentul stabileste cine merge la Consiliul European, in cazul in care presedintele si premierul nu se inteleg, este neconstitutionala. Judecatorii CCR au admis partial sesizarea senatorilor PDL privind neconstitutionalitatea Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, care prevede ca Legislativul stabileste cine merge la Consilul European, in cazul in care presedintele si premierul nu se inteleg. Astfel, CCR a constatat ca sunt neconstitutionale trei articole din lege, respectiv 3, 18 si 19, potrivit Mediafax.Plenul Senatului a adoptat, la finele lunii iunie, Legea privind cooperarea intre Guvern si Parlament in domeniul afacerilor europene, care prevede ca Parlamentul stabileste cine merge la Consilul European, in cazul in care presedintele si premierul nu ajung la un acord.

Potrivit modificarilor aduse in comisiile reunite, conducatorul delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European este presedintele Romaniei sau premierul.

Stabilirea conducatorului delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European se face prin acord intre Guvernul Romaniei si institutia prezidentiala, cu cel putin 20 de zile lucratoare inainte de data reuniunii.

Proiectul prevede ca, in situatia in care acordul privind participare la Consiliul European nu se realizeaza in termen, Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, desemneaza conducatorul delegatiei Romaniei la respectiva reuniune a Consiliului European

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.