Dosarul fraudelor bancare. Procurorii DIICOT au saltat 33 de persoane, printre care si vicepresedintele BRD

Dosarul fraudelor bancare. Procurorii DIICOT au saltat 33 de persoane, printre care si vicepresedintele BRD

by November 2, 2012 0 comments

Procurorii DIICOT au retinut 33 de persoane, printre care liderul gruparii, Daniel Ruse, si vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Saramet va fi cercetat in libertate in dosarul bancherilor acuzati de inselaciune si spalare de bani, in care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro. Printre cei retinuti de procurori sunt Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte BRD, Florian Dragos Diaconescu, fost general DIE, liderul grupari, Daniel Ruse si fratii Moga, au declarat, vineri, pentru Mediafax, surse judiciare.
Anchetatorii au audiat la DIICOT – Serviciul Teritorial Bucuresti persoanele cercetate in acest dosar si au emis ordonante de retinere pentru 33 dintre acestea.

Aurel Saramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri in urma cercetarilor din acest dosar, va fi cercetat in libertate. Saramet a fost lasat sa plece de la DIICOT vineri, in jurul orei 00.15. El va fi chemat, cel mai probabil, in perioada urmatoare pentru a da noi declaratii, au spus sursele citate.

Cele 33 de persoane retinute au fost duse in arestul Politiei Capitalei, urmand ca vineri sa fie prezentante instantei Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva.

La audieri au fost duse, joi, o suta de persoane, intre care Aurel Saramet si angajati din Ministerul Economiei, dupa ce anchetatorii au descins la locuintele a 50 de suspecti si la sediile societatile acestora din Bucuresti, Ilfov, Calarasi si Giurgiu.

Invinuitii din dosar sunt acuzati ca ar fi obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate , finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Activitatea infractionala a fost sprijinita, au aratat procurorii, de catre invinuitii Aurel Saramet, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca , vicepresedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, si Florian Dragos Diaconescu.

Mihai Grigoroiu fusese numit recent in functia de director adjunct in Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Catalin Ionut Rosu este auditor, iar Andrei Atanasiu era expert in Ministerul Economiei. Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisa incetarea activitatii celor trei in functiile ocupate.

Potrivit DIICOT, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, constituit din 48 de persoane, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

Liderul gruparii infractionale din dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, Daniel Ruse, a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primaria Oltenita, iar apoi, scrie presa locala, si-a cumparat o ferma de porci si ar fi coordonat obtinerea de credite cu documente false.

Originar din judetul Calarasi, Ruse a fost al patrulea la alegerile din 2008 pentru functia de primar din Oltenita, obtinand doar 9,24% din voturi, conform datelor Biroului Electoral Central.

Pe plan local, Ruse este cunoscut cu porecla “Tene”, iar din grupul sau infractional ar face parte, printre altii, fratii Moga, si ei cu notorietate in judetul Calarasi, potrivit unor surse judiciare. Unul dintre fratii Moga este finul lui Ruse, conform acelorasi surse.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.