Barack Obama a decredat catastrofa majora in statul New York din cauza uraganului Sandy

Barack Obama a decredat catastrofa majora in statul New York din cauza uraganului Sandy

by October 30, 2012 0 comments

Presedintele american Barack Obama a decretat marti stare de “catastrofa majora” in statul New York dupa trecerea ciclonului Sandy care a maturat violent coasta Statelor Unite, inundand o mare parte a Manhattanului, scrie AFP. Aceasta decizie disponibilizeaza “fondurile federale pentru persoanele afectate in comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk si Queens”, precizeaza Casa Alba, intr-un comunicat.Starea de catastrofa majora a fost decretata si pentru New Jersey.

Acest statut se poate concretiza in mod special in ajutoare pentru locuinte temporare si reparatii.
In statul New York, 1,5 milioane de persoane erau fara electricitate si cel putin cinci persoane au fost ucise de ciclon, dintre care un barbat de 30 de ani, in urma caderii unu copac in Queens.

Sapte tuneluri ale metroului new-yorkez au fost inundat din cauza cresterii cotelor apelor. Intreruperile de curent au lasat in intuneric jumatatea de sud a Manhattanului.

Marti dimineata, viteza vanturilor a scazut la 105 km/h pe masura ce Sandy avansa pe uscat, potrivit Centrului de previziuni hidro-meteorologice american (HPC). La ora 05,00 (09,00 GMT), centrul furtunii se afla la 145 km vest de Philadelphia (Pennsylvania) si se indrepta spre vest.

Inainte de a atinge uscatul luni seara, Sandy, clasat atunci drept uragan, antrena vanturi de 150 km/h.

Cresterea apelor unui rau din New Jersey a provocat si ruptura unui dig in comitatul Bergen, la cativa kilometri de New York.

Ruptura digului de pe raul Hackensack a mobilizat importante forte de interventie ale politiei si ale garzii nationale pentru a ajuta locuitorii orasului Moonachie, amenintati de inundatii.

Incidentul s-a produs putin dupa miezul noptii si nicio victima nu a fost anuntata pana in prezent.

Sandy este incadrat acum in categoria cicloanelor post-tropicale, ceea ce inseamna ca nu mai este alimentat de caldura oceanului ci de diferentele de temperatura legate de intalnirea cu front rece venit din nord.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<