Seful SIE: Sunt investitori strategici care sunt interesati, in continuare, de privatizarea Oltchim

Seful SIE: Sunt investitori strategici care sunt interesati, in continuare, de privatizarea Oltchim

by September 28, 2012 0 comments

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat vineri că serviciul a realizat informări pe Oltchim ca urmare o solicitărilor oficiale ale Guvernului, precizând că în continuare există investitori strategici interesaţi, sugerând că ar urmări un preţ mai mic printr-un intermediar. Meleşcanu a explicat vizita sa la Guvern pentru a se întâlni cu premierul Victor Ponta, precizând că este firesc din când în când să se întâlnească pentru “lucruri care nu trebuie neapărat date într-o formă scrisă, dar evident că în contextul respectiv tema privatizării Oltchim a fost unul din subiecte, care nici pe departe nu s-a referit la pe unde merge, pe unde umblă contributorul principal al ştirilor pe această temă”.Meleşcanu a precizat că a discutat cu Ponta despre informaţiile privind evoluţia şi perspectivele privatizării Oltchim. “Există câţiva investitori interesaţi, strategici. Dintr-un motiv sau altul nu au participat pentru moment la licitaţie, dar eu cred că există un interes destul de mare pentru această zonă şi sunt convins că, dacă lucrurile se fac cum trebuie, poate să fie un succes această privatizare”, a mai susţinut Meleşcanu.

Directorul SIE a afirmat că Oltchim este o temă care poate afecta securitatea naţională şi este “firesc ca decidenţii politici să încerce să cunoască cât mai multe lucruri pentru a putea adopta deciziile corecte”. Meleşcanu a mai precizat că actualul Guvern s-a aflat într-o situaţie dificilă în cazul Oltchim, privatizare asumată în faţa FMI, şi că “pe de o parte trebuia să facă ceva, pe de altă parte era informat despre vulnerabilităţile pe care le avem”.

Totodată, directorul SIE a menţionat că serviciul nu se ocupă de privatizări, ci de informaţii. “Oricând ni se cere oficial să obţinem informaţii legate de activitatea unor companii externe, bonitatea lor, dacă există sau nu anumite incompatibilităţi cu participarea la licitaţii, o facem bineînţeles, dar nu este tema noastră de bază ca serviciu”, a explicat Meleşcanu. El a fost întrebat dacă celelalte companii mari care s-au retras au făcut acest lucru pentru că urma să fie dusă în derizoriu licitaţia privind Oltchim. “Nimeni nu s-a retras – ştiu la cine vă gândiţi – nu s-a retras dintr-un motiv sau altul decât legat de considerente de natură economică. Rămân oamenii interesaţi. Sigur, dacă se poate lua mai ieftin prin altcineva, de ce nu?”, a răspuns directorul SIE.

Directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu, a venit miercuri la sediul Guvernului, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situaţia de la Oltchim, au declarat surse oficiale.

SRI a transmis Guvernului aproximativ 190 de rapoarte pe tema Oltchim, în decursul mai multor ani, iar toate guvernele au cunoscut foarte bine situaţia combinatului, a declarat, vineri, directorul SRI, George Maior. “S-au transmis rapoarte în privinţa Oltchim de foarte multă vreme de către SRI, aproximativ 190 de rapoarte în decursul anilor şi situaţia de acolo a fost foarte bine cunoscută de toate guvernele”, a declarat Maior.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<