Dan Voiculescu nu si-a preluat mandatul de senator. Dosarul sau penal se muta de la o instanta la alta

Dan Voiculescu nu si-a preluat mandatul de senator. Dosarul sau penal se muta de la o instanta la alta

by December 21, 2012 0 comments

Dan Voiculescu, care nu a depus juramantul de senator la sedinta de miercuri, anunta pe blog ca din cauza unui “control medical mai amanuntit”, nu va participa “pentru o perioada la activitatile curente”. Informatia a aparut pe 19 decembrie, cu o zi inainte ca dosarul in care e acuzat de fapte de coruptie a fost trimis de Tribunalul Bucuresti la Inalta Curte de casatie si Justitie, acolo unde sunt judecati demnitarii. Nu e clar in acest moment daca un senator ales, dar care nu a depus juramantul, poate fi judecat de Inalta Curte.
“Anul acesta va fac urarea putin mai devreme. Din motive obiective. In urma cu cativa ani am suferit mai multe interventii chirurgicale. Acum a venit momentul pentru un control medical mai amanuntit (nimic “spectaculos” – regret ca ii dezamagesc pe amatorii de zvonuri alarmiste si pe alti “prieteni”) si, pentru o perioada, nu voi participa la activitatile curente”, a scris Dan Voiculescu pe blog intr-o postare datata 19 decembrie, adica ziua in care majoritatea senatorilor si deputatilor alesi in noul Parlament au depus juramantul.

Joi, 20 decembrie, judecatorii Tribunalului Bucuresti au admis exceptia lipsei de competenta dupa calitatea persoanei, dupa ce mandatul de senator al lui Dan Voiculescu a fost validat, si au transmis dosarul spre solutionare catre magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dan Voiculescu poate depune juramintul oricind Senatul se reuneste in sedinta de plen, potrivit Regulamnetului Senatului. Urmatoarea sedinta de plen este programata la inceputul sesiunii parlamentare din februarie, dar Senatul s-ar putea reuni de urgenta daca Guvernul va trimite la Parlament poriectul Legii bugetului de stat in luna ianuarie.

Odiseea dosarului lui Dan Voiculescu

Dosarul privind presupuse fapte de coruptie in legatura cu privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, in care Dan Voiculescu este judecat alaturi de Gheorghe Mencinicopschi si de alte 11 persoane, va fi trimis instantei supreme, care va continua judecata.

Procesul privind privatizarea ICA s-a judecat din luna iulie la Tribunalul Bucuresti, dupa ce in 29 iunie instanta suprema a admis cererea lui Dan Voiculescu de declinare a cauzei, in conditiile in care acesta si-a depus demisia din functia de senator incepand cu data de 25 iunie.

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de “folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata”.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<