Hannes Swoboda: CE actionat foarte partizan politic in cazul Romaniei. Viviane Reding si-a facut imagine pe seama Bucurestiului

Hannes Swoboda: CE actionat foarte partizan politic in cazul Romaniei. Viviane Reding si-a facut imagine pe seama Bucurestiului

by September 29, 2012 0 comments

Hannes Swoboda, liderul grupului Socialistilor si Democratilor (S&D) din Parlamentul European (PE), a acuzat-o pe Viviane Reding, comisar pentru justitie si vicepresedinte al CE, ca a dat dovada de partizanat politic in cazul Romaniei si s-a folosit de caz pentru a-si face imagine, informeaza Agerpres. Afirmatii liderului socialist au fost facute in cadrul unei conferinte de presa la Bruxelles la care au mai luat parte presedintele PES Serghei Stanisev si premierul roman Victor Ponta. “Premierul Victor Ponta a recunoscut ca a facut greseli tactice, dar nu de substanta. Critica mea este ca conducerea prin decrete a fost modul de a guverna al domnului Traian Basescu si al guvernului sau. Cred ca au fost 30 sau 40 decrete in ultima luna a fostului guvern. Asta nu este acceptabil pentru mine, de asta i-am spus domului Victor Ponta, schimbati constitutia pentru ca asta nu este acceptabil. Dar niciodata Comisia nu i-a spus domnului Basescu sau guvernului nu mai faceti asta, nu este in ordine. Este vorba de numirea unor personalitati care deodata sunt sacrosante, dar nu erau independente, erau prieteni politici ai domnului Basescu. Asta e de asemenea o critica pe care o fac”, a declarat  Swoboda.

Liderul grupuiui S&D din PE a adaugat ca nu este posibil sa afirmi ca in Romania a fost o lovitura de stat parlamentara, cand in Letonia presedintele a fost inlaturat doar de o decizie a parlamentului fara niciun fel de vot. “Si regula cu participarea de 50% doar cu o luna inainte introdusa pentru domnul Basescu dintr-o data, pentru ca a auzit zvonuri ca referendumul ar putea fi impotriva lui. A fost o greseala poate, o greseala de informatie despre aceste fapte, pentru ca au fost prea timizi in a spune despre cum domnul Basescu a schimbat caracterul tarii. Si nu vreau sa vorbesc despre crearea unor servicii secrete, trebuie sa te uiti ce s-a intamplat inainte de venirea noului guvern. Asta e o alta critica a mea”, a mai declarat Swoboda.

Politicianul european a tinut sa afirme ca tinta criticilor sale nu este Comisia Europeana, ci un vicepresedinte al executivului european, pe care nu l-a numit, dar s-a referit in mod evident la Viviane Reding. “Faptul ca un vicepresedinte al CE sa spuna ca a fost o lovitura de stat, lucruri care s-au intamplat in conformitate cu Constitutia, si lucruri care au fost acceptate si privite ca deplin legale de Curtea Constitutionala a Romaniei, asta nu este acceptabil. Este politica partizana, iar acest mod de gandire al PPE din Comisie nu s-a terminat. Este una dintre primele dati cand Comisia actioneaza foarte partizan politic, cel putin vicepresedintele sau. Poate vrea sa candideze pentru presedintia Comisiei, dar atata timp cat e acolo trebuie sa actioneze conform legii”, a mai afirmat Swoboda.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.