Catalin Predoiu: Principala preocupare a oamenilor politici este sa aiba acces la bugetul statului

Catalin Predoiu: Principala preocupare a oamenilor politici este sa aiba acces la bugetul statului

by November 29, 2012 0 comments

In 23 de ani de democratie, “principala preocupare a oamenilor politici romani si a afaceristilor din jurul lor este sa aiba acces la bugetul statului pentru a-si asigura propria prosperitate”, afirma fostul ministru al Justitie si una dintre figurile luptei anticoruptie din Romania, Catalin Predoiu, intr-un interviu acordat AFP. Cu zece zile inaintea alegerilor legislative, Predoiu, ministru independent intre 2008 si mai 2012, regreta “ca in campania electorala politicile anticoruptie trec pe planul secund”.
Romania risca o evaluare “critica” din partea Bruxellesului in raportul privind statul de drept asteptat in ianuarie, avertizeaza acest avocat care a facut parte din guverne de culoare politica diferite si care a fost laudat de Uniunea Europeana pentru reformele  promovate.

Chiar daca el considera “importante” promisiunile executivului de centru-stanga de a mari efectivele justitiei, “confruntarile dintre politica si justitie, stagnarea unor reforme precum aplicarea unui nou cod de procedura civila vor alimenta criticile”.

La fel ca si “esecul ridicol al procedurii de nominalizare a unor noi procurori general si anticoruptie”, institutii cheie impotriva acestui flagel.

Predoiu deplange “refuzul implicit al noilor staruri ale politice de a accepta recomandarile UEasupra justitiei si se teme de “un refuz explicit dupa alegeri”.

Uniunea Social-Liberala (USL), coalitia aflata la putere, este data castigatoare in sondaje.

Ignorand cererile europene, parlamentarii au refuzat recent sa-l excluda pe Mircea Diaconu, declarat vinovat de conflict de interese, si sa ridice imunitatea a doi fosti ministri, asa cum cerea justitia.

De la intrarea sa in UE, in 2007, Romania este obiectul unei supravegheri inedite legata de reformele in justitie si de lupta impotriva coruptiei.

Dupa progresele inregistrate in ultimii ani, criza politica din vara a atras criticii aspre din partea Bruxellesului, ingrijorat de violarea statului de drept.

“Doar o evaluare pozitiva constanta in urmatorii doi ani va oferi o sansa realista pentru ridicarea supravegherii UE”, crede Predoiu.

“In patru ani de mandat, am incurajat permanent magistratii sa faca dreptate, indiferent de culoarea politica”, reaminteste el.

“Dar in politica mentalitatile se schimba greu si anumiti candidati vor continua sa vada imunitatea parlamentara ca un scut impotriva anchetelor”, adauga fostul ministru.

Pentru Catalin Predoiu, coruptia in lumea politica se explica prin lupta pentru resurse, intr-o tara in care sectorul privat are dificultati sa se impuna.

Dupa caderea dictaturii in 1989, “politica a esuat sa realizeze un model de dezvoltare pentru tara noastra care sa transforme profund societatea. Am reusit doar sa importam formele politice ale Occidentului, sa privatizam economia si sa respectam angajamentele cu FMI si UE intr-o atmosfera politica confuza”.

“In aceasta scena, politica romaneasca se rezuma in pare parte la cum sa ajunga la resursele statului si la companiile de stat”, subliniaza el.

“Acest mecanism este sustinut de oameni de afaceri care nu au inventat nimic, nu stiu sa gestioneze corect afacerile private dar stiu cum sa acceada la contractele cu administratia”, continua Predoiu.

Antreprenorii romani care sunt competenti sunt discriminati in cererile de oferte publice si hartuiti de administratie.

Totusi, existenta institutiilor specializate in lupta anticoruptie “va impune in timp o alta maniera de a face politica”, crede el.

Daca partidele vor sti sa faca aceste schimbari. “Orbiti de ura care ii separa, responsabilii politici uita rolul lor, care este acela de a gasi solutii pentru cetateni”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.