Leonard Orban: Romania are o problema de imagine in fata UE, exista o exigenta sporita

Leonard Orban: Romania are o problema de imagine in fata UE, exista o exigenta sporita

by October 19, 2012 0 comments

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, ca in prezent Romania are o mare problema de imagine in fata structurilor europene si ca acest lucru contribuie la o exigenta sporita si conduce permanent la un risc de intrerupere sau suspendare de plati, transmite Mediafax. El a facut aceste afirmatii la conferinta “Problematica suspiciunilor de frauda si a conflictului de interese in domeniul achizitiilor publice aferente proiectelor finantate din instrumente structurale”, organizata de Ministerul Afacerilor Europene.“Romania are o mare problema de imagine. Dupa parerea mea, imaginea este mai rea decat realitatea. Din pacate, imaginea are efecte in decizile pe care le iau decidentii de la Bruxelles, atat la nivelul Comisiei Europene cat si la nivelul Parlamentului European si al Curtii Europene de Conturi. La aceasta imagine am contribuit si noi din plin”, a spus ministrul.

Ministrul a apreciat ca, in zona conflictului de interese, Romania trebuie sa ia masuri mai stricte decat alte state membre. “Aceasta imagine negativa pe care o avem contribuie la o exigenta sporita si conduce permanent la un risc de intrerupere sau suspendare de plati. In momentul de fata, oprirea transferului banilor de la Bruxelles pe baza unor cereri de rambursare transmise de partea romana a condus la niste dificultati bugetare insemnate, care ne pun in situatia actuala ca sa avem mari greutati sa mai continuam platile interne catre beneficiari”, a atentionat acesta.

El a subliniat ca prin noile mecanisme care au fost create incepand din decembrie 2011 s-au putut identifica o parte din aceste potentiale conflicte de interese, cu riscuri derularii proiectelor comunitare.

“Chestiunile respective se fac cu dificultate. Nu e deloc simplu sa identifici posibile conflicte de interese”, a mentionat demnitarul.

Orban a spus ca exista “o mare dilema” in legatura cu ce trebuie sa fie facut daca se identifica eventuale conflicte de interese inainte de desfasurarea licitatiei, inainte de decizia privind atribuirea contractului.

Potrivit lui Orban, legislatia nu ne permite “eliminarea” companiilor care ar putea fi in conflicte de interese sau au diferite legaturi cu membrii Comisiei de evaluare sau cu conducerea autoritatililor contractante.
El a daugat ca, in anumte cazuri, conflictul de interese a putut fi identificat dupa atribuirea contractului.

“Intrebarea este cum se poate gestiona asa ceva si pana unde se pot face verificarile in conditiile in care resursele cu care se fac aceste verificari nu sunt suficiente”, a intrebat Leonard Orban, care a adaugat ca resursele umane care pot fi folosite in astfel de cazuri sunt insuficiente.

Ministrul a adaugat ca problema conflictului de interese a devenit o prioritate de ordin zero pentru rezolvarea, deocamdata, a intreruperilor de plati pe diferitele programe operationale.

“Vom continua sa manifestam aceeasi atitudine ferma legata de modul in care se gestioneaza aceasta problema”, subliniat Orban.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.