Omar Hayssam, condamnat la 2 ani de puscarie pentru trecerea frauduloasa a frontierei

Omar Hayssam, condamnat la 2 ani de puscarie pentru trecerea frauduloasa a frontierei

by October 8, 2012 0 comments

Omar Hayssam a fost condamnat, luni, de Curtea de Apel Oradea, la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in timp ce fratii acestuia – Mukhles si Mahmoud – si omul de afaceri Mustafa Tartoussi, acuzati ca i-ar fi inlesnit fuga din tara, au fost achitati, informeaza Mediafax. Sentinta poate fi atacata cu recurs. Astfel, Omar Hayssam a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecere frauduloasa a frontierei de stat, pedeapsa care a fost contopita cu cea de 20 de ani, primita anterior pentru terorism, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de inchisoare.
Pe de alta parte, Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea celor doi frati ai omului de afaceri – Mukhles si Mahmoud -, acuzati de complicitate la inlesnirea iesirii din tara a unei persoane cercetate pentru terorism, respectiv a armatorului sirian Mustafa Tartoussi, acuzat de inlesnirea iesirii din tara a unei persoane cercetate pentru terorism. Ei au fost achitati pe motiv ca fapta lor nu exista.

Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la ICCJ.

La pronuntarea sentintei, atat inculpatii cat si avocatii acestora au lipsit din sala de judecata.

La sfarsitul lunii noiembrie 2007, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) i-au trimis in judecata pe Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, pentru inlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism, Omar Hayssam, respectiv pentru trecere frauduloasa a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 23 – 30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat si inlesnit, impreuna cu Omar Mahmoud si Omar Mukhles, iesirea frauduloasa din Romania a lui Omar Hayssam, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis in judecata pentru acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a trei jurnalisti romani in Irak.

Cercetarile facute in faza de urmarire penala au relevat faptul ca plecarea din tara a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritima, cu ajutorul inculpatilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar si Mahmoud Omar, aport justificat de “considerente de ordin material – in primul caz – si de ordin familial – in cel de-al doilea caz”.

In 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut decizia de condamnare, in lipsa, la 20 de ani de inchisoare a omului de afaceri Omar Hayssam.

Sirianul Hayssam este urmarit general national si international in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la sedinta de judecata in urma careia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea.

La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar in 30 iunie a fugit din Romania la bordul unei nave. Sefii serviciilor de informatii si procurorul general al Romaniei si-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.

Presedintele Traian Basescu declara, in 9 februarie 2011, la TVR, ca Omar Hayssam “este bine-merci” si nu mai are cancer. Presedintele preciza ca partea romana stie unde se afla acesta pentru ca este subiect de discutie cu partea siriana. “Stim precis si unde este, si e bine-mersi, sanatos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era cand l-a operat unul din medicii faimosi ai patriei”, spunea atunci Basescu.

Dosarul privind fuga din Romania a lui Omar Hayssam s-a judecat la Curtea de Apel Oradea dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti.

In 17 octombrie 2011, procesul celor care i-au inlesnit fuga lui Omar Hayssam din tara a intrat in dezbatere, dupa ce judecatorul a anuntat ca nu va acorda un nou termen pentru localizarea si instiintarea sirianului despre cauza.

In 17 iulie a.c., avocatii fratilor Omar Hayssam, Mukhles si Mahmoud si cel al omului de afaceri Tartousi Mustafa au fost anuntati de judecatorul Curtii din Oradea ca pana la urmatorul termen al procesului, stabilit pentru 24 septembrie, sa-si formuleze concluziile si pledoariile finale.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.