Pelerinajele BOR la locurile sfinte din Israel – evaziune fiscala de zeci de milioane de euro

Pelerinajele BOR la locurile sfinte din Israel – evaziune fiscala de zeci de milioane de euro

by November 6, 2012 0 comments

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) reclamă faptul că preoţii din România organizează ilegal pelerinaje în Israel, activitate de pe urma căreia aceştia câştigă şi 4.000 de euro de persoană, (sume neimpozitabile).Deşi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe spun că excursiile se fac legal, prin agenţiile de turism ale Patriarhiei, cifrele furnizate de Ministerul Finanţelor demonstrează opusul, potrivit adevarul.ro.“Am cerut o întâlnire oficială la Patriarhie să le explicăm problema. Sunt preoţi care organizează pelerinaje în Israel, şi acest lucru este ilegal. Conform legislaţiei româneşti, nu ai voie să faci rezervări de servicii turistice şi excursii dacă nu ai licenţă de agenţie de turism”, a declarat preşedintele ANAT, Corina Martin.

Potrivit reprezentantei asociaţiei pelerinajele ilegale, făcute de preoţi, sunt o afacere care bagă anual milioane de euro în buzunarele largi ale preoţilor.

Potrivit datelor ANAT, numărul turiştilor care au vizitat anul trecut Israelul a trecut de 44.000, iar cheltuiala medie pe turist a fost de peste 600 de euro. O parte dintre românii care merg în Israel se duc pentru a-şi vizita rudele, însă majoritatea turiştilor aleg pelerinajele locaţiile cu încărcătură spiritual precum Zidul Plângerii, Mormantul Sfânt, Biserica Sfânta Ana, Drumul Crucii, Golgota, Muntele Măslinilor, Grădina Ghetsimani, Bethleem, Marea Moartă, Qumran, Eilat, Muntele Sinai şi Mănăstirea Sfânta Ecaterina.

Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, care operează şi circuite în Israel, estimează că pentru pelerinaje merg anual în Ţara Sfântă circa 40.000 de români, dintre care sub 10.000 ajung prin intermediul agenţiilor de turism.

Agenţia Patriarhiei, Basilica Travel, a avut anul trecut venituri de aproximativ 100.000 de euro, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Cu toate acestea, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, afirmă că mii de pelerini merg anual în Israel prin Basilica Travel. Însă la tarifele de peste 600 de euro, afişate pe site-ul agenţiei, pentru un pelerinaj în Israel agenţia ar trebui să aibă venituri, doar din acest circuit de minim 600.000 de euro pentru cel puţin 1.000 de pelerini.

“Cam 30.000 de români merg în excursii în Israel ilegal, cu preoţii. Un preot câştigă, în medie, 100 de euro de la fiecare enoriaş pe excursie, care costă 600-700 de euro, iar un grup are, în general, 40 de persoane, ceea ce reprezintă profit de 4.000 de euro de preot pentru un pelerinaj”, susţine Burcea.

El afirmă că există sute de preoţi care organizează ilegal excursii în Israel, încasează banii numerar şi, “evident, dau bani mai departe”.

Paradoxal, spun reprezentanţii agenţiilor din turism, o excursie cu preoţii este mai scumpă decât una prin agenţie, deşi aceştia nu plătesc niciun fel de taxă la stat. Astfel, dacă prin agenţii pachetul de o săptămână în Israel costă circa 600 de euro de persoană, incluzând transport cu avionul şi cazare, preoţii vând în general excursia cu peste 700 de euro. Asta înseamnă că preoţii încasează de la cei 30.000 de pelerini peste 21 de milioane de euro, dintre care, potrivit lui Burcea, profitul obţinut este de 3 milioane de euro.

“Există şi centre de pelerinaj, care nu au licenţă, brevet, dar fac înscrieri. Nu ar fi o problemă dacă ar face totul benevol, dacă ar dormi oamenii la centrul românesc din Israel şi dacă excursia ar costa 350 de euro, cu taxe. Evident, nu este aşa”, a spus Burcea.

Corina Martin acuză statul român că nu intervine pentru a stopa evaziunea făcută de preoţi şi spune că aşa-numitele “centre de pelerinaj” care s-au deschis în mai multe oraşe din ţară sunt de fapt agenţii de turism care funcţionează fără licenţă. “Noi pierdem o piaţă importantă de turişti, care ar fi putut să meargă în Israel prin intermediul agenţiilor”, a concluzionat Martin.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.