Daily Telegraph: O armada din nave de lupta, in golful Persic. Israelul se pregateste sa atace Iranul

Daily Telegraph: O armada din nave de lupta, in golful Persic. Israelul se pregateste sa atace Iranul

by September 16, 2012 0 comments

O flota impresionanta de nave de razboi se grupeaza in Golful Persic, in asteptarea unui posibil atac al Israelului la adresa programului nuclear al Iranului, scrie Daily Telegraph in editia online. Armada formata din nave de lupta, portavioane, dragoare de mine si submarine din 25 de tari se indreapta spre stramtoarea Ormuz intr-o demonstratie de forte fara precedent, in timp ce Israelul si Iranul par a fi pe punctul de a incepe razboiul. Liderii occidentali sunt convinsi ca Iranul va raspunde oricarui atac printr-o tentativa de a mina sau a forma o blocada pe canalul naval prin care trec zilinc circa 18 milioane de barili de petrol, circa 35% din petrolul tranzactionat pe mare din intreaga lume.

O blocada ar avea efecte catastrofale asupra economiilor fragile ale Marii Britanii, Europei, SUA sau Japoniei, care se bazeaza pe titeiul din golf, noteaza cotidianul britanic.
Pregatitndu-se de un atac preventiv din partea Israelului si de un raspuns al Teheranului, navele de razboi au inceput sambata un antrenament de 12 zile. Manevrele militare sunt cele mai ample desfasurate vreodata in regiune.

Acestea vor consta in exercitii de distrugere a unei eventuale blocade a stramtorii care are, in cel mai ingust punct, 34 km, si manevere de contra-minare.

Surse din zona apararii sustin ca, desi capacitatile iraniene nu sunt sofisticate din punct de vedere tehnologic, Iranul poate da lovituri letale impotriva navelor britanice si americane, folosind mini-sbmarine, barci rapide de atac, mine sau instalatii anti-racheta aflate pe mal.

In cazul unui razboi, principala amenintare ar veni de la corpul marinei Garzilor Revolutionare Islamice, care sunt asteptate sa adopte o strategie de “interzicere a accesului” inaintea unui atac, vizand in mod direct navele americane, atacand transportatoarele comerciale si minand puncte de frontiera maritime vitale din Golful Persic.

Manevrele militare navale au loc in contextul in care Barack Obama se intalneste cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a discuta criza iraniana. Mai multe persoane din administratia Obama cred ca Israelul vrea sa lanseze un atac care vizeaza instalatiile nucleare din Iran inainte de alegerile din SUA.

“Daca se ajunge la razboi, va fi macel. Victimele iraniene vor fi in numere uriase, insa vor putea sa loveasca grav si SUA si Marea Britanie. Garda Republicana Iraniana este versata in dotari de razboi inegale, si va folosi asalturi pentru a scufunda sau a distruge nave. Este un conflict pe care nimeni nu il vrea, insa retorica din partea Israelului este de neinduplecat”, a decarat o sursa pentru Telegraph.

Luna viitoare, Iranul va efectua la randul sau ample manevre militare, pentru a arata ca este pregatit sa se apare de bombordamente aeriene.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.