Avocatul Gheorghe Piperea: Clasa politica nu s-a schimbat din 1990. Noi nu am iesit din criza niciodata

Avocatul Gheorghe Piperea: Clasa politica nu s-a schimbat din 1990. Noi nu am iesit din criza niciodata

by November 19, 2012 0 comments

Avocatul Gheorghe Piperea, candidat independent la alegerile parlamentare, sustine, intr-un interviu acordat ziarului nostru, ca si-a propus sa sustina in Legislativ un proiect de lege privind insolventa persoanelor fizice, care sa prevada protectia clientilor in fata abuzurilor bancilor, impotriva executarilor silite. De asemenea, Piperea ne-a declarat ca a decis sa candideze independent deoarece partidele sunt cele care au provocat criza in Romania, “criza din care nu am iesit niciodata, din 1990 incoace”.

A.O: Domnule avocat Gheorghe Piperea , sunteti cunoscut ca un aparator al drepturilor clientilor in razboiul cu bancile. Ati obtinut notorietate dupa ce ati sustinut celebra ordonanta 50, prin care oamenii erau protejati in fata abuzurilor sistemului bancar. De ce doriti sa candidati pentru un loc in Parlament?

G.P.: Cand eram student, in anii ’90-95, mi-am construit un vis : ca la maturitate voi avea sansa de a trai intr-o tara normala, dezvoltata, frumoasa. Belgia era exemplul meu de tara in privinta dezvoltarii economice, a culturii si a tolerantei ideologice, religioase sau etnice. Asa imi doream atunci sa fie Romania. Pe atunci Silviu Brucan lansa celebra previziune ca Romania va avea nevoie de 20 de ani pentru a deveni o tara democratica, parasita de demonii comunismului. Atunci am zis, ca in aceasta perioada, o sa ma straduiesc, o sa ma pregatesc, o sa ma specializez, o sa devin foarte bun in ceea ce fac. Pentru a fi pregatit sa traiesc intr-o tara normala, intr-o competitie normala. Insa, ce observ, cu tristete dupa 22 de ani? Din 1990 pina acum suntem intr-o continua criza. Nu am iesit niciodata din criza. Partidele politice sunt aceleasi, politicienii  nu s-a schimbat. S-au schimbat doar intre ei,  la putere. Au fost toate combinatiile posibile, numai pentru a se mentine la putere. Ce e grav este ca ei ne-au complicat viata, ne-au covirsit cu interesele lor mizere si cu greselile lor. Au patruns fara legitimitate in viata noastra si au provocat criza in care ne aflam. Clasa politica a generat acesta criza; cauza crizei in Romania nu e decit in mod subsidiar criza economica mondiala. Acolo unde statul a stat deoparte si nu s-a implicat, omul s-a descurcat foarte bine. Un exemplu in acest sens il reprezinta diferenta dintre viata la tara si viata urbana. Mai mult de 55% din populatia Romaniei traieste in mediul rural. Taranul nu primeste salariu, nu se alimenteaza la supermarket, nu se imprumuta la banci. Si se descurca foarte bine. Isi produce tot ce are nevoie in curtea sa. Aici nu se simte influenta politicului. In schimb, la oras, unde oamenii s-au imprumutat si s-au lansat in consumul pe datorie mai mult decit si-ar fi putut permite, statul este centrul nodal al vietii lor economico-sociale. Bugetarii, pensionarii, somerii, persoanele defavorizate sunt dependenti de “marinimia” statului, condus de politicienii nostrii dupa propriile interese mizere. Din pacate constatam ca statul, omul politic nu face nimic pentru ca cetateanul de rand sa fie protejat. Statul, politicul se implica in economie doar pentru protejarea bancilor, a institutiilor internationale de credit si a corporatiilor multinationale. Si a intereselor politicienilor-afaceristi. Austeritatea este doar pentru cetateni. Banii de la FMI si de la CE (20 mld euro) au venit pentru salvarea bancilor sau a companiilor mari, nicidecum pentru ajutorarea oamenilor aflati la nevoie. De aceea, este nevoie de o politica coerenta pentru salvarea omului de rand, a cetatenilor care duc o viata normala. Acesta este motivul pentru care candidez pentru un loc in Parlamentul Romaniei.

A.O. : De ce insa nu ati ales sa candidati pe listele unui partid, luand decizia sa mergeti ca independent?

G.P. :Am fost curtat de multe partide, insa le-am refuzat, pe rand. Pina in 2009 am simpatizat cu PNL. Situatia acestui partid este mai grava decat atunci. A derapat foarte mult spre stanga de tip PSD (asa-numita gauche-caviar, adica o miscare ipocrita de stinga, plina de politicieni bogati). PNL a luat multe decizii gresite. Principalul vinovat este presedintele Crin Antonescu. Am fost foarte dezamagit de modul cum a fost organizat referendumul de demitere a lui Traian Basescu. Am ramas uluit cand acelasi domn Antonescu a decis inregimentarea in partid a lui Gigi Becali, un saltimbanc malefic, un misogin, un antisemit, un legionar, un homofob.  Culmea este ca PNL il acuza pe Basescu de fascism, dar dl Antonescu il aduce in partid pe un legionar al anului 2012, asa cum este dl Becali. Eu nu pot sa ma asociez cu doua miscari politice: legionarismul si comunismul.

A.O. :Ati intrat in conflict cu PDL pentru titulatura Alianta Romania Dreapta

G.P. : Eu am infiintat o asociatie care se numeste Romania Dreapta, din care fac parte doctori, economisti, profesori, avocati. Insa, politicienii mi-au furat denumirea, mi-au furat identitatea, infiintand asa zisa Alianta Romania Dreapta. Nu am nimic in comun cu aceasta alianta. Nu am nimic de impartit cu PDL, care se crede partid de dreapta, partid liberal.

A.O. : Care este motto-ul campaniei  electorale?

G.P. :“Pune punct. Voteaza inteligent” este motto-ul campaniei mele, dar in intreaga perioada de dupa instalarea “oficiala” a crizei in Romania, m-am ghidat dupa un principiu din Faptele Apostolilor: “Mai mare este binecuvintarea celui care daruieste decat a celui care primeste”. Eu cred ca in cariera si in viata de zi cu zi, am daruit mai mult decat am primit. Acest lucru se poate vedea, in special,  in contextul razboaielor pe care l-am purtat impotriva bancilor si a tuturor care abuzeaza de putere politica sau economica.

A.O. : Ce proiecte de lege doriti sa promovati in Parlament?

G.P. : In 2010 am initiat un proiect de lege privind insolventa persoanelor fizice care a fost sustinut la acea vreme in Parlament si de PNL si de PDL. A fost adoptat de Senat, dar apoi a fost blocat la Camera Deputatilor. Politicienii mi-au spus ca deocamdata nu poate trece. Guvernele, de orice coloratura, s-au pus din nou in slujba bancilor, a intereselor financiare ale acestora, fara sa tina cont de situatia dramatica in care se afla omul de rand. Nu au tinut cont de faptul ca 800 000 de persoane fizice sunt in stare de faliment, nu mai sunt in stare sa-si plateasca ratele. Legea prevede clar protectia persoanelor fizice in fata abuzurilor bancilor. Prin lege, cetatenii sunt protejati de executarile silite ale bancilor. Vedeti ce se intampla in Spania, unde oamenii raman fara case si ajung pe strasa? Asa se va ajunge si la noi.

A.O.: Dumneavoastra ati sprijinit si adoptarea celebrei Ordonante 50.

G.P. : Eu am numit “bombe biologice” acele clauze abuzive inserate de banci in contractele incheiate cu consumatorii. Bombe, care pot ucide in masa. Acea ordonanta a atras atentia asupra acestor bombe, dar nu in baza ei s-au declansat procesele, ci in baza unei legi din 2000. Ceea ce a deranjat la acea ordonanta din 2010 a fost faptul ca a deschis ochii simplilor particulari asupra acestor bombe, invizibile pina la acel moment (mai ales ca in perioada de boom imobiliar nimeni nu parea a avea probleme de lichiditate). S-au gasit 2-3 banci care, printr-un lobby puternic, au blocat adoptarea unor articole din aceasta ordonanta, care nu faceau decat sa prevada o protectie pentru clienti in fata abuzurilor bancilor. Aceste banci s-au adresat, prin intermediul unei asociatii bancare, celor din BNR, care, la randul sau a trimis o solicitare FMI pentru modificarea acestei ordonante in asa fel incit sa o emasculeze. Ordonanta exista si acum, dar e inofensiva.

A.O. : Un alt obiectiv important in programul dumneavoastra politic este combaterea misoginismului.

G.P. :Din pacate, clasa noastra politica este, la virful sau, funciarmente misogina. Politicienii promoveaza acest tip de comportament, nu fac nimic pentru a-l combate. Un exemplu in acest sens este chiar presedintele Traian Basescu. Sunt cunoscute reactiile sale la adresa femeilor: “Tiganca imputita”, “Pasarica”. Un adevarat simbol al misoginismului este Gigi Becali, sustinut puternic de PNL pentru un loc in Parlament, un om care este chiar admirat pentru comportamentul sau deviant in relatiile cu femeile. Dar comportamentul anti-femei se poate observa nu numai in reactiile politicienilor, ci si in masurile luate de guvernanti. Sunt cunoscute masurile luate de Guvernul Boc, care a taiat mult din drepturile mamelor cu copii mici, pana in 2 ani, in numele asa zisei austeritati. Iar domnul presedinte Basescu, in fata unui val de proteste ale popiulatiei pe aceasta team, ajunsese sa spuna ca suntem o tara de “mamicute si bebelusi” si nu o tara de mame si copii. Evident, tenta era peiorativa. Aceste masuri, aceste comportamente, lovesc puternic in chiar esenta familiei, in viitorul acestei natiuni, tinandu-se cont de faptul ca natalitatea este foarte scazuta, potrivit statisticilor. Este nevoie acuta de decizii active pentru sustinerea familiei, a cresterii demografice.

A.O. : Care este situatia actuala a profesiilor liberale, una dintre ele, practicand-o chiar dumneavoastra?

G.P. : In Parlament o sa vin cu proiecte de lege pentru sprijinirea clasei de mijloc, a profesiilor liberale, care reprezinta motorul unei societati moderne. Din pacate, situatia acestor profesii este alarmanta. In acest moment, un liber profesionist nu are siguranta locului de munca.  Nu exista o legiferare eficienta in functionarea acestor profesii. Meseriile liberale sunt cele mai dinamice, cele care se adapteaza cel mai bine schimbarilor din societate. Din pacate, legile nu corespund acestei dinamici. De aceea, falimentul este foarte aproape. Parca ne indreptam spre funtuna perfecta. Mie, sincer, mi-e teama de viitorul fiicei mele.

A.O. :Contributia meseriilor liberale la economia romaneasca este consistenta, potrivit statisticilor.

G. P. : Ca sa va dau niste statistici, sunt peste 450 000 de persoane care exercita o profesie liberala, ei creand peste 150 000 de locuri de munca si produc 20 de miliarde de euro fiscalizati, pe an, din care numai 5 miliarde de euro, TVA. De aceea cred ca este timpul sa luam masurile necesare pentru salvarea acestor profesii.

Va multumesc!

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.