CE solicita Ministerului Justitiei informatii despre procesele de inalta coruptie, anchetele privind referendumul si alesii incompatibili

CE solicita Ministerului Justitiei informatii despre procesele de inalta coruptie, anchetele privind referendumul si alesii incompatibili

by October 16, 2012 0 comments

Comisia Europeana a transmis a noua scrisoare Ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, in care ii cere o serie de informatii despre  procesele de inalta coruptie, despre anchetele privind referendumul si despre parlamentarii gasiti incompatibili de ANI si care trebuie revocati din Parlament, transmite Romania Libera  in exclusivitate. Catherine Day, secretarul general al Comisiei UE, i-a cerut ministrului Pivniceri sa pregateasca pana pe 26 octombrie un raport privind progresele realizate de la ultimul raport MCV si sa raspunda unui chestionar cu 21 de intrebari legate, in principal, de Mecanismul de Cooperare si verificare.Potrivit Romania Libera, intrebarile vizeaza urmatoarele teme:

  • calendarul implementarii Codului de Procedura Civila, Codului Penal si Codului de Procedura Penala;
  • deciziile Parlamentului in cazurile parlamentarilor declarati incompatibili de ANI;
  • analiza si baza legala a discutiilor din Comisia Juridica si plenul Camerei Deputatilor, in urma carora a fost respinsa incepererea urmaririi penale impotriva lui Victor Paul Dobre, fost ministru delegat pentru Administratie si a lui Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului.
  • anchetarea suspiciunilor de frauda la referendumul din 29 iulie;
  • marile dosare de coruptie de pe rolul instantelor. Potrivit sursei citate, printre dosarele de interes se numara si cele in care sunt implicati Adrian Nastase, Serban Bradisteanu si George Becali.

Romania Libera arata ca informatiile au fost solicitate in vederea pregatirii misiunii de monitorizare MCV care va sosi in Romania pe 7 noiembrie si care va pregati un nou raport pe Justitie, solicitat in urma problemelor politice din vara.

In luna septembrie, CE i-a transmis 2 scrisori Ministrului Justitiei in care ii atragea atentia ca procedura numirii noilor sefi la DNA si Parchetul General nu este transparenta. Comisia explica faptul ca o procedura transparenta inseamna proiecte de management publice din partea candidatilor, interviuri publice si criterii clare de selectare a candidatilor.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.