Elena Udrea: USL incearca sa introduca sistemul de spaga in Legea urbanismului

Elena Udrea: USL incearca sa introduca sistemul de spaga in Legea urbanismului

by September 25, 2012 0 comments

Deputatul PDL, Elena Udrea, acuză USL că vrea să modifice Legea Urbanismului pentru a reintroduce, la cererea sponsorilor de partid, sistemul de avizare bazat pe șpagă. Aceasta susține că doar șpaga pentru autorizarea unor blocuri de locuinţe de lux ori hoteluri pe zona de plajă a staţiunii Mamaia s-ar putea ridica la câteva milioane de Euro și crede că propunerea de modificare a Articolului 32 din Legea Urbanismului aparţine, în mod real, primarului Constanţei, Radu Mazăre.

În opinia fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, modificările propuse de USL la Legea Urbanismului îi avantajează pe cei bogați, cu dare de mână, care vor putea să construiască zgârie-nori între clădiri cochete de patrimoniu sau în parcuri, și îi pune la colț pe oamenii de rând, care nu vor putea să înalțe niciun gard înainte de a ”cotiza” către consilieri. Pe fond, modificările propuse USL vizează revenirea la situația în care era permisă existența planurilor urbanistice zonale derogatorii de la planurile urbanistice generale. Inițiativa vine la o jumătate de an după ce Elena Udrea reușise să corecteze, prin lege, această disfuncționalitate, astfel că astăzi, de exemplu, nu se mai pot construi turnuri de 30 de etaje în locuri în care în PUG se prevedea doar P+4, şi nici ansambluri rezidenţiale acolo unde exista în PUG o zonă industrială. Mai mult, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a reușit să interzică, de la 1 februarie 2012, și intrarea în legalitate, adică legalizarea unei construcții ridicate fără autorizație de construire
Elena Udrea crede că ”modificarea Articolului 32 din Legea Urbanismului ar anula progresele legislative realizate în ultimii ani şi ne-ar putea întoarce la haosul imobiliar instalat imediat după revoluţie”.

Aceasta a declarat că argumentul iniţiatorilor modificării legislative, care se referă la lipsa Planurilor de Urbanism General actualizate, nu se susține, din moment ce autoritățile locale știau încă din 2010 de intenția ministerului de a modifica Legea Urbanismului, în sensul interzicerii PUZ-urilor care să introducă excepții de la PUG. ”Faptul că noua conducere a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului nu acţionează pentru a opri această adevărată crimă împotriva ordinii urbanistice conduce la ideea că interesul public a fost de mult abandonat”, susține fostul ministru. Elena Udrea declară că, la ministerul pe care l-a condus, succesorii ei dau dovadă de ”servilism maxim pe linie politică” în privința inițiativei de modificare a Legii Urbanismului, dar și în cazul Cazinoului de la Constanța sau în cazul Halei Matache. ”Noua conducere a MDRT nu are ca scop gestionarea domeniului construcţiilor şi protejarea interesului public, ci deservirea clientelei politice”, a mai adăugat deputatul PDL.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului apreciază că demersurile sale de îmbunătățire a legislației în domeniul urbanismului și de conservare a clădirilor de patrimoniul trebuie să fie complementare cu cele ale societății civile. ”Altfel, ne vom trezi cu toţii că parcurile şi monumentele istorice dispar pentru a lăsa loc construcţiilor unor rechini imobiliari care nu s-au zgârcit la șpagă”, a concluzionat Elena Udrea.
Deputatul PDL Bucureşti Elena Udrea a depus astăzi, 25 septembrie 2012, la Camera Deputaților, o declaraţie politică prin care atrage atenţia în privinţa efectelor dezastruoase pe care le-ar putea avea modificarea legii urbanismului, la propunerea unor parlamentari USL.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.