Curtea de Conturi: Fonduri ilegale de 1 milion de euro, cheltuite la Departamentul Romanilor de peste Hotare

Curtea de Conturi: Fonduri ilegale de 1 milion de euro, cheltuite la Departamentul Romanilor de peste Hotare

by November 20, 2012 0 comments
Fostul şef al DRP, Eugen Tomac, spune că nu regretă nimic din ceea ce a făcut în sprijinul românilor de pretutindeni şi întrucât nu are mustrări de conştiinţă a atacat în instanţă raportul Curţii de Conturi. “Nu mă surprinde faptul că în plină campanie electorală a reapărut discuția despre raportul Curții de Conturi la DRP. Afirm cu toată responsabilitatea că nu regret nimic din ceea ce am făcut în sprijinul românilor de pretutindeni! Acuzația principală este că am acordat prea multă atenție românilor din Rep. Moldova (!)”, a precizat Tomac.
Nu cred că am greșit atunci când am decis să acord sprijin direct preoților Mitropoliei Basarabiei sau când am contribuit la înființarea postului Radio Chișinău, ori atunci când am decis să dotez cu carte în limba română comunitățile românești de peste hotare! Pentru că nu am nicio mustrare de conștiință, am atacat în instanță raportul Curții de Conturi, care, din nefericire, nu servește nici României, nici românilor de pretutindeni!”,  a scris Tomac pe Facebook.

16.9% din valoarea totală a proiectelor finanţate între 2009-2011 pentru activităţi antamate de Departamentul pentru Românii de pretutindeni, însumând 972.000 euro, reprezintă cheltuieli ilegale, potrivit a două rapoarte ale Curţii de Conturi depuse luni la Senat.

În urma controlului efectuat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, s-a constatat că ”în perioada 2009-2010, acesta a dispus angajarea și plata nelegală a unor cheltuieli în sumă de 710.400 lei, reprezentând onorarii acordate unor preoți slujitori din cadrul Mitropoliei Basarabiei”, lucru care este contrar Legii nr.299/2007, potrivit căreia ”sprijinul acordat financiar sau material se poate acorda de statul român pentru construcția sau reonovarea lăcașelor de cult în statul de cetățenie/reședință” dar și nerespectarea condițiilor Legii nr.321/2006.

O altă neregulă identificată de auditul Curții de Conturi este aceea că ”în perioada 2009-2011, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a acordat nelegal unui număr de 66 de persoane, membri ai comunităților românești din afara granițelor țării, un număr de 77 premii în bani, în valoare totală de 491.170 lei”, aceștia punctând că ”nu au existat criterii de acordare și nici bareme individuale, aprobate de ordonatorul de credite” iar ”sumele acordate individual au fost cuprinse între 1.000 și 21.000 lei, unele persoane fiind recompensate chiar și de două ori”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.