Privatizarea Oltchim ar putea fi blocata din cauza unei actiuni in instanta inaintata de Dan Diaconescu

Privatizarea Oltchim ar putea fi blocata din cauza unei actiuni in instanta inaintata de Dan Diaconescu

by September 16, 2012 2 comments

Dan Diaconescu a atacat in instanta hotararea Adunarii Generale a Actionarilor de la Oltchim privind actualizarea creantei AVAS cu dobanzile aferente, la data valorificarii acesteia. Este oactiune in anulrae a hotararii AGA, inregistrata la Tribunalul Valcea pe 13 septembrie, primul termen de judecata fiind 18 octombrie 2012. “De unde nu doream sa vindem actiuni in litigiu, vom vinde o creanta in litigiu (…)Ma pune in situatia de a vinde bunuri litigioase”, a declarat pentru HotNews, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI). Potrivit acestuia, un astfel de litigiu poate influenta negativ privatizarea Oltchim, in principal prin depunerea unor oferte la preturi mai mici. In cazul in care privatizarea esueaza, Oltchim va intra in lichidare, conform intelgerilor cu FMI.

 • Desi doreste sa participe la privatizare, pana la aceasta ora, Dan Diaconescu nu a depus nicio oferta pentru  Oltchim, termenul limita fiind luni, 17 septembrie, ora 12.00.

Ministerul Economiei a scos la vanzare pachetul de actiuni de 54,8% pe care il detine la Oltchim. In cadrul aceleiasi proceduri de privatizare, vor fi vandute si creantele de circa 1,8 miliarde de lei pe care le detin AVAS si Electrica asupra Oltchim. In acest fel, a fost schimbata strategia de privatizare a companiei. Strategia initiala prevedea privatizarea in urma majorarii capitalului social al Oltchim, prin conversia in actiuni a creantelor si prin emiterea de actiuni noi.

Guvernul a renuntat la conversia in actiuni a creantelor de la Oltchim deoarece exista un risc foarte mare ca operatiunea sa fie contestata in instanta de PCC, a spus Remus Vulepscu. “De asemenea, ce nu s-a spus despre aceasta conversie, este ca ea lasa Oltchim cu datorii de peste 450 milioane Euro, capitalurile si activul net ramaneau negative, iar un eventual cumparator al actiunilor emise prin conversie ar fi intrat in companie ca sa fie expus demersurilor mai mult sau mai putin insistente ale creditorilor interesati sa isi recupereze creantele. Clar si la obiect, un asemenea investitor ar fi fost supus riscului de faliment la cererea creditorilor”, a afirmat Remus Vulpescu intr-o intalnire online cu cititorii.

Actionarii Oltchim sunt Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – 54,8062% din actiuni, PCC Se – 18,3182%, Nachbar Services Limited Cipru – 14,0250% si alti actionari – 12,8505%.

Facebook Comments

2 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Elisav 54
  #1 Elisav 54 16 September, 2012, 17:44

  Si ce crede soricelul ast ca intra el in afacere ? poate da el de lucru la toti angajatii ? facand ce ? Televiziune din fabrica

  Reply this comment
 2. GIPS - OLT
  #2 GIPS - OLT 17 September, 2012, 11:53

  ROMANIA NU TREBUIE TRANSFORMATA INTR-O TARA FARA INDUSTRIE, FARA LOCURI DE MUNCA, DEPOPULATA.
  ROMANIA NU TREBUIE SA DEVINA O TARA A PERSOANELOR DE VARSTA A III-A SI A SOMERILOR!

  Va rugam sa cititi si sa semnati, in numar cat mai mare, “APELUL PENTRU SALVAREA OLTCHIM – ARPECHIM” (ultimele bastioane ale petrochimiei romanesti):
  http://www.petitieonline.com/salvati_oltchim_si_arpechim

  VA RUGAM SA RETRANSMITETI ACEASTA PETITIE RUDELOR, PRIETENILOR, CUNOSTINTELOR SI COLABORATORILOR DVS. (DIN TARA SI DIN STRAINATATE) PENTRU A STRANGE CAT MAI MULTE SEMNATURI SI PENTRU A DA FORTA ACESTEI PETITII!

  Reply this comment

<